Vijf redenen om EMO Hannover 2019 te bezoeken

Van 16 tot en met 21 september vindt hij weer plaats in het Duitse Hannover: EMO, de wereldwijde beurs voor metaalbewerking. Waarom zou iedereen met interesse in metaalbewerking deze beurs moeten bezoeken?

De tweejaarlijkse beurs bestaat al sinds 1951 en is een begrip in de metaalindustrie. De beurs laat al jarenlang de laatste trends zien op het gebied van metaalbewerkingstechnologieën, zoals gereedschapswerktuigen voor frezen, draaien en vormen, automatisering en robotisering, precisie meetinstrumenten, industry 4.0 en toeleveranciers. Waarom iedereen ook dit jaar de beurs zou moeten bezoeken? Vijf redenen om een ticket te registreren.

Reden 1: het is een plek om de wereld te ontmoeten
Duizenden exposanten uit tientallen landen, van Brazilië tot Zuid-Afrika: EMO kent zijn gelijke niet als het aankomt op de pure aantallen. Nog indrukwekkender dan het aantal exposanten is het aantal beursbezoekers: maar liefst 130.000 mensen uit 160 verschillende landen reizen dit najaar af naar de Duitse stad. In Hannover krijgen ze een staalkaart voorgeschoteld van het allerbeste dat de metaalbewerking anno 2019 te bieden heeft. “Alle belangrijke fabrikanten voor productietechniek presenteren zich in Hannover”, benadrukt Christoph Miller, hoofd Beurzen bij EMO-organisator VDW (de Duitse vereniging van gereedschapsmachinefabrikanten). “Niemand wil verstek laten gaan op dé wereldtopbeurs voor metaalbewerking. EMO biedt je de kans om nieuwe kennis op te doen, te netwerken, en de wereld te ontmoeten.”

Reden 2: EMO bruist van de innovatie
Van predictive maintenance, process monitoring en het Internet of Things (IoT) tot toepassingen op het snijvlak van smart data en machine learning: wie wil weten wat er allemaal aan innovatie in de metaalbewerking plaatsvindt, kan een bezoek aan EMO 2019 eigenlijk niet laten schieten. “Zonder twijfel is EMO Hannover hét innovatieplatform voor machines, oplossingen en diensten in de metaalbewerking”, benadrukt Miller. “Bij de vorige editie, in 2017, bracht 72 procent van de exposerende bedrijven innovaties mee die ze speciaal voor EMO ontwikkelden.”

Internet of Things (IoT)
Kernthema is ‘IoT in de productie’. Standhouders op het gebied van besturings- en automatiseringstechniek en software krijgen een eigen beurszone toebedeeld, schetst Miller. “Het IoT biedt tal van mogelijkheden om meer informatie uit het productieproces te halen en op basis daarvan de productieketen te optimaliseren. Zonder kennis van nieuwe technologieën als deze loop je als bedrijf het risico om op korte termijn irrelevant te worden.”

Smart industry
Speciale vermelding verdient verder de smart industry area, dat dit jaar voor het eerst integraal deel uitmaakt van de beurs. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de ‘intelligente fabriek’, waarbij netwerken van mensen, installaties en bedrijfsprocessen met elkaar in verbinding staan. EMO-bezoekers met interesse in innovatie kunnen ook terecht bij het trendforum over smart industry. Presentaties en forumdiscussies met prominente deskundigen: iedereen die bijgepraat wil worden over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van smart industry is hier aan het goede adres.

Umati: universele communicatiestandaard
Tijdens EMO vindt verder de brede introductie plaats van umati (een afkorting van ‘universal machine tool interface’). Deze nieuwe communicatiestandaard zorgt ervoor dat gereedschapsmachines van uiteenlopende fabrikanten, via een neutrale en open koppeling, kunnen communiceren met elkaar en met onderliggende IT-systemen. Met umati (ontwikkeld door acht prominente Duitse fabrikanten van gereedschapsmachines en alle belangrijke aanbieders van besturingssystemen) is voldaan aan een belangrijke voorwaarde voor succes op het gebied van smart industry: een goede connectiviteit.

Reden 3: speciale aandacht voor additive manufacturing
Meer efficiency, besparingen op materiaal én een enorme vormgevingsvrijheid: Additive Manufacturing (AM, bij het grote publiek beter bekend als 3D-printing) is bezig aan een flinke opmars – óók binnen de metaalbewerkende industrie. Tijdens EMO kunnen bezoekers in de additive manufacturing circle kennismaken met een volledige procesketen van additieve productie. Welke toepassingen kent AM in sectoren als de auto- en vliegtuigindustrie, machinebouw en medische techniek? Miller: “Additive Manufacturing zal de traditionele productiemethodes misschien niet 1-2-3 vervangen, maar vormt er wel een waardevolle aanvulling op. Niet voor niets laten uiteenlopende partijen – systeemaanbieders, materiaalleveranciers, softwareontwikkelaars, fabrikanten van 3D-scanners en productiedienstverleners – tijdens EMO graag zien wat ze op dit vlak in huis hebben.”

Reden 4: maak kennis met startups en nieuw talent
Startups krijgen een speciale plek op EMO. Op een oppervlakte van 500 vierkante meter krijgen onafhankelijke startups de kans zich te presenteren voor een breed publiek. Voor beginnende bedrijven met een veelbelovend idee dé kans om contacten te leggen met mogelijke investeerders en met experts van technische universiteiten. Ook maken startups kans op een speciale prijs van 10.000 euro, voor het beste innovatieve idee voor digitalisering in de productie. Bedrijven die zitten te springen om nieuw technisch talent, kunnen terecht op de tweedaagse carrièrebeurs die op 17 en 18 september op EMO plaatsvindt. Universitair opgeleide vakmensen en bedrijven kunnen elkaar hier ontmoeten. Ook is er een forum waar werkgevers terecht kunnen voor de laatste inzichten op het gebied van personeelsmarketing. “Bedrijven kunnen op EMO kennismaken met nieuw talent”, schetst Miller. “Studenten kunnen op hun beurt met eigen ogen zien hoe clean en hightech de metaalsector tegenwoordig is en welke carrièreperspectieven er hier voor hen liggen.” Nóg jonger talent kan terecht op het speciale beursgedeelte voor de basisschooljeugd. Hier kunnen ze kennismaken met de technische inhoud van beroepen in de metaalsector en krijgen ze meer informatie over de carrièreperspectieven in de metaalbewerkende industrie.

Reden 5: Hannover
Een bezoek aan EMO kan ten slotte prima worden gecombineerd met een stedentrip naar Hannover. Met ruim een half miljoen inwoners is de Duitse stad een van de grootste steden van Duitsland. Bezoekers kunnen terecht in het oude centrum, met zijn vele parken, bezienswaardigheden en musea. Hannover is bovendien een levendige studentenstad, met hippe winkels en restaurants en een bruisend nachtleven. Des te meer reden dus om EMO te combineren met een bezoek.

Geïnteresseerd in een bezoek aan EMO Hannover 2019? Registreer een gratis entreeticket via deze link.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

Verspanen

Mazak zet automatisering in spotlight op EMO

22-09 De Mazak-stand op EMO 2021 zal zich richten op technologie die bewerkingsmachine sneller, productiever,…

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X