Tweede of derde dienst zonder personeel

De samenwerking van Hurco Werkzeugmaschinen met leveranciers van automatische beladingssystemen opent de weg naar een hogere productiviteit en meer rendement. Geautomatiseerd beladen maakt een verhoging van de capaciteit bij de productie van enkelstuks of kleine series mogelijk zonder extra personeelskosten voor de machinebediening. Beladingsrobots kunnen ook gebruikt worden tijdens onbemande diensten of in het weekend.

Met automatiseringsoplossingen biedt Hurco met name middelgrote productiebedrijven de mogelijkheid om het groeiende tekort aan geschoold personeel met succes op te vangen. Als werkzaamheden zoals het beladen en lossen van de CNC-machines door een robot worden uitgevoerd, kunnen gekwalificeerde medewerkers worden ingezet voor meer veeleisende taken. Dit leidt tot lagere stukskosten en een efficiëntere inzet van personeel.

Beladingsrobot BMO Hurco

De operator laadt de rekken van de cel, programmeert de werktuigmachine, start het programma en het systeem gaat aan het werk. (foto’s: HURCO und BMO)

Verschillende leveranciers
“Wij werken samen met verschillende leveranciers van geautomatiseerde beladingssystemen”, aldus Michael Auer, directeur van Hurco Duitsland. “Dit stelt ons in staat om aan verschillende procesvereisten te voldoen en een duurzame manier te vinden om de productiviteit van onze klanten te verhogen bij gelijkblijvende productiekwaliteit.” In de praktijk betekent dat: Hurco informeert klanten over geschikte automatiseringsoplossingen op de markt, zoals Erowa, BMO Automation of ZeroClamp, en ondersteunt hen bij de implementatie ervan. Dit kan tot en met de integratie van de werktuigmachine via de DNC-interface in een bestaand procesbesturingssysteem omvatten. De software daarvan neemt de organisatorische taken over en verwerkt de productieorders volgens het programma op de aangesloten bewerkingscentra.

Diverse combinaties mogelijk
In het praktijkvoorbeeld bedient een Erowa Robot Compact 80 of de Titanium-robot van BMO telkens twee CNC-bewerkingscentra die aan de rechter- en linkerzijde van het beladingssysteem zijn gekoppeld. De te bewerken onderdelen worden geleverd op trays in de robotcel. De in de cel geïntegreerde robotarm positioneert deze afzonderlijk in het Hurco-bewerkingscentrum en verwijdert ze na voltooiing om deze vervolgens weer in de cel in trays te plaatsen. De nieuwe beladingsrobot Zerobot van ZeroClamp kan ook flexibel van werktuigen en grijpers wisselen tijdens het productieproces. “De operator hoeft alleen nog maar de werktuigmachine te programmeren en de rekken in de cel te laden”, legt Auer uit. Peter Lemke, directeur van MAL Metall- und Anlagenbau Lemke, ziet net als veel andere toeleveranciers de automatisering van afzonderlijke productiestappen als de enige manier om ondanks een gebrek aan personeel aan de toenemende vraag te voldoen. “We zijn al lang op zoek naar operators voor verspaningsmachines”, beschrijft hij de situatie. “De integratie van een beladingsrobot met een palletstation stelt ons in staat om een tweede of derde dienst zonder personeel te werken.”

Erowa Robot Compact 80: De robotarm positioneert de werkstukken afzonderlijk in het Hurco bewerkingscentrum en verwijdert de componenten na voltooiing. (Foto: Hurco/Erowa)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Hurco hanteert werkstukken beter met cobots

25-09 Iedereen die zijn machinebedieners wil ontlasten bij het plaatsen van onderdelen in de machine,…

Verspanen

Focus Hurco op automatisering en eenvoudig programmeren

06-09 Beproefde systemen voor het hanteren van onderdelen zullen ook worden tentoongesteld. “Bij toelevering draait…

Automatisering

BMO Automation introduceert bouwstenen voor autonome fabriek

01-09 Met het nieuwe CNC-automatiseringsplatform Infinity en de innovatieve OptiVice zelfinstellende machineklem, heeft BMO twee…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Automatisering

Mazak Europe en BMO Automation slaan handen ineen

29-11 De complete cel wordt dan uit één hand werkend geleverd in de kleuren van…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

Verspanen

BMO Automation gaat live

18-03 BMO Automation gaat donderdag 19 maart vanaf 13.00 uur live demonstraties geven via haar…

Automatisering

BMO klaar voor verdere groei vanuit nieuwe fabriek

03-02 BMO heeft zijn intrek genomen in de gloednieuwe fabriek in Nederweert. De bouw van…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?