Van Kerkhof breidt sterk uit op lasersnijden constructiedelen

Langzaam begint de constructiewereld te ontdekken dat met lasergesneden delen winst valt te behalen in de samenstellingsfase. Met de inzet van buislasers in de toeleverindustrie is het mogelijk geworden constructiedelen dermate nauwkeurig gesneden aan te leveren, dat in de samenstellingsfase veel tijd kan worden bespaard. Van Kerkhof Metaalbewerking Oss bijvoorbeeld is vier jaar geleden als één van de eerste in Nederland gestart met lasersnijden van kokers en profielen in grote diameters en heeft inmiddels een tweede systeem in gebruik genomen, om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen.

Om aan de toegenomen vraag naar hoognauwkeurig snijwerk in buizen, kokers en profielen te kunnen voldoen beschikt Van Kerkhof nu over twee buislasers voor grote lengtes en diameters oplopend tot ø 355 mm.

Van Kerkhof Metaalbewerking is een allround toeleverancier die zich bezig houdt met het bewerken van plaatmateriaal en constructiestaal. De afgelopen jaren is de klantenkring sterk uitgebreid naar civiele werken, offshore, agri en de bouwsector. “De investering in de grote LT14 buislaser van BLM Group (BLM Adige Sys) heeft een boost gegeven aan de groei van het bedrijf. Zo sterk dat we vorig jaar zijn gestart met uitbreiding van de bedrijfshal, kantoor en een tweede buislaser”, vertellen Leon van Kerkhof en mede-eigenaar Pieter Fleuren.

Nauwkeurigheid en snijkwaliteit

Met de grote LT14 buislaser van BLM Group, met een snijcapaciteit tot ø355 mm en 120 kg materiaalgewicht per meter, snijdt Van Kerkhof zowel eenvoudige als complexe vormen in grootformaat buis-, koker- en open profielen zoals HEB, HEA, IPE en UNP. “Met de 3D snijkop kunnen we laskanten en complexe contouren en gatenpatronen snijden, nauwkeuriger en sneller dan met plasma of conventionele technieken. Zelfs wat we voorheen zaagden, snijden we nu absoluut haaks met de laser. Daarmee leveren we halffabricaten met hoge nauwkeurigheid die optimaal geschikt zijn voor lasrobotisering enerzijds en samenstellen op de bouwplaats anderzijds. Een representatief voorbeeld is een loopbrug voor een sluisdeur die we in eigen huis maken. Omdat we de onderdelen met de buislaser effectiever kunnen bewerken, zijn we daardoor concurrerend”, legt Leon van Kerkhof uit.

Hoog nauwkeurig gesneden delen die optimaal geschikt zijn voor lasrobotisering en exact kunnen worden samengesteld op de bouwplaats.

Hoog nauwkeurig gesneden delen die optimaal geschikt zijn voor lasrobotisering en exact kunnen worden samengesteld op de bouwplaats.

Tijdwinst in assemblagefase

“De winst van nauwkeurig gesneden producten ligt vooral in het samenstellen omdat de lasergesneden delen perfect passen en op locatie makkelijker en exact passend gemonteerd kunnen worden, mede door de mannetje-vrouwtje (of pen-gat)verbindingen. Zodra klanten die voordelen eenmaal hebben ondervonden, zien ze waar de winst ligt”, legt Pieter Fleuren uit.

Uitbreiding naar middensegment

“De LT14 buislaser die aanvankelijk was aangeschaft voor lasersnijbewerkingen in groot formaat buis-, koker en profielmateriaal werd steeds meer ingezet voor lengtes groter dan 6 m en kleinere diameters. Bij de capaciteitsuitbreiding hebben we daarom gekozen voor een kleiner type die tot ø 240 mm en 40 kg per meter kan bewerken. Daarmee kunnen we het snijwerk optimaal verdelen over zwaar (120 kg/m) en minder zwaar (40 kg/m) en kunnen we de grote LT14 weer inzetten waar die voor bedoeld was.”

Aanvoerlengte 12,5 m

Met de installatie van de LT8.20 buislasersnijmachine van BLM Group begin dit jaar, beschikt Van Kerkhof over een 4.0 kW Fiberlaser voor buis- en kokermateriaal van ø25 tot max ø240 mm. Uniek is de aanvoerlengte van 12,5 meter, waarmee Van Kerkhof de eerst in de Benelux is met een LT8.20 met 12,5 m aanvoerlengte. “Daarmee kunnen we standaard lengtes van 12 m veel effectiever benutten dan 2 x 6 meter. Bovendien is nu de hele logistiek voor beide buislasers ingericht op handling van 12 m lengtes.”

Tijd besparen werkvoorbereiding

Pieter Fleuren: “We snijden uitsluitend halffabricaten die de klant zelf samenstelt, waarbij het meestal gaat om specials. Vaak enkelstuks in verschillende lengtes en diktes.” Leon van Kerkhof licht toe: “De meeste klanten leveren hun tekeningen aan in STEP formaat die we in het programma Artube van BLM importeren. Artube is een superhandige tool die de te snijden geometriën automatisch vind en alle machine instellingen automatisch genereert. De werkvoorbereiding neemt daardoor minder tijd in beslag. Vervolgens is het zaak het beschikbare buis- en kokermateriaal zo efficiënt mogelijk te benutten. Daarvoor zetten we BLM’s Protube Enterprise in, waarin de nesting per lengte wordt bepaald. Zodra het materiaal daarvoor bij de machine aanwezig is, kan de operator daar meteen mee aan de slag.“

Voor H-profielen in ontwikkeling

Artube is een eigen ontwikkeling van BLM Group, waarin alle bewegingen van de laserkop voor buis- en kokerbewerkingen in databasevorm zijn vastgelegd. Pieter Fleuren: “Van klanten kunnen we de 3D files in STEP formaat importeren en als solid body verder bewerken voor de buislaser. H-profielen en hoeklijnen vragen echter om een aangepaste stand van de lasersnijkop omdat er een verschil is in benadering van kop of lijf van het profiel. BLM bouwt daarvan nu een database op, maar heeft ook een collision detection tool ontwikkeld waarmee we dat nu binnen Artube zelf kunnen programmeren. Daarnaast werkt BLM ook aan de mogelijkheid TEKLA bestanden te kunnen importeren, zodat we helemaal compatible zijn met de staalbouwmarkt.

Betekenis investering

“Nu de snijcapaciteit in de markt voor vlakke plaat nagenoeg verzadigd is, is dat geen onderscheidende factor meer. Maar je kunt ook haast niet zonder, wil je snel en concurrerend kunnen werken. Met de buislasers leveren we bewerkingen waarmee we ons kunnen onderscheiden met specials in kleine aantallen en grote formaten. Daarmee hebben we naar ons gevoel een goede strategische keuze gemaakt, met een voldoende groeipotentie naar de toekomst”, besluiten Leon van Kerkhof en Pieter Fleuren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

First part right spaart tijd en kosten

21-10 Ja dat kan. Maar alleen door de beide technologieën snijden en buigen softwarematig aan…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Productieve buislaser LVD geschikt voor complex werk

28-06 Met een grote invoerlengte van 8500 mm snijdt de TL 8525 buizen met een…

Plaatbewerking

BLM optimaliseert prestaties plaatlaser met Active Tools

21-06 Het lasersnijproces voor buisbewerking is complexer dan het snijden van platen; vooral als het…

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries breidt machinepark verder uit

11-05 De Vries is het eerste bedrijf in de Benelux dat over een dergelijke lasermachine…

Plaatbewerking

Bodor Laser Nederland expandeert ondanks covid

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X