United Grinding Group introduceert eerste 3D-metaalprinter

The United Grinding Group heeft medio mei diverse wereldprimeurs gepresenteerd op de GrindingHub in Stuttgart. Naast een nieuwe rondslijpmachine, een nieuw laadsysteem en een nieuwe gereedschapsslijpmachine, presenteerde het concern ook een revolutionaire 3D-metaalprinter. De nieuwe Impact 4530 metaalprinter van IRPD maakt gebruik van het LPBF proces (Laser Powder Bed Fusion).

De Impact 4530 van IRPD is de eerste 3D-metaalprinter in het portfolio van de United Grinding Group.

De Impact 4530 3D-metaalprinter produceert metalen componenten door metaalpoeder te smelten met behulp van het LPBF-proces. Hiervoor is de machine uitgerust met twee of vier fiberlasers (afhankelijk van de configuratie) elk met een laservermogen van 1.000 watt. Het microlasproces vindt plaats in een vacuümkamer voor een hoge kwaliteit, productiestabiliteit en reproduceerbaarheid van componenten.

Het revolutionaire aan de nieuwe Impact 4530 3D-metaalprinter is de hoge mate van automatisering en de herhaalnauwkeurigheid. Terwijl de tot nu toe op de markt beschikbare machines grotendeels gebaseerd zijn op handmatige processen en moeilijk te integreren zijn in het fabricageproces, is de Impact 4530 daarentegen ontworpen voor veilig gebruik onder industriële omstandigheden. De aparte werk- en laadruimte, met een automatisch omschakelsysteem voor de containers van het metaalpoeder en de componenten, zorgt voor een hogere productiviteit. Het ontwerp houdt ook de reiniging en het onderhoud van het systeem, een groot probleem in conventionele systemen, eenvoudig en ongecompliceerd. Dit vereenvoudigt de bediening van de machine aanzienlijk en verhoogt de productiviteit.

Innovatieve hardware- en software-architectuur

“In het servicesegment is IRPD sinds 2015 een actieve speler op de markt voor additive manufacturing. Onze nauwe samenwerking met ETH Zürich en inspire AG betekende dat we in eerste instantie gewoon meer wilden weten over deze veelbelovende technologie”, zegt Stephan Nell, CEO van de United Grinding Groep. “Als gebruikers van ‘3D-printmachines’ merkten we echter al snel dat deze units een aanzienlijk optimalisatiepotentieel bieden op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en herhaalnauwkeurigheid. Om deze reden hebben we besloten om onze eigen additieve bewerkingsmachine te ontwikkelen onder het merk IRPD.”

Daniel Erni, Managing Director van IRPD, voegt toe: “Gezien zijn stabiele reproductieomstandigheden, nauwkeurigheid, kwaliteit en schaalbaarheid, is de Impact 4530 de eerste metaalprinter van industriële kwaliteit die het label ‘Made in Switzerland’ draagt.” De hoge herhalingsnauwkeurigheid wordt versterkt door het gebruik van slimme software, aangezien de nieuwe machine al is uitgerust met de nieuwe C.O.R.E.-technologie. De innovatieve hardware- en software-architectuur van de Group maakt intuïtieve bediening en netwerken met andere bewerkingsmachines mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

MX3D kan ‘lasrobot’ 3D- metaalprinter uitrollen

14-04 Ook wordt met het geld ingezet op de doorontwikkeling van de ‘MetalXL’, een software…

Automatisering

umati laat werktuigmachines overal mee praten

04-09 Met een spervuur aan activiteiten gaat tijdens de EMO umati (universal machine tool interface)…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen