VHB tape verbindt praktisch onzichtbaar en duurzaam

Dun plaatmateriaal, glas met staal of RVS, kunststof met aluminium, het kan een uitdaging zijn om een mooie en duurzame verbinding te maken tussen verschillende materialen. Wie kent niet het kromtrekken of corroderen van dun plaatmateriaal door bouten. Kitten wordt veel gebruikt bij glas maar kan lastig zijn om dit goed en snel te verwerken. Niet elk materiaal is geschikt voor een lasverbinding en als het zichtwerk is vraagt het vaak nog nawerk om een las netjes weg te slijpen.

Zoek de verschillen: een bout-verbinding en een VHB-verbinding.

Volgens Fokke Bronsema, directeur van Metaaltechniek Handelsonderneming in Amersfoort, kan het maken van een VHB tape verbinding de oplossing zijn. VHB (Very High Bonded) is een dubbelzijdig tape van 3M. Het kan in kritische omstandigheden worden gebruikt met grote temperatuurschommelingen, vochtige omgeving et cetera. Door de hittebestendigheid kan het zelfs voor een poedercoat-proces aangebracht worden. “Ik ben echt onder de indruk van dit product”, zegt Bronsema. “Er zijn zoveel mogelijkheden dat we vaak een technisch specialist meenemen van 3M om onze klanten goed te adviseren. Dan weten we zeker dat ook op de lange termijn de verbinding in stand blijft.”

Een liftbouwer die veel zichtwerk doet met dunne platen, gebruikte tot nu toe kit. Bij de verwerking gaf dit altijd veel druk, omdat er in korte tijd veel verlijmd moest worden. Met een tapeverbinding kon in rustige uren al veel voorwerk worden gedaan. Als nu de te verlijmen onderdelen binnen komen, is het een kwestie van het schutvel van de tape verwijderen, plaat er op, aandrukken en klaar. De productiviteit neemt toe en de stress neemt af.

Eigenschappen VHB tape

De VHB tape is opgebouwd uit 100% acrylaatlijm met een gesloten celstructuur. Oppervlakteruwheid en – toleranties worden gecompenseerd doordat de lijm in het oppervlak loopt. De tape geeft een zeer hoge onmiddellijke hechting en na de voorgeschreven wachttijd uitstekende hechtingseigenschappen met een hoge trek- en afschuifsterkte. De tape is kortstondig bestand tegen hoge temperaturen tot wel 230o. Dit betekent dat materialen al gehecht kunnen voordat ze gepoedercoat of gelakt worden. De tape verbindt materialen met een hoge oppervlakte-energie aan materialen met een lage oppervlakte-energie. Verder heeft VHB een isolerende en vochtwerende werking en dempt trillingen.

Voordelen

Door deze eigenschappen heeft verbinden met VHB tape een aantal voordelen. De verbinding blijft onzichtbaar in tegenstelling tot schroeven of klinknagels. Daarnaast reduceert de verbinding puntbelasting, de krachten worden gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan er vaak met dunner plaatmateriaal gewerkt worden (gewichtsvermindering). Ook vindt er geen thermische kromtrekking plaats. Verschillende warmte-uitzettingscoëfficiënten kunnen gecompenseerd worden (bijvoorbeeld kunststof en metaal). Er zijn geen gaten voor bevestiging nodig, de oppervlaktebescherming wordt niet beschadigd.

Verwerking VHB tape

Voor het gebruik van VHB tape wordt eerst het oppervlak gereinigd met daarvoor geschikte reinigingsmiddelen. Na het aanbrengen van tape worden de delen aangedrukt. 50% van de eindkleefkracht is na 20 minuten bereikt. De eindkleefkracht wordt na 72 uur bereikt. Eventueel kan warmte dit proces versnellen tot één uur wachttijd bij 65o.

Vrijheid in design

“Een andere manier van verbinden begint vaak al aan de tekentafel”, zegt Bronsema. “VHB geeft vaak veel ontwerpvrijheid aan engineers en industrieel designers. Overleg eens met hen welke mogelijkheden er ontstaan met een andersoortige verbinding. Vraag verder altijd advies over welke tape geschikt is voor je applicatie. Er spelen veel factoren een rol.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Personeel en Opleiding

3M bundelt scholingsaanbod bedrijfsveiligheid

22-11 De keuze van individueel aanpasbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) is een eerste vereiste om veilig…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Oppervlaktetechniek

Schuurschijven met open bestroooiing

03-06 De nieuwe 3M Cubitron II Hookit papierschijf 950U is geschikt  voor het verwijderen van…

Werkplaatstechniek

Meer slijpvermogen met nieuwe lamellenslijpschijf

03-12 Dankzij de gepatenteerde precisiegevormde slijpkorrel beschikt de nieuwe 3M lamellenslijpschijf 769F over langere standtijden…

Verbinden

Vlamboog specialist in lasaccessoires en PBM

04-10 Vlamboog in Dordrecht is al jaren een producent en handelshuis op het gebied van…

Verbinden

Finale ‘Nationale Laswedstrijden vmbo’ in Nieuwegein

27-03 Het Nederlands Instituut voor Lastechiek (NIL) organiseert jaarlijks een landelijke laswedstrijd voor vmbo-ers, ‘De…

Verbinden

Lijmen 2017: Ongekende mogelijkheden met lijm

16-08 Tijdens de 4e editie van het Lijm-event op 12 oktober in het techniekHuys in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV