Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

De vakbeurs Vision, Robotics en Motion neemt bezoekers op 5 en 6 juni mee in de wereld van automatisering en digitalisering. In de Brabanthallen in Den Bosch komen de meest geavanceerde cobots en de meest nauwkeurige visiontechnologie voorbij.

Vision, Robotics en Motion is op 5 en 6 juni gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen zichzelf vooraf aanmelden via de website of hun bezoek ter plekke bij de entree registreren.

“Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt waardoor bedrijven efficiënter moeten werken. Daarnaast worden de producteisen steeds strenger. Robots en cobots bieden uitkomst. Maar waar begin je? Wij laten met deze beurs zien wat de mogelijkheden zijn en brengen bedrijven met elkaar in contact”, zegt Charlotte de Jong, Programmamanager van Vision, Robotics & Motion bij organisator Mikrocentrum.

Nieuwe pijler Digital Innovation

Op de vakbeurs krijgen professionals een compleet overzicht van de nieuwste ontwikkelingen om slimme productieautomatisering toe te passen in een productieomgeving. Van slimme softwaresystemen om papierwerk terug te dringen tot volledig autonoom werkende robots. De vakbeurs wordt dit jaar uitgebreid met een nieuwe pijler: Digital Innovation. Deze legt de focus op de digitaliseringsmogelijkheden en oplossingen voor bedrijven in de maakindustrie. “We zien dat digitalisering en automatisering altijd hand in hand gaan, zonder digitalisering kun je bijna niet automatiseren. Daarom kan het bijna niet los van elkaar bestaan. Dat maakt de combinatie op de beurs erg interessant”, stelt Timo van Leent, manager afdeling Evenementen bij Mikrocentrum. “Ondernemers kunnen zich laten informeren over de nieuwste trends. Bovendien werken de verhalen van anderen vaak inspirerend.”

Eerste stappen zijn moeilijk

Van Leent ziet dat zeker kleinere bedrijven het lastig vinden om de eerste stappen te zetten richting digitaliseren en automatiseren. Zij hebben vaak geen grote ICT-afdelingen met enorme budgetten om te experimenteren. Maar de markt vraagt wel van hen om mee te gaan in de vernieuwingen. “Op Vision, Robotics & Motion krijgen ondernemers inzicht in wat digitalisering en automatisering voor hen kan betekenen”, zegt Van Leent. Op de beurs staan verschillende exposanten met de nieuwste technologieën en er is een groot aantal workshops en lezingen te bezoeken.
De Jong vult aan: “Vision, Robotics & Motion is de one-stop-shop voor de fabriek van de toekomst.” Ze benadrukt dat de beurs interessant is voor zowel kleine als grote bedrijven, in verschillende fases van automatisering en digitalisering. “Voor bedrijven die aan het begin van dat proces staan, is het waardevol om te zien wat er allemaal mogelijk is. Maar ook voor ondernemers die al verder zijn en dieper in willen gaan op bepaalde onderdelen, is er genoeg aanbod.”

Netwerk opbouwen

Netwerken staat centraal op de beurs, bezoekers kunnen in korte tijd veel mensen leren kennen. Zo zijn er naast bedrijven die nieuwe technologieën aanbieden ook verschillende consultants en subsidiepartijen aanwezig die bedrijven kunnen helpen. Een van de exposanten op de beursvloer van de nieuwe pijler Digital Innovation is softwarebedrijf Xibis. “Wij leveren passende softwarepakketten voor de maakindustrie. Zonder goede ERP-backbone (Enterprise resource planning) kun je niet digitaliseren en automatiseren”, zegt Sijmon van den Berg, general manager bij Xibis. Het bedrijf heeft klanten op het gebied van machine en apparaten bouw, aerospace, automotive, elektronica, meubelindustrie en bouwtoelevering. “Sommige bedrijven zijn al in een vergevorderd stadium als het om digitalisering gaat, terwijl anderen nog aan het begin staan. Wij kunnen er met onze software voor zorgen dat er geen papiertje meer nodig is in een organisatie.”

Leren en ontdekken

Naast de exposanten en de demo’s op de beursvloer is er ook een uitgebreid lezingenprogramma. “Dat is een belangrijk aspect, want software is niet altijd tastbaar te maken. Door middel van lezingen krijg je als bezoeker toch een goed beeld van de mogelijkheden”, zegt Van Leent daarover. Zo geeft Dennis van Kleef, programmaleider bagage bij Schiphol Group, in een lezing een inkijkje in het automatiseren van de bagageafhandeling op de luchthaven. “Dat kan andere bedrijven die bezig zijn met het automatiseren van warehousing weer inspireren”, schetst De Jong. Het versterken van het netwerk in de hightech maakindustrie en het inspireren van ondernemers zijn dan ook belangrijke uitgangspunten voor de beurs.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Succesvolle editie Vision, Robotics & Motion

10-06 Met de nieuwe pijler Digital Innovation, 40 sprekers, 120 exposanten en 1796 bezoekers (beide…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion wijst weg naar slimme productieautomatisering

29-05 Nieuw deze editie is de toevoeging van de pijler: Digital Innovation. “Steeds meer maakbedrijven…

Automatisering

Mitutoyo demonstreert geautomatiseerde meetcel

22-05 De vraag naar geautomatiseerd produceren is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast…

Oppervlaktetechniek

Schuurrobot voor automatisch schuren en polijsten

21-05 Het hart van EKB’s expertise ligt in het naadloos integreren van productieautomatiseringssystemen, variërend van…

Automatisering

Bereid je bedrijf voor op nieuwe Machineverordening

21-05 Om bedrijven op weg te helpen in de voorbereiding organiseert Mikrocentrum Opleidingen op 6…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Bedrijf en Economie

Edwin de Zeeuw nieuwe directeur Mikrocentrum

16-10 De Zeeuw, die deze functie overneemt van Bert-Jan Woertman, brengt veel ervaring en expertise…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV