Vipa Nederland geïntegreerd in Yaskawa Benelux

Vipa Nederland, dochter van de Duitse besturingsfabrikant Vipa, is per 1 september geïntegreerd in Yaskawa Benelux, dochter van de Japanse robot- en aandrijvingenfabrikant Yaskawa. De gezamenlijke activiteiten zijn ondergebracht in twee divisies: Robotics en Drives, Motion & Controls.

De integratie past in het streven van Yaskawa om complete aandrijf-, besturings- en robotoplossingen aan te bieden op de wereldmarkt. Yaskawa is fabrikant van industriële robots, servo aandrijvingen en frequentieregelingen. Als aanvulling op dit programma nam het bedrijf eind 2012 het Duitse Vipa over. Sindsdien werken beide bedrijven aan de integratie van de productlijnen en de organisaties. Yaskawa wil in alle belangrijke geografische markten de ondersteuning van het volledige productportfolio in één organisatie onderbrengen. Hiertoe werden eerder al de activiteiten in Spanje en Frankrijk geïntegreerd. En nu dus ook die in Nederland.

Twee divisies
De activiteiten en producten van Vipa zijn nu ondergebracht in de divisie Drives, Motion & Controls. Met frequentieregelaars, servocontrollers en -motoren, industriële besturingen, inclusief alle bijbehorende toebehoren, software en applicatiekennis, kan deze divisie machinebouwers uit één hand alle benodigdheden voor de aandrijving van machines en installaties aanbieden. Voor machinebouwers die tevens robots in hun machines willen inbouwen, wordt nauw samengewerkt met de divisie Robotics. Behalve rechtstreeks aan machinebouwers levert deze divisie haar producten en kennis in Nederland ook via de exclusieve partner MCA Motion Control Automation, onderdeel van Biesheuvel Techniek.
De divisie Robotics levert industriële robots met draagvermogens van 2 kg tot 800 kg. Ze worden onder meer gebruikt in verpakkingslijnen, material handling, lakstraten, lasstraten, beladingssystemen voor metaalbewerkingsmachines en slachterijen. Behalve de robots zelf biedt Yaskawa ondersteuning in de vorm van consultancy, engineering, training en service. Voor de bouw van complete robotcellen wordt samengewerkt met gespecialiseerde system integrators.

Geïntegreerd aanbod
Hoewel beide divisies onafhankelijk opereren en verschillende marktsegmenten bedienen, werken ze nauw samen bij het aanbieden van complete automatiseringsoplossingen. Voor machinebouwers betekent dit dat ze gebruik kunnen maken van een nauwkeurig op elkaar afgestemd aanbod producten (hardware) en software, waardoor hun kosten voor training van medewerkers en engineering van machines en projecten worden gereduceerd. Eindgebruikers krijgen de beschikking over één geïntegreerde aandrijf- en besturingsoplossing met uniforme bediening, wat hun kosten voor training van medewerkers en voor onderhoud beperkt.
Yaskawa verwacht met het complete aanbod een sterke positie te kunnen opbouwen in met name de verpakkingsindustrie, material handling (palletiseermachines, magazijnen) en energiemanagement. Met vierkwadranten toerentalregelaars, besturingen en software kan het bedrijf systemen aanbieden waarmee bedrijven hun energiestromen kunnen sturen en substantiële besparingen in energiekosten kunnen realiseren.

Presentatie tijdens WOTS
Door de integratie is Vipa Nederland per 1 september opgehouden te bestaan. De vestiging in Apeldoorn wordt vooralsnog gehandhaafd. Door integratie van met name administratieve functies is een efficiencyslag mogelijk, maar dit zal geen arbeidsplaatsen kosten. Door de nieuwe organisatie verwacht Yaskawa zelfs meer personeel te moeten aantrekken, met name software engineers en application engineers.
De nieuw gevormde organisatie zal zich voor het eerst (samen met partners) presenteren tijdens World of Technology and Science (WOTS), van 4 tot en met 7 oktober in Jaarbeurs Utrecht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

22-08 Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast…

Verbinden

WeldBuilder app voor gebruiksvriendelijke lasautomatisering

19-04 Door middel van de WeldBuilder software op de Smart Pendant kan een grote variëteit…

Automatisering

Robots met power in compact ontwerp

29-03 De KR 800 overtuigt bijvoorbeeld bij de handling tot 800 kg payload. De twee…

Verspanen

Vijftien drie- en vijfassige bewerkingscentra op Open Huis Hedelius

30-01 Tot de hoogtepunten op het Open Huis van Hedelius behoort de uitbreiding van de…

Automatisering

Robotdichtheid in China kent grote opmars

30-01 “Robotdichtheid is een belangrijke indicator voor de invoering van automatisering in de verwerkende industrie…

Verbinden

Dubbele productiesnelheid met Yaskawa lasrobots

18-01 De installatie is verzorgd door Yaskawa partner VSE Technologies. Deze had al werkzaamheden verricht…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

MetavakNieuws

Lascobots en compacte robotlascel bij Yaskawa op METAVAK

27-09 De serie ArcWorld booglas robotcellen van Yaskawa biedt al jaren een flexibele oplossing voor…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?