Veilig werken met elektrische installaties kan dankzij AWL via oZonev

AWL, specialist op het gebied van robotisering en automatisering, heeft binnen oZone een opleidingstraject ontwikkeld voor het veilig werken met elektrische installaties. Dit leerpad is kosteloos beschikbaar voor alle bij A+O Metalektro aangesloten bedrijven.

Alleen een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) mag werken aan elektrische installaties. AWL heeft ongeveer honderd man in dienst die opgeleid moeten zijn tot VOP.

Bij veel A+O-bedrijven is er behoefte aan een opleidingstraject om veilig te kunnen werken met elektrische installaties. Ook bij AWL in Harderwijk, dat echter moest vaststellen dat er geen goede lesstof beschikbaar was. En dus besloot het bedrijf zelf een leerpad te ontwikkelen binnen oZone, het digitale leerplatform voor A+O-bedrijven.

Norm NEN 3140

“In de Arbowet staat dat je veilig moet werken met elektriciteit. En in de norm NEN 3140 staat precies hoe je dit doet”, vertelt Chris Testerink, Coördinator Learning & Development bij AWL, op de website van A+O. “Om werkzaamheden uit te voeren aan elektrische installaties moet je minimaal een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) zijn. Ben je niet voldoende onderricht, dan mag je dus niet werken aan elektrische installaties. Bij AWL hebben we ongeveer honderd man in dienst die opgeleid moeten zijn tot VOP. Daarom waren we op zoek naar een e-learning van een kwalitatief goed niveau. In oZone was een dergelijke gedegen training niet beschikbaar. In overleg met A+O hebben we toen besloten zelf iets te gaan maken.”

Vijf modules

Harry van Vilsteren, eigenaar van Harry Werkt, werd gevraagd een leerpad te ontwikkelen voor de NEN 3140. Van Vilsteren: “Er ligt nu een NEN 3140-leerpad dat bestaat uit vijf modules. De training is zeker niet alleen bedoeld voor de bouwers van elektrische installaties, maar ook voor engineers. Want een PLC-programmeur kan tevens in een schakelkast moeten werken. Wel wil ik benadrukken dat als de modules zijn doorlopen, er altijd een eindcheck in de praktijk door de eindverantwoordelijke binnen het bedrijf nodig is. Dat is belangrijk om te zien of iemand de opgedane kennis daadwerkelijk goed toepast.”

In een middag

Testerink constateert dat e-learning grote voordelen heeft. “Iedereen kan deze modules tijd- en plaatsonafhankelijk te volgen. Dat kun je in een middag doen. Bovendien kun je in oZone een overzicht zien van wie wel en wie niet de modules heeft afgerond. Dat is eenvoudig te monitoren.” Daarnaast maakt oZone het mogelijk om de modules helemaal toe te snijden op het eigen bedrijf. Van Vilsteren. “De foto’s die er nu instaan, kun je vervangen door foto’s van situaties binnen jouw bedrijf.”

A+O heeft het ontwikkeltraject financieel en praktisch ondersteund. Een tekstschrijver zorgde voor toegankelijke teksten, een animator voor prachtige animaties. “Door die samenwerking is er iets moois ontstaan. We hebben met A+O ook afgesproken dat dit leerpad voor de hele branche kosteloos beschikbaar is. Dus alle bij A+O aangesloten bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen”, aldus Testerink en Van Vilsteren.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Opleidingsfonds voor metalektro komt met nieuw aanbod

15-12 In de eerder dit jaar afgesloten nieuwe cao Metalektro, die geldt tot en met…

Personeel en Opleiding

Online oZone-bibliotheek beschikbaar voor iedere techneut

15-04 Al honderden technische bedrijven maken gebruik van oZone, het online leerplatform voor de techniek.…

Personeel en Opleiding

oZone nu ook kosteloos beschikbaar voor OOM-bedrijven

05-02 Het door A+O Metalektro ontwikkelde leerplatform oZone is sinds kort ook beschikbaar voor alle…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X