Two 4 Steel steeds sterker in titaan en nikkel

Al vele jaren voorziet Two 4 Steel tal van metaalbewerkers in ons land van hun materialen. De staalleverancier in het Noord-Hollandse Zwaag is met name sterk in precisie- en voorgeslepen staal en beschikt zelfs over de grootste voorraad op dit gebied in de Benelux. Maar de laatste jaren is het bedrijf ook steeds groter geworden in titaan en nikkel. Dat komt vooral door de samenwerking met het Duitse S+D Metals, een van de leidende voorraadhoudende leveranciers in Europa van titaan- en titaanlegeringen, nikkel- en kobaltlegeringen en speciale RVS-soorten voor de luchtvaart. Eigenaar Eelco Bruinsma van Two 4 Steel verwacht dat deze groei de komende jaren sterk doorzet.

In het service center in Hamburg beschikt S+D Metals over een hoogwaardig machinepark om stafmateriaal en platen nauwkeurig op maat te zagen.

Bruinsma schrikt er soms van hoe snel de tijd gaat. Two 4 Steel is opgericht in 2002 en volgend jaar bestaat zijn bedrijf dus al weer 20 jaar. In twee decennia is een breed en diep leveringsprogramma opgebouwd voor een grote en gevarieerde klantenkring. Dat is gebeurd op basis van een paar eenvoudige uitgangspunten: “Onze grootste kracht is dat we materialen leveren die kwalitatief altijd  goed zijn”, zegt Bruinsma.

“Verreweg de meeste worden geproduceerd door producenten in de belangrijkste industrielanden. Daarnaast leveren we alles tegen een marktconforme prijs en binnen een snelle levertijd; ons voorraad materiaal altijd binnen maximaal 48 uur maar vaak sneller.” Deze eenvoudige basisbeginselen gaan gepaard met een no-nonsense mentaliteit. Two 4 Steel is een klein team dat hard werkt om de klanten de materialen en de dienstverlening te bezorgen die zij ook mogen verwachten van een toegewijde leverancier. “Met onze meeste klanten onderhouden wij langdurige relaties, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect.”

Samenwerking met gecertificeerde leveranciers

Op de eigen vestiging in Zwaag beschikt Two 4 Steel, dat ISO 9001:2015 is gecertificeerd,  over een grote voorraad. Daarnaast zijn er zo’n tien samenwerkingen – voor een deel exclusief – met een aantal gecertificeerde leveranciers uit binnen- en buitenland. Zij beschikken over grote voorraden en diverse bewerkingsmogelijkheden, waardoor alle producten zo nodig naar klantenwens kunnen worden bewerkt. Dit alles resulteert in een breed en diep leveringsprogramma: titaan en nikkel, op maat bewerkte platen, blokken en schijven, precisie- & voorgeslepen, gereedschapsstaal, ASP & CPM stalen en smeedstukken. Hiermee bedient de gespecialiseerde staalleverancier een groot aantal branches, waaronder de offshore, gereedschapsmakers, machinebouwers en luchtvaart.

De lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt bijvoorbeeld titaan en nikkel in de zogeheten ‘hete sectie’ (zoals verbrandingskamers en uitlaatsystemen) van de motoren.

De lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt bijvoorbeeld titaan en nikkel in de zogeheten ‘hete sectie’ (zoals verbrandingskamers en uitlaatsystemen) van de motoren.

Eigenlijk is Two 4 Steel in elke branchegebied vertegenwoordigd en mede dankzij deze spreiding was ook het ‘coronajaar’ 2020 een goed jaar. “Vrijwel even goed als 2019, ons beste jaar ooit”, vertelt Bruinsma. “Natuurlijk merken wij ook dat de automobielindustrie en de luchtvaart momenteel te maken hebben met ongekende omstandigheden. Maar andere branches vangen dat op.” Hij wijst daarbij bijvoorbeeld op de semiconductor industrie. Die draait op volle toeren en een grote keten van toeleveranciers in ons land profiteert daarvan.

Groeiende vraag naar hoogwaardige materialen

Juist de semiconductor industrie is zo’n branche die steeds hogere eisen stelt aan de materialen die worden verwerkt tot onderdelen, halffabricaten en eindproducten. Maar ook in diverse andere industrieën groeit de behoefte aan materialen, die hoogwaardig zijn qua gebruikshardheid, trekvastheid, verspaanbaarheid, taaiheid, slijtvastheid, maatvastheid en corrosiebestendigheid. Deze ontwikkeling vertaalt zich onder meer in een steeds grotere vraag naar titaan en nikkel in allerlei kwaliteiten. Bruinsma prijst zich daarom gelukkig dat Two 4 Steel de exclusieve partner in Nederland is van S+D Metals, een voorraadhoudende leverancier van titaan- en titaanlegeringen, nikkel- en kobaltlegeringen en speciale RVS-soorten voor de luchtvaart.

S+D Metals is mede sterk in rondstaf materiaal ten behoeve van de luchtvaartindustrie.

S+D Metals is mede sterk in rondstaf materiaal ten behoeve van de luchtvaartindustrie.

S+D Metals opereert vanuit de hoofdvestiging in Hamburg en vanuit Düsseldorf en beschikt over een netwerk van vestigingen en handelspartners in Europa. De gespecialiseerde leverancier bedient sectoren als de lucht- en ruimtevaart, motorsport, medische techniek, offshore, chemische industrie, installatie en apparatenbouw, turbinebouw en galvanotechniek. Dat zijn allemaal sectoren die hoogwaardige materialen verwerken.

Hoge temperaturen en corrosie

De lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt bijvoorbeeld titaan en nikkel in de zogeheten ‘hete sectie’ (zoals verbrandingskamers en uitlaatsystemen) van de motoren. Daar heersen zeer hoge temperaturen en die vereisen een hoge sterkte en een uitstekende kruipvastheid alsmede oxidatie- en corrosiebestendigheid. Bij de bouw van motoren in de motorsport worden titaan en nikkel in het algemeen toegepast voor onderdelen die zwaar worden belast, zoals verbindingsstangen, turbo wielen en assen, zuigers en inlaatkleppen.

Nikkellegeringen geven de ontwerpers van deze motoren mogelijkheden om te opereren op hogere temperaturen en de efficiency te verbeteren. En titaan en titaanlegeringen bieden aanzienlijke gewichtsbesparingen, hetgeen essentieel is als de grenzen van het prestatievermogen worden opgezocht. De chemische procesindustrie kent de meest uitdagende omgevingen qua hoge temperaturen en corrosie. De materiaalkeuze is essentieel voor een veilig en betrouwbaar functioneren van de installaties. Corrosievastheid is hier een sleutelfactor en juist dat biedt nikkel, in combinatie met een hoge temperatuurkracht.

Het waterstraal snijden van titaan en nikkel kan dankzij de Zweedse partner Tovab worden verzorgd.

Het waterstraal snijden van titaan en nikkel kan dankzij de Zweedse partner Tovab worden verzorgd.

Voor al deze en vele andere toepassingen biedt S+D Metals – en dus ook Two 4 Steel – een immens programma, dat steeds verder wordt verbeterd en uitgebreid. Het omvat rond stafmateriaal in diverse diameters en kwaliteiten, plaatmateriaal en coils, eveneens in tal van afmetingen en kwaliteiten. Dat ligt allemaal op voorraad, ook in vele tussenmaten. In het service center in Hamburg beschikt S+D Metals over een hoogwaardig machinepark om stafmateriaal en platen nauwkeurig en op maat te zagen, snijden en knippen. Ook het waterstraal snijden kan dankzij de Zweedse partner Tovab worden verzorgd. Alle producten worden in veilige transportverpakkingen verstuurd.

Voor Eelco Bruinsma en Two 4 Steel is S+D Metals een ideale partner om mee samen te werken. Het Duitse concern selecteert haar materialen streng en onderhoudt nauwe banden met de producenten. Het kwaliteitsbewustzijn is hoog, wat wordt onderstreept door tal van certificeringen zoals ISO 9001, EN 9120 DNV GL en DIN EN ISO 14001. “Daarbij hebben ze uiteraard een diepgaande kennis van alle materialen en hechten ze veel waarde aan langjarige en op vertrouwen gebaseerde relaties met hun klanten en leveranciers. Ook in dat opzicht passen ze uitstekend bij ons.”

Staalwijzer leidt naar juiste materiaal

Het leveringsprogramma van Two 4 Steel is niet alleen in titaan en nikkel maar ook in de andere materialen zo omvangrijk, dat het niet voor iedereen direct duidelijk is welke soort/kwaliteit de juiste keus is voor zijn toepassing. Hier biedt de Staalwijzer op de website van Two 4 Steel uitkomst.

Al vanaf de oprichting zet Two 4 Steel haar kennis in om klanten te voorzien van een goed advies. “De meeste klanten weten precies wat ze nodig hebben”, zegt Eelco Bruinsma. “Maar we hebben ook wel eens klanten die advies willen hebben bij hun keuze. Dan vragen we waar ze het materiaal voor gaan gebruiken en zo helpen we ze de juiste keuze te maken.”
Al die kennis zit nu in de Staalwijzer. Dit is een handig hulpmiddel, waarmee makkelijk kan worden gezocht op kwaliteiten. De klant kan ingeven wat hij nodig heeft qua gebruikshardheid, trekvastheid, verspaanbaarheid, taaiheid, slijtvastheid, maatvastheid en corrosiebestendigheid.

Ook kan hij eenvoudig meerdere kwaliteiten met elkaar vergelijken. De website beschikt ook over een webshop voor precisie- en voorgeslepen gereedschapsstaal. Geregistreerde klanten kunnen hier hun bestellingen plaatsen. Nieuwe klanten kunnen zich aanmelden en ontvangen dan een toegangscode.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Altair introduceert cloudgebaseerde bron voor materiaalinformatie

11-10 Voor het ontwikkelen van duurzame, efficiënte en lichtgewicht innovaties is nauwkeurige data van beschikbare…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

MetaalNieuws Extra IM

Vijf tips voor het gebruiken van metaal in je tuin

03-08 Hierbij past een moderne zwarte overkapping uiteraard ook echt perfect, wat alsnog gemaakt is…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

17-05 Als iets in onze sector het laatste half jaar een ijzingwekkende connectie heeft met…

Materialen

IJzersterk en superlicht

27-01 Boikon uit Leek en GKN Fokker uit Hoogeveen slaan samen met enkele andere partijen…

Materialen

Corrosie bij aluminium weer actueel

23-12 De luchtvochtigheid is weer hoog, de kou komt er aan, dus de risico’s op…

Materialen

Machining World maakt debuut

11-11 Een heel nieuw merk, dat zal resoneren in de stainless steel sector, zo omschrijft…

Materialen

Dieptrekken van staal: DD11 of DD14?

04-11 Bij dieptrekken kiezen bedrijven vaak voor koudgewalst vervormingsstaal als DC04, dat stelt MCB. Hiervan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X