Vijf kanshebbers voor Borghardt Award

Voor de ION Borghardt Award, de prijs voor de meest innovatieve ontwikkeling op het gebied van oppervlaktebehandeling, zijn vijf inzendingen genomineerd. De kanshebbers zijn AD Chemicals en Hollandia Infra (PreCoat voor conservering zware staalconstructies) BYK Gardner (kleurmeting), HaTwee en Molcon (buitenbestendige eenlaagse poedercoating), Kluthe Benelux (lage temperatuur zinkfosfateren) en Mavom Chemie (Mavommate platform voor kwaliteitsbewaking).

AD Chemicals en Hollandia Infra ontwikkelden samen een vernieuwd productieproces voor zware staalconstructies, waarbij PreCoat wordt toegevoegd aan het bestaande proces. Hierdoor optimaliseert zowel het voorafgaande productieproces (afname slijpactiviteiten) als het conserveringsproces (langere ‘overstandtijd’ tussen stralen en conserveren maakt kwalitatief hoogwaardigere conservering mogelijk). Tenslotte biedt de conversielaag van PreCoat op het staaloppervlak een verbeterde hechting van de natlakcoating en voorkomt PreCoat het effect van onderkruipcorrosie. Volgens AD Chemicals is PreCoat hierdoor een belangrijke sleutel in de zoektocht naar kwalitatieve chroom-6 vrije conserveringen.

Kleurmeting
BYK Gardner presenteert met Spectro2guide de volgende generatie kleurmeting. Kleurstabiliteit is een belangrijk kwaliteitscriterium voor fabrikanten en klanten. Dat is de reden waarom BYK-Gardner een draagbare spectrofotometer heeft gecombineerd met een glansmeter en fluormeter. De Spectro2guide opent nieuwe perspectieven, niet alleen voor monitoring van de kleurkwaliteit maar ook om deze op lange termijn te garanderen. De nieuwe meter maakt gebruik van ‘high performance’ LED’s als lichtbron, die een uitzonderlijk niveau van korte termijn-, lange termijn- en temperatuurstabiliteit biedt en ook zorgt voor een extreem homogene verlichting van het meetpunt.

Poedercoating
Agripol van HaTwee en Molcon is een buitenbestendige eenlaags poedercoating, die 1000 uur zoutneveltest haalt op gestraald staal. HaTwee ontwikkelde deze nieuwe duurzame eenlaags polyester poedercoating met hoge corrosiebescherming voor Molcon Interwheels, dat werd geconfronteerd met strengere kwaliteitseisen van zijn klanten. Hieraan kon met de klassieke polyester poedercoatings niet worden voldaan. Agripol haalt 1000 uur zoutneveltest op gestraald staal zonder conversielaag met minder dan 2 mm onderroest. Hiermee voldoet Agripol aan C4 high corrosivity omgeving (ISO 12944-2).

ION Foto HaTwee - Molcon

Agripol van HaTwee en Molcon is een buitenbestendige eenlaags poedercoating, die 1000 uur zoutneveltest haalt op gestraald staal.

Zinkfosfateren
De genomineerde inzending van Kluthe Benelux is de Decorrdal LT-serie voor lage temperatuur zinkfosfateren. De Decorrdal LT-serie bespaart op energie- en chemieverbruik tot wel 30%. Door duidelijk geringere slibvorming zullen niet alleen de afvoerkosten van zinkfosfaathoudend sludge, maar ook de onderhoudskosten aan de installatie tot wel 25% worden gereduceerd. Door toepassing van een nieuwe aktivator worden kleine, fijne kristallen gevormd, die resulteren in een lager laaggewicht (1,5 – 3g/m2) met behoud van alle kenmerkende eigenschappen van een traditionele zinkfosfatering bij 55° C. De nieuwe technologie kan eenvoudig in bestaande sproei- en dompelinstallaties worden ingezet. De Decorrdal LT-serie is compatibel met E-coat-, poeder-, en natlaksystemen.

ION

De award voor de winnaar is dit keer gemaakt door beeldend kunstenaar Patrick Visser.

Kwaliteitsbewaking
Mavom Chemie introduceert in samenwerking met partner CE-Mate in het eerste kwartaal van volgend jaar de eerste versie van het Mavommate platform. Dit geeft klanten op een nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking op maat, in combinatie met het Medimate Minilab. Mavom wil het met deze technologie mogelijk maken om op locatie in het voorbehandelingsbad, gehaltes chroom, zink, ijzer, aluminium en zirkonium, snel, nauwkeurig en betrouwbaar te bepalen. Het uitvoeren van de test is gebruikersvriendelijk. Eén druppel badvloeistof is voldoende om binnen enkele minuten het resultaat ter plekke beschikbaar te hebben. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 13 november tijdens de opening van de Week van de Oppervlaktetechnologie in ‘s-Hertogenbosch. De genomineerden zullen op een innovatie expositie bij de centrale entree van Surface Campus tentoongesteld worden. Tijdens de prijsuitreiking worden de nummers 1, 2 en 3 bekend gemaakt. De award voor de winnaar is dit keer gemaakt door beeldend kunstenaar Patrick Visser.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe generatie van warmwalsen

18-12 De nieuwe deklaag AS Pro vermindert de nadelige opname van waterstof tijdens de gloeifase…

Oppervlaktetechniek

Gave wandkalender Cromax met Yamaha MotoGP-team

11-12 Cromax, een lakmerk van Axalta, heeft zijn kalender voor 2020 onthuld. Deze is gemaakt…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe meng- en afvullijn voor FISSIC coating van Beele

17-10 Slechts enkele maanden na de ingebruikname van de eerste machines in Sealing Valley is…

Oppervlaktetechniek

AkzoNobel coatings voor Hudson Yards in New York

16-10 In de ontwikkeling van de historische Hudson Yards in New York zijn onlangs twee…

Oppervlaktetechniek

Stiftstenen, stiftfrezen of toch diamantslijpstiften?

12-10 Voor de bewerking van grijs lamellair en nodulair gietijzer bestaan gevestigde oplossingen. Diamantslijpstiften worden…

Plaatbewerking

Optimale voorbereiding voor conserveren plaatwerk door kantenafronding en oxideverwijdering

05-10 Aan het conserveren van plaatwerk worden steeds hogere eisen gesteld om een optimale bescherming…

Oppervlaktetechniek

Griekspoor Thermal Coatings ontwikkelt alternatief voor chroom-6-coating

25-09 Door strengere regelgeving van de Europese Unie neemt de vraag toe naar alternatieven voor…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?