Vision, Robotics & Mechatronics in teken van flexibel automatiseren

Het evenement Vision, Robotics & Mechatronics, dat op 22 en 23 mei in de Koningshof in Veldhoven plaatsvindt, zal onder meer in het teken staan van flexibele automatisering. Volgens  organisator Mikrocentrum is flexibiliteit koren op de molen van vision-, robot- en mechatronische systemen.

Het is geen geheim dat automatisering nodig is om de concurrentie met de lagelonenlanden aan te kunnen. Dat deze automatisering hiertoe vergaand moet ingrijpen in de productie ook niet. Maar dat het eigenlijke sleutelwoord flexibiliteit betreft, is nog onvoldoende doorgedrongen in het MKB. “Veel mensen denken dat vergaande automatisering vooral iets is voor grote multinationals”, licht beursmanager Els van de Ven van het Mikrocentrum toe. “Door de grote volumes zouden alleen zij investeringen in vergaande automatisering kunnen rechtvaardigen. Bovendien beschikken zij over de financiële bronnen daarvoor. Natuurlijk ligt de waarheid genuanceerder.”

MKB -motor
Volgens Van de Ven is het MKB de echte motor van innovatie, werkgelegenheid en ondernemerschap. MKB-bedrijven hebben te maken met een totaal andere dynamiek. “Het MKB moet zich onderscheiden met unieke oplossingen, in plaats van goedkopere massaproducten. Hiertoe moet juist het MKB inspelen op veranderingen in de maatschappij en de hieruit voortvloeiende consumentenwensen. Dit betekent snel kunnen inspelen op veranderingen die zich in de markt voordoen. Juist hier heeft het MKB haar voorsprong.”
Hoe innovatief ook, ook het MKB kan niet zonder automatisering. Want eenmaal bedacht, maken vele handen in andere landen licht en goedkoop werk. Het flexibele MKB-bedrijfsmodel stelt echter wel flexibele eisen aan de automatisering. Hoe kan men anders ‘slagvaardig’ inspelen op een almaar veranderend landschap? Juist hier schort het nog te vaak aan technologische oplossingen en kennis.

Roep om meer flexibiliteit
“De roep om flexibiliteit hebben we niet zelf bedacht”, stelt Van de Ven. “Een nieuwe werkgroep in het vakgebied van vision en robotica – flexibele automatiseringstechniek pur sang – onderschrijft de noodzaak om de handen inéén te slaan en ons MKB de gereedschappen te bieden die het zo goed kan gebruiken. Met kennisuitwisseling en netwerken als uitgangspunt organiseren we daarom cursussen, themadagen en beurzen. Klap op de vuurpijl is natuurlijk Vision, Robotics & Mechatronics. Een mechatronisch samenkomen van gelijkgezinden die het MKB in Nederland en België een warm en flexibel hart toedragen.”
Vision, Robotics & Mechatronics richt zich op allerlei moderne automatiseringsoplossingen, nieuwe bedieningsconcepten en effectieve processen die het mogelijk maken om kosten en tijd te besparen en kwaliteit te verbeteren. Het is hét jaarlijkse evenement voor iedereen die actief is op het gebied van vision, robotica en industriële automatisering. Vorig jaar bleek uit een enquête onder exposanten en bezoekers dat er behoefte was aan uitbreiding richting sensoren, motion control, lineair systemen en vooral mechatronica. Dit jaar zal Vision, Robotics & Mechatronics zich ook extra richten op de diverse marktgebieden waar het vakgebied actief is. Voorbeelden daarvan zijn de agro- en voedingsindustrie, machinebouw en de metaalindustrie.
Vision, Robotics & Mechatronics bestaat wederom uit een vakbeurs en een congres. Het congres heeft extra focus op applicaties voor agro, food, farma, logistics, metaal- en kunststoffenindustrie. Hierbij geven topsprekers uit eindmarkten, industrie, overheden en kennisinstellingen interessante lezingen over cases, nieuwe technologieën en oplossingen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Invest International verdubbelt financiering voor MKB-export

17-01 De extra storting in het speciale MKB exportfonds is gedaan omdat de vraag van…

Automatisering

’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

19-12 De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en…

Bedrijf en Economie

Tegemoetkoming in energiekosten voor meer metaalbedrijven

10-11 Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft dit meegedeeld aan de Tweede Kamer,…

Bedrijf en Economie

Onconventionele maatregelen in Aanvalsplan Techniek

07-11 In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Bedrijf en Economie

Mkb-booster stimuleert productie-innovatie

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal onzeker over komende kwartalen

11-04 Over het eerste kwartaal van dit jaar zijn de ondernemers in het MKB-metaal overwegend…

Automatisering

Overval operator niet plotseling met nieuwe ‘vriend’

31-03 Corporaal heeft het meerdere keren meegemaakt: Een robot wordt letterlijk een productiehal binnengereden. Een…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?