Veilige én productieve coil inspectielijn

0

In de moderne inspectielijn 2 van thyssenkrupp in Dortmund worden stalen coils voor de automobielindustrie nauwkeurig gecontroleerd om een maximale kwaliteit van de geleverde materialen te garanderen. Als onderdeel van een ingrijpende modernisering heeft Unitechnik Automatisierungs nu een uniform functioneel veiligheidsconcept geïmplementeerd, dat alle onderdelen van de installatie omvat. Een gedetailleerde risico-analyse vormde de basis voor alle genomen maatregelen.

De installatie in Dortmund is van grote strategische betekenis voor thyssenkrupp Steel Europe: al het bandstaal wordt hier grondig gecontroleerd voordat het de fabriek verlaat. Het doel van de installatie is het controleren van bandstaal op fouten en gebreken en ook het opsporen en herstellen van zwakke plekken. Tevens kunnen de kanten worden afgebraamd en kan het bandstaal worden ingeolied en gesneden.

Verschillende machines
Dit wordt allemaal uitgevoerd door verschillende machines: het op- en afwikkelen van de maximaal 40 ton zware coils gaat met hulp van haspels. Van daaraf wordt het begin van de band getransporteerd naar de lasmachine, waar het aan het einde van de vorige coil wordt gelast. Op het controlestation gebruikt getraind personeel een brede range aan meettechnieken om de 1700 mm brede band te inspecteren. De hoogontwikkelde automatisering garandeert hierbij een naadloze materiaalvervolging en foutdetectie. Verschillende scharen knippen de band op maat. De installatie omvat ook een oliemachine en apparatuur om de coils automatisch te markeren en van straps te voorzien. Toen de installatie voor het eerst operationeel werd in de vroege jaren zeventig, golden er heel andere veiligheidseisen dan nu. Dit heeft een voortdurende doorontwikkeling noodzakelijk gemaakt om de installatie bij de tijd te houden en de veiligheid op lange termijn te garanderen.

Veilige én productieve coil inspectielijn
Coiler, coil-wagen en het strappen van de coil.

Veiligheid en performance
Om de concrete moderniseringseisen goed in kaart te brengen, hebben Unitechnik en de thyssenkrupp divisies Productie, Onderhoud en Veiligheid alsmede de branchevereniging voor de Hout- en Metaalindustrie BGHM een functionele veiligheidsanalyse uitgevoerd van de technische installatie. Afhankelijk van het gedetecteerde gevaarpotentieel en de technische behoeften, werd de installatie opgeknipt in verschillende veiligheidssecties. Dit diende als de basis voor het moderniseringsconcept van Unitechnik voor inspectielijn 2. Naast de nagestreefde hoge veiligheidsstandaard was er nog een andere parameter die het raamwerk van de mogelijke oplossing definieerde: de moderniseringsmaatregelen mochten geen negatieve invloed hebben op de performance van de installatie. In aanvulling op de implementatie van de elektronische, mechanische en hydraulische veiligheidsapparatuur en apparaten, omvatte het concept ook de modernisering van alle aandrijf- en besturingstechniek, inclusief een nieuw overkoepelend SCADA-systeem en een HMI-systeem.

Veilige én productieve coil inspectielijn
Een schuifhek scheidt twee veiligheidszones bij de coiler.

Automatisering sleutel tot succes
In zijn 45-jarige bestaan is de coil inspectielijn 2 regelmatig gemoderniseerd en zijn nieuwe machines toegevoegd. De uitdaging voor Unitechnik was het consequent integreren van componenten van verschillende producenten en verschillende interfaces in het functionele veiligheidsconcept. Het automatiseren van werkstappen die voorheen met de hand werden uitgevoerd was een belangrijke sleutel tot het succes in dit proces. Nieuwe meettechniek die gebruik maakt van laserlicht hindernissen, automatiseerden bijvoorbeeld het proces van het plaatsen van de coils op de haspel. Door gebruik te maken van transfer uitrusting, zoals tafels en conveyors, wordt de band nu naar de lasmachine vervoerd zonder manuele tussenkomst. Ook het uitrichten van het begin respectievelijk het einde van de band in de lasmachine gaat nu automatisch.

Klaar voor de volgende 20 jaar
thyssenkrupp Steel Europe profiteert niet alleen van de modernisering door kortere insteltijden en een reductie van verschillende handmatige werkzaamheden, maar ook van moderne veiligheidstechnologie. De modernisering garandeert dat een efficiënt opereren van de installatie voor de lange termijn.

Veilige én productieve coil inspectielijn
Veiligheidsslot op een beschermend hekwerk.