Vencomatic ontwerpt volgens het Stage-Gate model

Informatie één keer invoeren, gebruikmaken van de nieuwste 3D CAD, EPDM en CAD/CAM technieken en werken volgens het Stage-Gate model. Dat is volgens Chief Information Officer Koen Boot de ontwerp- en productiefilosofie van de Vencomatic Group in Meerheide. Hij zal erover vertellen tijdens het Cadmes Event.

Stage-Gate zorgt ervoor dat je vanaf de start met specifieke wensen en eisen van alle disciplines rekening houdt, zodat je dure fouten en aanpassingen verderop in het ontstaanstraject voorkomt. “Stage-gate betekent dus een beter ontwerp en uiteindelijk ook lagere kosten, wat de basis legt voor een betere concurrentiepositie”, aldus Boot.

De bedrijven binnen de Vencomatic Group werken al 13 jaar met SolidWorks 3D CAD, wat inmiddels is aangevuld met SolidWorks Enterprise PDM voor revisiebeheer, met een koppeling naar het ERP-systeem. Uiteindelijk willen zij het ontwerpproces volledig in EPDM inrichten volgens het zogeheten Stage-Gate model, waarvan momenteel een aantal pilots loopt. Ambitieuze plannen dus op ontwikkel-, ontwerp- en productieniveau van een innovator die binnen de pluimveesector geldt als een wereldspeler.

Innovatie bij Vencomatic
“De laatste jaren hebben we een enorme innovatieslag gemaakt,” vertelt Boot. “In het verleden werd, zoals gebruikelijk, gewerkt met conventionele componenten voor aandrijving en besturing. We hebben op een gegeven moment ‘alles overboord gegooid’ en zijn in teams vanuit compleet andere invalshoeken gaan brainstormen over wat er in pluimveestallen gebeurt en hoe we dit met gebruikmaking van nieuwe technologie konden optimaliseren. Dat heeft onder meer geleid tot het nieuwe Rondeel-concept, maar ook bestaande stallen hebben we revolutionair gewijzigd. Momenteel maken we stallen voor vleeskuikens met zes verschillende niveaus van in totaal 6 meter hoog. Zonder concessies te doen aan een comfortabel kippenleven, ontstaan hiermee veel rendabeler, milieuvriendelijkere, maar ook winstgevender bedrijven. Technisch is het soms erg complex. Want bijvoorbeeld in bepaalde delen van Rusland is het buiten min 35 °C en binnen wil je een temperatuur realiseren van plus 35 °C. Dat stelt extreem hoge eisen aan de luchtbehandeling, want je moet in pluimveestallen ook met zo laag mogelijke luchtsnelheden werken. Dat is niet makkelijk en daar komt heel veel rekenwerk aan te pas. Daarnaast heb je ook te maken met speciale verlichting en het feit dat de stallen goed en eenvoudig te reinigen moeten zijn. Kortom, een pluimveestal is tegenwoordig een complex stukje multidisciplinaire techniek met geavanceerde elektromechanica, slimme software en webbased applicaties.”

Energieneutrale Venco Campus
Het nieuwe ontwerpcredo wordt ook onderstreept door het futuristische onderkomen van Vencomatic in Meerheide, dat de naam Venco Campus draagt. “Alles aan het nieuwe gebouw is ‘hightech’,” zegt Boot erover. “Het GBS monitort alles, waaronder zelfs de hoeveelheid CO2 in de vergaderruimten. Zo nodig grijpt het GBS in. Alle verlichting is ‘full-LED’ en op het dak ligt 12.000 m2 aan zonnepanelen. Daarmee zijn we qua energie zelfvoorzienend. Er is dus geen gasaansluiting. Warmte en koude worden in de bodem opgeslagen voor hergebruik op een later tijdstip. De temperatuur is per ‘grid’ instelbaar en wordt gestuurd door luchtverdeelelementen in de vloer. Al met al is dit hierdoor één van de meest duurzame gebouwen van Europa geworden.

Spreker op Cadmes Event
Koen Boot zal tijdens het Cadmes Event op 29 oktober in het Media Plaza in Utrecht één van de 24 presentaties verzorgen. Hij zal spreken over het belang van innovatie bij Vencomatic, hij zal ook ingaan op de ontwerp- en productiefilosofie van Vencomatic en hoe de unieke concepten tot stand zijn gekomen.

Op het Cadmes Event zal het accent dit jaar vooral liggen op de praktische én de strategische aspecten van het totale proces van productidee tot marktintroductie. “Wij merken dat ons evenement elk jaar meer bezoekers op managementniveau aantrekt, daarom hebben wij dit jaar besloten om naast de traditionele What’s New SolidWorks 2014 een hoofdsessie voor managers te organiseren met als onderwerp ‘nut en noodzaak van innovatie’,” aldus Gerbert Thelissen, algemeen directeur van Cadmes. In Utrecht wordt ingezoomd op de verschillende aspecten vanaf ontwikkeling, ontwerp, gegevensbeheer en productie tot en met after sales. De complete lifecycle. Daarmee is dit een evenement dat interessant is voor zowel engineers, designers, constructeurs als voor management en directie uit de industrie.

Het evenement vindt plaats in het Media Plaza in Utrecht. Het dagprogramma duurt van 09.30 uur tot 17.00 uur met aansluitend een borrel. Het tweede deel van de dag bestaat uit subsessies waar de bezoeker zelf een keuze uit kan maken. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig. Daarnaast is deze locatie uitstekend te bereiken per openbaar vervoer.

Via de website www.cadmes.com kan men zich inschrijven voor het evenement. Hier is ook gedetailleerde informatie te vinden over het programma. Inschrijving is gratis bij voorregistratie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Automatisering

Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

22-06 Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema