Van Kerkhof breidt sterk uit op lasersnijden constructiedelen

Langzaam begint de constructiewereld te ontdekken dat met lasergesneden delen winst valt te behalen in de samenstellingsfase. Met de inzet van buislasers in de toeleverindustrie is het mogelijk geworden constructiedelen dermate nauwkeurig gesneden aan te leveren, dat in de samenstellingsfase veel tijd kan worden bespaard. Van Kerkhof Metaalbewerking Oss bijvoorbeeld is vier jaar geleden als één van de eerste in Nederland gestart met lasersnijden van kokers en profielen in grote diameters en heeft inmiddels een tweede systeem in gebruik genomen, om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen.

Om aan de toegenomen vraag naar hoognauwkeurig snijwerk in buizen, kokers en profielen te kunnen voldoen beschikt Van Kerkhof nu over twee buislasers voor grote lengtes en diameters oplopend tot ø 355 mm.

Van Kerkhof Metaalbewerking is een allround toeleverancier die zich bezig houdt met het bewerken van plaatmateriaal en constructiestaal. De afgelopen jaren is de klantenkring sterk uitgebreid naar civiele werken, offshore, agri en de bouwsector. “De investering in de grote LT14 buislaser van BLM Group (BLM Adige Sys) heeft een boost gegeven aan de groei van het bedrijf. Zo sterk dat we vorig jaar zijn gestart met uitbreiding van de bedrijfshal, kantoor en een tweede buislaser”, vertellen Leon van Kerkhof en mede-eigenaar Pieter Fleuren.

Nauwkeurigheid en snijkwaliteit

Met de grote LT14 buislaser van BLM Group, met een snijcapaciteit tot ø355 mm en 120 kg materiaalgewicht per meter, snijdt Van Kerkhof zowel eenvoudige als complexe vormen in grootformaat buis-, koker- en open profielen zoals HEB, HEA, IPE en UNP. “Met de 3D snijkop kunnen we laskanten en complexe contouren en gatenpatronen snijden, nauwkeuriger en sneller dan met plasma of conventionele technieken. Zelfs wat we voorheen zaagden, snijden we nu absoluut haaks met de laser. Daarmee leveren we halffabricaten met hoge nauwkeurigheid die optimaal geschikt zijn voor lasrobotisering enerzijds en samenstellen op de bouwplaats anderzijds. Een representatief voorbeeld is een loopbrug voor een sluisdeur die we in eigen huis maken. Omdat we de onderdelen met de buislaser effectiever kunnen bewerken, zijn we daardoor concurrerend”, legt Leon van Kerkhof uit.

Hoog nauwkeurig gesneden delen die optimaal geschikt zijn voor lasrobotisering en exact kunnen worden samengesteld op de bouwplaats.

Hoog nauwkeurig gesneden delen die optimaal geschikt zijn voor lasrobotisering en exact kunnen worden samengesteld op de bouwplaats.

Tijdwinst in assemblagefase

“De winst van nauwkeurig gesneden producten ligt vooral in het samenstellen omdat de lasergesneden delen perfect passen en op locatie makkelijker en exact passend gemonteerd kunnen worden, mede door de mannetje-vrouwtje (of pen-gat)verbindingen. Zodra klanten die voordelen eenmaal hebben ondervonden, zien ze waar de winst ligt”, legt Pieter Fleuren uit.

Uitbreiding naar middensegment

“De LT14 buislaser die aanvankelijk was aangeschaft voor lasersnijbewerkingen in groot formaat buis-, koker en profielmateriaal werd steeds meer ingezet voor lengtes groter dan 6 m en kleinere diameters. Bij de capaciteitsuitbreiding hebben we daarom gekozen voor een kleiner type die tot ø 240 mm en 40 kg per meter kan bewerken. Daarmee kunnen we het snijwerk optimaal verdelen over zwaar (120 kg/m) en minder zwaar (40 kg/m) en kunnen we de grote LT14 weer inzetten waar die voor bedoeld was.”

Aanvoerlengte 12,5 m

Met de installatie van de LT8.20 buislasersnijmachine van BLM Group begin dit jaar, beschikt Van Kerkhof over een 4.0 kW Fiberlaser voor buis- en kokermateriaal van ø25 tot max ø240 mm. Uniek is de aanvoerlengte van 12,5 meter, waarmee Van Kerkhof de eerst in de Benelux is met een LT8.20 met 12,5 m aanvoerlengte. “Daarmee kunnen we standaard lengtes van 12 m veel effectiever benutten dan 2 x 6 meter. Bovendien is nu de hele logistiek voor beide buislasers ingericht op handling van 12 m lengtes.”

Tijd besparen werkvoorbereiding

Pieter Fleuren: “We snijden uitsluitend halffabricaten die de klant zelf samenstelt, waarbij het meestal gaat om specials. Vaak enkelstuks in verschillende lengtes en diktes.” Leon van Kerkhof licht toe: “De meeste klanten leveren hun tekeningen aan in STEP formaat die we in het programma Artube van BLM importeren. Artube is een superhandige tool die de te snijden geometriën automatisch vind en alle machine instellingen automatisch genereert. De werkvoorbereiding neemt daardoor minder tijd in beslag. Vervolgens is het zaak het beschikbare buis- en kokermateriaal zo efficiënt mogelijk te benutten. Daarvoor zetten we BLM’s Protube Enterprise in, waarin de nesting per lengte wordt bepaald. Zodra het materiaal daarvoor bij de machine aanwezig is, kan de operator daar meteen mee aan de slag.“

Voor H-profielen in ontwikkeling

Artube is een eigen ontwikkeling van BLM Group, waarin alle bewegingen van de laserkop voor buis- en kokerbewerkingen in databasevorm zijn vastgelegd. Pieter Fleuren: “Van klanten kunnen we de 3D files in STEP formaat importeren en als solid body verder bewerken voor de buislaser. H-profielen en hoeklijnen vragen echter om een aangepaste stand van de lasersnijkop omdat er een verschil is in benadering van kop of lijf van het profiel. BLM bouwt daarvan nu een database op, maar heeft ook een collision detection tool ontwikkeld waarmee we dat nu binnen Artube zelf kunnen programmeren. Daarnaast werkt BLM ook aan de mogelijkheid TEKLA bestanden te kunnen importeren, zodat we helemaal compatible zijn met de staalbouwmarkt.

Betekenis investering

“Nu de snijcapaciteit in de markt voor vlakke plaat nagenoeg verzadigd is, is dat geen onderscheidende factor meer. Maar je kunt ook haast niet zonder, wil je snel en concurrerend kunnen werken. Met de buislasers leveren we bewerkingen waarmee we ons kunnen onderscheiden met specials in kleine aantallen en grote formaten. Daarmee hebben we naar ons gevoel een goede strategische keuze gemaakt, met een voldoende groeipotentie naar de toekomst”, besluiten Leon van Kerkhof en Pieter Fleuren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Automatisering

BLM Group maakt buigen eenvoudiger met nieuwe VGPNext software

22-05 De Italiaanse machinebouwer noemt vooral de grafische interface baanbrekend; de vele met een klik…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Adlas steeds completer door gerichte investeringen

24-04 Officieel is Adlas gecertificeerd volgens de norm EN1090-1 met productnorm EN1090-2 tot en met…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?