Brede steun besturingsproducenten voor umati

Ook het Oostenrijkse B&R Automation en het Japanse Mitsubishi Electric gaan hun medewerking verlenen aan de verdere ontwikkeling van umati, de standaard interface voor de communicatie tussen werktuigmachines en de daarboven liggende IT-systemen. Hiermee lijkt dit initiatief vanuit de Duitse werktuigmachine-industrie hard op weg een internationaal erkende standaard te worden.

Want met B&R en Mitsubishi Electric heeft umati nu alle belangrijke aanbieders van CNC-besturingen aan boord. Eerder hadden vanuit de besturingswereld reeds Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain en Siemens hun medewerking toegezegd. Voor de producenten van besturingen is de deelname en ondersteuning aan umati eigenlijk ook niet meer dan logisch.

Want hun klanten vragen al steeds vaker naar een producent-onafhankelijke standaard om hun data te kunnen uitlezen en verwerken in een uniform dataformaat. Zo zegt Peter Berens van Bosch Rexroth bijvoorbeeld: “Wij begroeten en ondersteunen de door de VDW (de Duitse brancheorganisatie voor de werktuigmachinebouwindustrie) geïnitieerde standaardisering op basis van de erkende industriestandaard OPC UA nadrukkelijk. We participeren actief in de vormgeving van umati en integreren het in ons MTX CNC systeem.” De internationalisering op basis van OPC UA heeft umati duidelijk een duw in de rug gegeven. Michael Marzluff zegt namens Mitsubishi Electric Europa: “Juist daarom doen wij ook graag mee aan dit initiatief.”

Goed voor imago
Deelname aan umati is goed voor het imago van producenten van besturingen. Ze kunnen geïnteresseerde klanten bedienen en tegelijkertijd claimen dat ze voorop lopen in de digitalisering van de maakindustrie. Uwe-Armin Ruttkamp van Siemens bevestigt dat: “Voor ons is umati belangrijk omdat het een inhoudelijke definitie van typische toepassingen in de werktuigmachine-industrie behelst en tegelijkertijd de transparantie en de flexibiliteit van ons aanbod benut.”

Demo op EMO
De VDW lanceerde umati in 2017 samen met acht werktuigmachinefabrikanten. Een grote demonstratie met internationale deelname staat gepland voor de EMO, die in september plaatsvindt in Hannover. “Daarvoor hebben we nog veel te doen”, zegt een woordvoerder van de VDW. De OPC UA specificatie voor werktuigmachines zal dan beschikbaar moeten zijn. Tevens moeten in de machines en besturingen van de deelnemers de noodzakelijke voorwaarden en aanpassingen worden gedaan. De nieuw opgerichte OPC UA Joint Working Group (JWG) is hiervoor midden februari met haar werkzaamheden gestart. 130 medewerkers van zestig bedrijven uit twaalf landen staan reeds geregistreerd voor medewerking in deze JWG.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

AMB in Stuttgart voortvarend van start

14-09 Het team van MetaalNieuws en VerspaningsNieuws is uiteraard van de partij en zal in…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Verspanen

AMB is stijf uitverkocht

05-09 De bezoekers van de AMB zullen dus te maken krijgen met overvolle hallen en…

Bedrijf en Economie

Orders Duitse werktuigmachine-industrie tikken recordniveau 2018 aan

24-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen in Q2 met 27 procent en die uit…

TechnishowNieuws

Heidenhain brengt besturingsgemak

17-08 De TNC7 freesbesturing biedt gebruikers op de werkvloer nieuwe mogelijkheden. Naast de eenvoudige en…

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

Verspanen

Werk aan de winkel voor Metav

24-06 Dat zijn andere cijfers dan de Metav, die voor de 22e keer werd gehouden,…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X