Brede steun besturingsproducenten voor umati

0

Ook het Oostenrijkse B&R Automation en het Japanse Mitsubishi Electric gaan hun medewerking verlenen aan de verdere ontwikkeling van umati, de standaard interface voor de communicatie tussen werktuigmachines en de daarboven liggende IT-systemen. Hiermee lijkt dit initiatief vanuit de Duitse werktuigmachine-industrie hard op weg een internationaal erkende standaard te worden.

Want met B&R en Mitsubishi Electric heeft umati nu alle belangrijke aanbieders van CNC-besturingen aan boord. Eerder hadden vanuit de besturingswereld reeds Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain en Siemens hun medewerking toegezegd. Voor de producenten van besturingen is de deelname en ondersteuning aan umati eigenlijk ook niet meer dan logisch.

Want hun klanten vragen al steeds vaker naar een producent-onafhankelijke standaard om hun data te kunnen uitlezen en verwerken in een uniform dataformaat. Zo zegt Peter Berens van Bosch Rexroth bijvoorbeeld: “Wij begroeten en ondersteunen de door de VDW (de Duitse brancheorganisatie voor de werktuigmachinebouwindustrie) geïnitieerde standaardisering op basis van de erkende industriestandaard OPC UA nadrukkelijk. We participeren actief in de vormgeving van umati en integreren het in ons MTX CNC systeem.” De internationalisering op basis van OPC UA heeft umati duidelijk een duw in de rug gegeven. Michael Marzluff zegt namens Mitsubishi Electric Europa: “Juist daarom doen wij ook graag mee aan dit initiatief.”

Goed voor imago
Deelname aan umati is goed voor het imago van producenten van besturingen. Ze kunnen geïnteresseerde klanten bedienen en tegelijkertijd claimen dat ze voorop lopen in de digitalisering van de maakindustrie. Uwe-Armin Ruttkamp van Siemens bevestigt dat: “Voor ons is umati belangrijk omdat het een inhoudelijke definitie van typische toepassingen in de werktuigmachine-industrie behelst en tegelijkertijd de transparantie en de flexibiliteit van ons aanbod benut.”

Demo op EMO
De VDW lanceerde umati in 2017 samen met acht werktuigmachinefabrikanten. Een grote demonstratie met internationale deelname staat gepland voor de EMO, die in september plaatsvindt in Hannover. “Daarvoor hebben we nog veel te doen”, zegt een woordvoerder van de VDW. De OPC UA specificatie voor werktuigmachines zal dan beschikbaar moeten zijn. Tevens moeten in de machines en besturingen van de deelnemers de noodzakelijke voorwaarden en aanpassingen worden gedaan. De nieuw opgerichte OPC UA Joint Working Group (JWG) is hiervoor midden februari met haar werkzaamheden gestart. 130 medewerkers van zestig bedrijven uit twaalf landen staan reeds geregistreerd voor medewerking in deze JWG.