Unisign maakt horizontaal bewerken mogelijk op vernieuwde portaalmachine

Unisign uit Panningen, bouwer van innovatieve CNC-bewerkingscentra, komt met een vernieuwde versie van haar UNIPORT4000-portaalmachine op de markt. Deze machine met bewegende brug is de kleinste uit Unisign’s serie hoogwaardige portaalmachines.

De vernieuwde UNIPORT4000-portaalmachine van Unisign kan haakse kop nu ook in horizontale richting bewerken

Het functionaliteitenpakket van de nieuwe UNIPORT4000 is op meerdere punten uitgebreid. Zo zijn door de optioneel leverbare haakse kop vanaf nu ook bewerkingen in horizontale richting mogelijk. Een andere belangrijke aanpassing is gedaan in de doorgangshoogte. Deze is standaard 750 mm en kan zelfs tot 1.250 mm.

De haakse bewerkingskop die optioneel wordt meegeleverd, speelt een centrale rol in het vernieuwde UNIPORT4000-concept. Deze kop is al jaren een belangrijke feature van de grotere portaalmachines die Unisign in eigen huis bouwt. De haakse kop maakt losse bewerkingskoppen en gereedschappen overbodig en zorgt voor een efficiënte bewerking van een product aan alle zijden. De grote X- en Y-asbewegingen maken de nieuwe UNIPORT4000 ideaal voor het bewerken van grote componenten in diverse materiaalsoorten.

De direct aangedreven, watergekoelde hoofdspil heeft een vermogen van 36 kW en een maximaal toerental van 12.000 min-1. Voor het bewerken van aluminium en kunststoffen kan de machine optioneel worden uitgerust met een krachtige hoofdspil met een vermogen van 58 kW en een maximaal toerental van 16.000 min-1. Het open ontwerp van het machinebed zorgt voor een optimale spaanafvoer.

Voor pendelbewerking kan de X-as van de UNIPORT4000 in twee afzonderlijke werkzones worden verdeeld

Voor pendelbewerking kan de X-as van de UNIPORT4000 in twee afzonderlijke werkzones worden verdeeld

Hoger spilrendement

Gereedschappen worden op de UNIPORT4000 volautomatisch gewisseld. Standaard is de machine uitgevoerd met een meerijdend gereedschapsmagazijn dat zich in de kolom bevindt. Voor extra gereedschappen wordt een tweede kettingmagazijn geplaatst tegen de achterzijde van de portaalbrug. In totaal is er plaats voor meer dan 100 gereedschappen. Speciale spatschermen dekken het werkgebied af tegen spanen en koelvloeistof. Voor pendelbewerking wordt de X-as van de UNIPORT4000 in twee afzonderlijke werkzones verdeeld. Terwijl in de ene zone de bewerking van een product plaatsvindt, spant in de andere zone de operator het volgende werkstuk op. Op die manier wordt een maximaal spilrendement behaald.

De UNIPORT4000 heeft een optie voor automatische gereedschapsmeting. De machine meet dan via laser automatisch de lengte en diameter van een gereedschap. Daarmee worden kostbare fouten tijdens het programmeren en bewerken voorkomen. Andere opties zijn onder andere interne koeling en het toevoegen van een meettaster.

Stille werkomgeving

De hoofdaandrijving van de UNIPORT4000 is watergekoeld. Dit zorgt voor een betere thermische beheersbaarheid en een lager geluidsniveau vergeleken met luchtgekoelde CNC-machines. De UNIPORT4000 past daardoor uitstekend in een stille, arbo-verantwoorde werkomgeving. De UNIPORT4000 heeft geen speciaal fundament nodig en wordt direct op de fabrieksvloer geplaatst. Dat betekent dat de installatietijd korter is en de machine, als dat nodig is, eenvoudig kan worden verplaatst. Bedrijven die tegen de grenzen van hun machinepark aanlopen kunnen door inzet van de UNIPORT4000 de doorlooptijd verkorten.

Componenten die bijvoorbeeld in losse delen worden gemaakt, kunnen op de UNIPORT4000 in één keer worden bewerkt. Dat betekent minder handling, minder montagewerk en een hogere nauwkeurigheid. Unisign levert de vernieuwde UNIPORT4000 als totaalconcept, afgestemd op de specifieke behoeften van een opdrachtgever. Spanmiddelen (hydraulisch, vacuüm, magnetisch), bewerkingskoppen, gereedschappen en het CNC-programma worden indien gewenst meegeleverd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Unisign Uniaxle bewerkt achterassen in één opspanning

25-10 In een vrachtwagenachteras zitten veel functionaliteiten, waardoor er allesbehalve sprake is van rotatiesymmetrie over…

Verspanen

Encoma vertegenwoordigt CNC machines Unisign

23-05 Unisign, producent van CNC machines, laat zich voortaan in Nederland vertegenwoordigen door Encoma. De…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen