umati laat werktuigmachines overal mee praten

Met een spervuur aan activiteiten gaat tijdens de EMO umati (universal machine tool interface) live. Zo’n vijftig machineproducenten uit de hele wereld laten samen zien hoe met een gestandaardiseerde interface als umati machinedata nuttig gebruikt kunnen worden. De presentatie wordt een van de hoogtepunten van de grootste vakbeurs voor metaalbewerking ter wereld, die van 16 tot en met 21 september wordt gehouden in Hannover.

Volgens projectleider Alexander Broos kan met umati een reuzenstap worden gezet in het omzetten van Industrie 4.0 in de productie. “De inzet van een gestandaardiseerde interface zal de baten voor gebruikers van werktuigmachines en hun klanten in nieuwe dimensies katapulteren”, zegt hij. Want de verbinding van machines, installaties en software is een van de belangrijkste actuele trends in de productie. Klanten verwachten een zo eenvoudig mogelijke integratie van nieuwe machines in hun eigen IT-ecosysteem. Dat presteert umati eenvoudig, snel en veilig op basis van de internationale interoperabiliteitsstandaard OPC UA.

Ontstaan in Duitsland
Het umati-initiatief is in 2017 ontstaan in de Duitse machinebouw, toen duidelijk werd dat er op het gebied van standaardisatie het een en ander speelde. Maar het was al snel duidelijk dat er voor de werktuigmachine-branche niks bruikbaars voorhanden was. Wel werden tussen machineproducenten en klanten in de automobielindustrie al standaards afgesproken, maar slechts op bilateraal niveau. Veel geld, tijd en energie ging naar de ontwikkeling en verzorging van de verschillende implementaties bij de klanten. Hier moet met de algemene interface umati een eind aan komen, zodat er capaciteit vrijkomt voor de ontwikkeling van nieuwe functies, die voordelen voor de klanten opleveren.

Uniforme taal
Al meer dan 2 jaar werkt een team van verschillende werktuigmachinebouwers aan het ontwikkelen van een uniforme taal voor werktuigmachines. Samen met de besturingspartners worden randvoorwaarden geschapen om deze taal zo eenvoudig mogelijk bruikbaar te maken. “Het concept is zo overtuigend dat inmiddels veel internationale producenten, maar ook brancheverenigingen en wetenschappelijke instellingen mee willen doen met umati”, aldus Broos. Tijdens EMO worden alle deelnemende partners (zie de lijst in bijgaand kader) enerzijds aangesloten aan een centraal dashboard. Anderzijds tonen achttien dienstverleners voor software en data-analyse hoe men met deze data een meerwaarde voor de klanten kan genereren. Bezoekers kunnen zich ook op de stands van de aangesloten bedrijven en op de centrale umati infostand (hal 9, E24) laten informeren. Hier komen de data van alle verbonden machines bijeen. Twee keer per dag – om 10.30 en 14.30 uur, is hier een presentatie met ruimte voor discussie.

De showcase op de EMO zal laten zien dat machines van verschillende producenten met umati veilig, moeiteloos met de IT-systemen van de klant kunnen worden verbonden. Daartoe is een vereenvoudigde versie van de umati Companion Specifications-ontwerp openbaar gemaakt met als doel implementatie bij de deelnemers zo eenvoudig mogelijk te maken. De machines verbinden zich met een aggregatieserver, zoals veel productiebedrijven die op niveau van hun werkplaats inzetten. Op deze server worden de data van alle machines samengevat en ter beschikking gesteld van een OPC UA Client in de bestemde toepassing. Gelijktijdig zullen veel Clients (toepassingen) met deze server verbinden, wat bijzonder is want de meeste deelnemers hebben ook zelf een digitaal product voor het benutten van de data.  De Duitse machinebouwer Heller gaat bijvoorbeeld vier dataleveranciers met het EMO-umati Datamodel op de beurs beschikbaar stellen: een 5-assige machine op de stand, twee scholingsmachines en een 5-assige machine die in de Heller fabriek staat. Deze machines zullen de data voor de showcase beschikbaar stellen. Trumpf gaat een markeerlaser aansluiten.

Eerste producten
De verwachting van branchevereniging VDW is dat de standaard begin 2020 klaar is en dan ook op de markt beschikbaar zal komen. En wanneer zijn er dan de eerste producten? VDW-woordvoerder Götz Görisch: “Ik ga er vanuit dat de werktuigmachineproducenten al op de EMO met hun ontwikkelingsklanten de eerste pilot-omzettingen zullen bespreken. De leveringstermijnen daarvoor zullen echter zeker tot in het nieuwe jaar reiken. Tegelijkertijd moet het umati-project voor testen en certificeren nog het nodige presteren om de nodige voorwaarden te scheppen met het oog op betrouwbare kwaliteit. En niet in de laatste plaats moet het umati product voor werktuigmachines en softwareproducten nog finaal worden beschreven. Tegen deze achtergrond ga ik uit van de eerste producten in het nieuwe jaar.”

Deze machinebouwers doen mee
Voor de presentatie op de EMO hadden zich begin juli meer dan vijftig bedrijven uit zeven landen aangemeld. Zij gaan in het kader van de live demonstratie machines aansluiten.
Deze bedrijven zijn uit Duitsland Adamos, Alfred H. Schütte, Axoom, Chiron-Werke, DMG Mori, DVS Technology Group, Elha-Maschinenbau Liemke, Emag, Gebr. Heller Maschinenfabrik, Grob-Werke, Heinrich Georg Maschinenfabrik, Index-Werke, IT Engineering Software Innovations, K.R. Pfiffner, Kapp, Liebherr-Verzahntechnik, MAG-IAS, Maschinenfabrik Berthold Hermle, Peiseler, Profiroll Technologies, Röders, Sauter Feinmechanik, Symmedia, Trumpf Werkzeugmaschinen, Leibniz Universiteit van Hannover – Institute of Manufacturing Technology & Machine Tools, Vollmer Werke; uit Italië Guiseppe Giana, Orchestra; uit Japan Citizen Machinery, Makino Milling Machine, Murata Machinery, Okuma Corporation, Toshiba Machine en Yamazaki Mazak: uit Oostenrijk: Emco Maier; uit Zwitserland Agathon, GF Machining Solutions, Precitrame, Tornos, United Grinding Group; uit Spanje Danobat, Ibarmina Innovatek, Nicolas Correa, Soraluce, Zayer; uit Taiwan: Buffalo Machinery, Leadyang Precision Technology, Selica International.

Besturingen
De deelnemers worden ondersteund door de belangrijkste aanbieders van besturingen, die deels ook zelf machines op hun stands aansluiten: B&R Automation, Beckhoff Automation, Bosch Rexroth, Fagor Automation, Fanuc, Heidenhain, Mitsubishi Electric en Siemens. De demonstratie wordt gerealiseerd in samenwerking met T-Systems, dat zorgt voor een data hub om machines en diensten te verbinden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Automatisering

Trumpf versterkt softwareontwikkeling

22-02 “Deze overname is een belangrijke stap voor Trumpf om zijn marktleiderschap voor digitaal genetwerkte…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw rekent op productiegroei

13-02 Op de jaarlijkse persconferentie van branchevereniging VDW zei voorzitter Franz-Xaver Bernhard: “We hebben de…

Plaatbewerking

Trumpf bespaart veel materiaal met nieuwe lasersnij-oplossing vanaf coil

09-02 Trumpf noemt dit productiesysteem interessant voor alle bedrijven die flexibel grotere hoeveelheden willen produceren,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen