Vijf kanshebbers voor Borghardt Award

0
25

Voor de ION Borghardt Award, de prijs voor de meest innovatieve ontwikkeling op het gebied van oppervlaktebehandeling, zijn vijf inzendingen genomineerd. De kanshebbers zijn AD Chemicals en Hollandia Infra (PreCoat voor conservering zware staalconstructies) BYK Gardner (kleurmeting), HaTwee en Molcon (buitenbestendige eenlaagse poedercoating), Kluthe Benelux (lage temperatuur zinkfosfateren) en Mavom Chemie (Mavommate platform voor kwaliteitsbewaking).

AD Chemicals en Hollandia Infra ontwikkelden samen een vernieuwd productieproces voor zware staalconstructies, waarbij PreCoat wordt toegevoegd aan het bestaande proces. Hierdoor optimaliseert zowel het voorafgaande productieproces (afname slijpactiviteiten) als het conserveringsproces (langere ‘overstandtijd’ tussen stralen en conserveren maakt kwalitatief hoogwaardigere conservering mogelijk). Tenslotte biedt de conversielaag van PreCoat op het staaloppervlak een verbeterde hechting van de natlakcoating en voorkomt PreCoat het effect van onderkruipcorrosie. Volgens AD Chemicals is PreCoat hierdoor een belangrijke sleutel in de zoektocht naar kwalitatieve chroom-6 vrije conserveringen.

Kleurmeting
BYK Gardner presenteert met Spectro2guide de volgende generatie kleurmeting. Kleurstabiliteit is een belangrijk kwaliteitscriterium voor fabrikanten en klanten. Dat is de reden waarom BYK-Gardner een draagbare spectrofotometer heeft gecombineerd met een glansmeter en fluormeter. De Spectro2guide opent nieuwe perspectieven, niet alleen voor monitoring van de kleurkwaliteit maar ook om deze op lange termijn te garanderen. De nieuwe meter maakt gebruik van ‘high performance’ LED’s als lichtbron, die een uitzonderlijk niveau van korte termijn-, lange termijn- en temperatuurstabiliteit biedt en ook zorgt voor een extreem homogene verlichting van het meetpunt.

Poedercoating
Agripol van HaTwee en Molcon is een buitenbestendige eenlaags poedercoating, die 1000 uur zoutneveltest haalt op gestraald staal. HaTwee ontwikkelde deze nieuwe duurzame eenlaags polyester poedercoating met hoge corrosiebescherming voor Molcon Interwheels, dat werd geconfronteerd met strengere kwaliteitseisen van zijn klanten. Hieraan kon met de klassieke polyester poedercoatings niet worden voldaan. Agripol haalt 1000 uur zoutneveltest op gestraald staal zonder conversielaag met minder dan 2 mm onderroest. Hiermee voldoet Agripol aan C4 high corrosivity omgeving (ISO 12944-2).

ION Foto HaTwee - Molcon
Agripol van HaTwee en Molcon is een buitenbestendige eenlaags poedercoating, die 1000 uur zoutneveltest haalt op gestraald staal.

Zinkfosfateren
De genomineerde inzending van Kluthe Benelux is de Decorrdal LT-serie voor lage temperatuur zinkfosfateren. De Decorrdal LT-serie bespaart op energie- en chemieverbruik tot wel 30%. Door duidelijk geringere slibvorming zullen niet alleen de afvoerkosten van zinkfosfaathoudend sludge, maar ook de onderhoudskosten aan de installatie tot wel 25% worden gereduceerd. Door toepassing van een nieuwe aktivator worden kleine, fijne kristallen gevormd, die resulteren in een lager laaggewicht (1,5 – 3g/m2) met behoud van alle kenmerkende eigenschappen van een traditionele zinkfosfatering bij 55° C. De nieuwe technologie kan eenvoudig in bestaande sproei- en dompelinstallaties worden ingezet. De Decorrdal LT-serie is compatibel met E-coat-, poeder-, en natlaksystemen.

ION
De award voor de winnaar is dit keer gemaakt door beeldend kunstenaar Patrick Visser.

Kwaliteitsbewaking
Mavom Chemie introduceert in samenwerking met partner CE-Mate in het eerste kwartaal van volgend jaar de eerste versie van het Mavommate platform. Dit geeft klanten op een nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking op maat, in combinatie met het Medimate Minilab. Mavom wil het met deze technologie mogelijk maken om op locatie in het voorbehandelingsbad, gehaltes chroom, zink, ijzer, aluminium en zirkonium, snel, nauwkeurig en betrouwbaar te bepalen. Het uitvoeren van de test is gebruikersvriendelijk. Eén druppel badvloeistof is voldoende om binnen enkele minuten het resultaat ter plekke beschikbaar te hebben. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 13 november tijdens de opening van de Week van de Oppervlaktetechnologie in ‘s-Hertogenbosch. De genomineerden zullen op een innovatie expositie bij de centrale entree van Surface Campus tentoongesteld worden. Tijdens de prijsuitreiking worden de nummers 1, 2 en 3 bekend gemaakt. De award voor de winnaar is dit keer gemaakt door beeldend kunstenaar Patrick Visser.