Vakopleiding Techniek Cuijk investeert in Doosan high-end machines

Met de investering in Doosan high-end machines en cobotautomatisering zoekt Vakopleiding Techniek Cuijk de aansluiting met de praktijk. De vakopleider die al sinds 2014 de opleiding verspaningstechnoloog aanbiedt, heeft daarvoor bij Dormac CNC Solutions de handtekening gezet onder een order voor levering en installatie van een Doosan DVF 5000 5-assige freesmachine, een CNC Lynx 2100LYA draaimachine en een cobot van Doosan Robotics.

“Wanneer je studenten op mbo-4 niveau 5-assig frezen en meer-assig draaien wilt bijbrengen en aandacht wilt besteden aan onbemand produceren, dan moet je ook zulke machines in huis hebben”, legt directeur Wouter van Raffen van Vakopleiding Techniek in Cuijk uit. “Tot nu toe konden we alleen 2-assig draaien en 3-assig frezen aanbieden. Binnen het nieuwe (of geactualiseerde) kwalificatiedossier opgesteld door SBB, een samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijfsleven, is vastgelegd op welke onderwerpen opleidingen beter aan moeten sluiten op de productietechnologie die in het huidige bedrijfsleven wordt gebruikt. 24/7 Produceren is daar een onderdeel van. Ook cobottechnologie mag daarom niet ontbreken in ons opleidingsprogramma voor verspaning”, aldus Van Raffen.

Vakopleiding Techniek Cuijk is een stichting van 65 bedrijven in de regio Cuijk en Nijmegen die studenten opleiden voor precisietechniek, mechatronica, metaalbewerken en elektrotechniek op de niveaus 2, 3 en 4 in het mbo. Ongeveer 40 studenten volgen de opleiding CNC verspanen.

Leveranciersselectie

“De strategische beslissing om in high-end productietechniek te investeren is genomen omdat we vanuit de praktijk werken. Vanuit de inkomsten die we behalen met plaatsing van studenten bij de aangesloten bedrijven hebben we daarvoor een budget vrijgemaakt en hebben we drie leveranciers benaderd. Daarbij hebben we vooral gekeken naar de technologie, de specificaties van de machines, de uitstraling en naar machines die door veel bedrijven worden gebruikt.”

Totaaloplossingen

Dormac kwam daarbij naar boven op basis van betrokkenheid, technische skills, serviceverlening en bekendheid in de markt. Dat schept vertrouwen. Bovendien worden Doosan machines door veel van de bij ons aangesloten bedrijven gebruikt”, vertelt Van Raffen. “Een ander aspect is dat de leverancier zelf ook aanpassingen kan doen aan de machines en zowel de machines als de cobot kon leveren. Je hebt dan maar één aanspreekpunt voor het hele high-end programma.

Complete uitvoering

De machines worden compleet geleverd met 3D meettaster, geautomatiseerde voorinstelling in de draaimachine, koeling door de spil, gereedschappen en klemmen. “Dormac dacht ook mee aan de gezondheid van onze studenten en overtuigde ons van de noodzaak van oliemistfiltratie. De machines worden daarom met Dormatec Aircleaners geleverd.”

Siemens besturing

Zowel de 5-assige freesmachine als de meer-assige draaimachine worden met Siemens Sinumeriek besturing geleverd. “De reden is simpel. Op de bestaande machines hebben we al Fanuc en Heidenhain besturingen. Siemens ontbrak nog. Studenten kunnen we daarmee nu breed en universeel opleiden.”
De machines en cobot zullen komende zomer worden geïnstalleerd. “Voor het zover is zullen we veel tijd en aandacht besteden aan werving van nieuwe leerlingen van vmbo-scholen uit de regio. Er is nog veel onbekendheid over de precisietechniek en nog meer over verspanen. Er is op dat gebied nog een lange weg te gaan. Volgend jaar hopen we de eerste BBL-leerlingen  af te kunnen leveren met kennis van actuele verspaningstechnologie”, besluit Van Raffen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Automatisering

WiredWorkers levert schroevendraaiertools Spin Robotics

05-07 Spin Robotics wil, net als WiredWorkers, alle handmatige en repetitieve taken in de industriële…

Automatisering

Lascobot Nooteboom voorzien van CE-markering door juiste RI&E

28-06 Cobots zijn bedoeld om samen te werken met mensen in één werkomgeving. Ze worden…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Automatisering

Live webinar: lassen met Fanuc cobot CRX

22-04 Op basis van de specifieke CRX las programmeer tool en de daarbij horende intuïtieve…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Automatisering

Destaco presenteert handmatige gereedschapswisselaar voor cobots

16-03 Met een massa van slechts 330 gram en een hoogte van 25 mm heeft…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X