Veilig en economisch aluminium bewerken

Pferd biedt met de nieuwe Alumaster-generatie veilige en economische oplossingen voor de vaak complexe bewerking van aluminium.

“De bewerking van aluminium is geen alledaagse zaak”, verklaart productmanager Thomas Plömacher. “De functionele en veiligheidstechnische eisen zijn complex, het vervullen ervan wordt meestal geassocieerd met extra hoge inspanningen. Alleen het feit, dat aluminiumstoffen tot stofbranden of -explosies zouden kunnen leiden, toont, welk potentieel gevaar de bewerkingsopgaven van deze soort inhoudt.”

De Duitse branchevereniging heeft hiervoor de BGR 109 ‘Slijpen, borstelen en polijsten van aluminium – vermijden van stofbranden en stofexplosies’ uitgegeven. “Deze regel schrijft voor, dat de bewerking van het werkstuk zo veel mogelijk in het natte proces moet gebeuren, dat alle ontstekingsbronnen uit de bewerkingsomgeving verbannen moeten worden, dat een gelijktijdige bewerking van vonkende materialen vermeden wordt en dat geschikte beschermende kleding gedragen als ook een brandblusser gereed gehouden moet worden.” De ondernemer moet in het kader van de risicobeoordeling het brand- en explosiegevaar bepalen, beoordelen en de noodzakelijke beschermende maatregelen treffen. En hij moet er voor zorgen, dat het aluminiumstof dat tijdens de verwerking is verzameld, zonder risico volledig wordt verwijderd op het punt van oorsprong. “Uit onze ervaring kennen wij precies die problemen, die een bewerkingsproces uiteindelijk gecompliceerd en extreem inspannend maken”, aldus Plömacher.

Niet slijpen maar frezen
Met de ontwikkeling en presentatie van de Alumaster heeft Pferd een andere weg in de bewerking van aluminium ingeslagen, die het werk vereenvoudigt, de efficiency van de processen opvoert en het risico beperkt. “Alumaster-gereedschappen zijn geen slijp- maar freesgereedschappen. Logischerwijze ontstaan bij de bewerking geen explosieve of ademhalingsstoffen, maar spanen, waarvan de verwijdering bovendien in een onvermengde recycling kan gebeuren.”

Nieuwe gereedschapsconstructie
Alumaster-gereedschappen bestaan uit speciaal ontwikkelde hardmetalen snijplaatjes, die op de High Speed Disc vastgezet worden. Bij de reeds sinds 2016 gepresenteerde uitvoering HSD-F zijn deze op de buitenrand geplaatst die naar beneden is gericht. Daardoor is de HSD-F geschikt voor het uitfrezen en schuinkanten, voor de bewerking van lasnaden, hoeknaden, kanten of vlakken. Bij de nieuwe HSD-R-rij zijn de snijsegmenten aan de radius van de High Speed Disc, dat wil zeggen aan de buitenste rand gemonteerd. Daardoor kan de HSD-R-uitvoering aanvullend ook voor het uitfrezen van lasnaden of voor het omtrekfrezen gebruikt worden. Naast aluminiumlegeringen kunnen Alumaster-gereedschappen eveneens voor de bewerking van messing, koper of zink gebruikt worden. De Hicoat-snijplaatjes zijn vooral geschikt voor de bewerking van veeleisende materialen, bijvoorbeeld hardere aluminiumlegeringen met hoog Si-aandeel, brons of vezelversterkte duroplasten (GFK en CFK). Alumaster-gereedschappen worden voornamelijk gebruikt in de scheeps- en jachtbouw, in de wagon-, silo- en tankbouw als ook in de voertuigindustrie.

Veilig en economisch: Alumaster HSD-R 115/125.

Openen van lasnaden
Na de Alumaster HSD-F presenteert Pferd nu met de uitvoering R een zowel vlak, als ook radiaal inzetbare schijf. “Alles wat de versie F kan, kan de versie R ook”, bevestigt de Pferd-productmanager. De belangrijkste toepassing is het openen van lasnaden. Hier werden voorheen afbraamschijven of andere slijpgereedschappen ingezet, wat steeds onontkoombaar tot de bekende problemen leidde: explosiegevaar, inadembaarheid en alle veiligheidsmaatregelen, die daardoor noodzakelijk werden. “Wij hebben zelfs cirkelzaagbladen in gebruik op haakse slijpmachines gezien”, zegt Plömacher. “En dan wordt het echt crimineel, in elk opzicht.”

Twee diameters
De nieuwe High Speed Disc Alumaster HSD-R is in twee diameters, 115 mm voor het gebruik op haakse slijpmachines, en 50 mm te gebruiken op rechte slijpmachines, buigzame as systemen of mini haakse slijpmachines. “Daarbij is de 50 mm versie speciaal geschikt voor de bewerking van moeilijk toegankelijke plaatsen.” Van het gebruik van een beschermkap kan bij de 50 mm versie zelfs afgezien worden, verklaart Plömacher, omdat het gereedschap wel nominaal ‘50 mm’ heet, maar in werkelijkheid slechts een diameter van 49 mm heeft en daardoor geen beschermkap nodig heeft.

Productiviteit
Alle Alumaster-gereedschappen zijn met twee verschillende snijplaatuitvoeringen verkrijgbaar: Voor smerende aluminium gietlegeringen met een siliciumgehalte van 5-10%, abrasieve aluminium gietlegeringen met een siliciumgehalte van meer dan 15% alsmede voor andere abrasieve materialen of non-ferrometalen biedt Pferd de snijplaatjes ook met een hoogwaardige Hicoat-coating aan. Deze verhindert het dichtsmeren van het gereedschap respectievelijk de abrasieve slijtage, ook in het gebruik op deze veeleisende materialen.” In vergelijking met de traditionele slijpmiddelen hebben Alumaster-gereedschappen een ongekende productiviteit: “Het verspanend vermogen is vele malen hoger, wat tot een hoog rendement leidt. Ook met het oog op hun Pferdvalue-eigenschappen onderscheiden deze gereedschappen zich: zij werken stofarm, maken krachtbesparend werken bij de best mogelijk procescontrole en hoog werkcomfort mogelijk, sparen energie en tijd en vermijden onnodig afval. Onze engineers hebben talrijke producttesten in de producties van onze klanten succesvol afgesloten en Alumaster-gereedschappen als een veilig en economisch alternatief in de productie- en onderhoudsprocessen gepresenteerd”, besluit Thomas Plömacher.

In gebruik op een rechte persluchtmachine: de Alumaster HSD-R 50 bij het insnijden in aluminium.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Toeleveren

Agressieve Victograin van Pferd uitgebreid

06-02 Victograin werd in 2018 voor het eerst gepresenteerd. “Destijds waren wij erg benieuwd naar…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Oppervlaktetechniek

Pferd levert Combiclick-systeem in kleinere verpakkingen

07-03 “Tot dusverre hebben wij onze oplossingen voor de oppervlaktebewerking en voor het doorslijpen steeds…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub wil middelpunt slijptechnologie worden

31-01 GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, biedt van 17 t/m 20 mei een podium…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema