Vakschool SMEOT heeft weer alle ruimte

0

Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen en gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel hebben in Hengelo de nieuwbouw van vakschool Stichting Metaal- Elektro Opleidingen Twente (SMEOT), met opleidingen op het gebied van metaaltechniek, officieel geopend.

SMEOT startte in 1980 met als wortels de toenmalige Stork-school en bedrijven als Signaal, Stork, Holec, vakbonden en de gemeente. Door het succes van de vakschool was het oude pand te klein geworden. Meer ruimte, bijna een verdubbeling van het aantal vierkante meters van de praktijkvleugel en een uitbreiding van het aantal theorielokalen, werd gevonden in de naastgelegen voormalige schildersschool. In de nieuwbouw liggen de theorielokalen direct naast de praktijkruimten. De afdelingen hebben een eigen identiteit die kan worden gelinkt met constructiebedrijven, verspaningsbedrijven, lasbedrijven of mechatronicabedrijven. Dit maakt de opleiding voor een beroepskeuze voor studenten en ouders makkelijker.

Machines en apparatuur
Niet alleen is in het pand fors geïnvesteerd, maar ook in machines en moderne apparatuur, zoals CNC-kantbanken, lasrobots, CNC-buigmachines, freesmachines, lasersnijmachines en software. SMEOT loopt daarmee in de pas met de ontwikkelingen bij de Twentse metaalbedrijven. “Met name voor de leden van Metaalunie zijn wij hofleverancier van prima opgeleide vakmensen”, zegt SMEOT-directeur Rob Swennenhuis. “SMEOT wil anticiperen op ontwikkelingen die daar plaatsvinden op gebied van technologie, technieken, innovaties en vooral de bijbehorende mensontwikkeling. De branche bepaalt onze richting en verandering.” SMEOT werft studenten, helpt ze aan een baan en leidt hen vervolgens op. Het is inmiddels een grote vakschool met wekelijks ongeveer 430 studenten bbl en bol (niveau’s 2, 3 en 4), zij-instromers en bijscholers. SMEOT werkt dagelijks één op één samen met ROC Twente. Een team van theoriedocenten is dan ook gehuisvest binnen SMEOT. Studenten komen uit ‘Groot Twente’ van Bathmen tot aan de Duitse grens en van Rekken tot Bergentheim. Ook het vmbo-onderwijs is welkom. Hierover lopen gesprekken voor samenwerking.