Van Rijsoort brengt inductie buigen terug in Nederland

0

Van Rijsoort Induction start vanaf december met inductie buigen op haar locatie in Klaaswaal. Hier is een nieuwe productieruimte gebouwd, speciaal ingericht voor het inductief buigen van metalen.

“Hiermee is – na jarenlange afwezigheid – het inductief buigen weer terug op Nederlandse bodem”, zegt CEO Martin Swinkels. “Met Van Rijsoort Bending zijn we al sinds 1903 actief in Nederland met het koud buigen van metalen. Profielen, buizen en platen worden in onze productieruimte in Klaaswaal gebogen conform wensen van onze opdrachtgevers. De vraag om onze activiteiten uit te breiden met inductief buigen werd echter steeds groter en eind vorig jaar hebben we daarom besloten om aan deze vraag te voldoen en ook inductief buigen aan te bieden. In sneltreinvaart hebben we een nieuwe inductie machine laten bouwen in Birmingham (Groot-Brittannië), een ervaren team inductief buigers gevonden, de benodigde certificaten behaald en een productielocatie gebouwd naast onze koud buigen hal in Klaaswaal.”

Koud vs inductief buigen
Het verschil tussen koud en inductief buigen zit in de nauwkeurigheid van het buigen, maar ook in het feit dat je met de inductie buigtechniek dikkere buizen kunt verwerken en kunt buigen met krappere radii. Daarbij komt dat de bochten sterker zijn dan lasbochten. Bij specifieke projecten, denk bijvoorbeeld aan buigwerk voor de petrochemische industrie, zijn de eisen streng en voor dit type projecten is inductie buigen de enige optie.

Terug in Nederland
Swinkels: “Inductief buigen werd – sinds 2015 – alleen vanuit het buitenland aangeboden, maar Van Rijsoort Induction heeft deze specialiteit teruggehaald naar Nederland. Hiermee worden de flexibiliteit en snelheid van leveren verhoogd en is het voor opdrachtgevers ook makkelijker om het productieproces (waaronder keuringen en zowel destructief als niet-destructief onderzoek) van dichtbij te volgen. De eerste opdrachten volgens deze inductietechniek zijn mede dankzij onze partners al met succes afgerond.” Van Rijsoort Induction beschikt over ISO 9001, is Lloyds herwaarmerkbevoegd en garandeert dat ze aan alle branche specifieke normen voldoet. Per opdracht worden in manufacturing procedures beschreven hoe een project wordt uitgevoerd. Dit garandeert opdrachtgevers dat aan de gestelde normen wordt voldaan. De speciaal voor Van Rijsoort Induction gebouwde machine (IF30) kan buizen 2” tot en met 30” met wanddiktes tot 50 mm verwerken met standaard 12 meter buiglengte. Ook zijn buizen langer dan 20 meter mogelijk. Door het unieke 3-armensysteem kan in twee richtingen worden gebogen op één machine. Verder is het buigen in spiralen mogelijk door de unieke kleminrichting (360 graden continu roteerbaar).