Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

Vision, Robotics & Motion is al 20 jaar de vakbeurs waar bezoekers slimme oplossingen vinden voor automatiseringen in de maakindustrie.

Tijdens Vision, Robotics & Motion ontdekt de bezoeker een breed aanbod aan slimme productie- en automatiseringsoplossingen bij het aangaan van deze uitdagingen.

Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak net zo uitdagend als tijdsintensief. Welke mogelijkheden zijn er? En welke manieren zijn er om dit in te voeren? Tijdens de komende editie op 7 en 8 juni in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch tonen ruim honderd leveranciers uit de Benelux en Duitsland hun nieuwste ontwikkelingen en state-of-the-art slimme oplossingen op het gebied van Industry 4.0.

Uitdagingen van vandaag

Strengere klanteisen, kortere doorlooptijden, hoge werkdruk en personeelstekort zijn de uitdagingen van vandaag voor bedrijven in de industrie. Al deze factoren hebben direct impact op de effectiviteit en continuïteit van de productieomgeving en vragen om nog flexibeler, betrouwbaarder, veiliger en sneller produceren.
Tijdens Vision, Robotics & Motion ontdekt de bezoeker een breed aanbod aan slimme productie- en automatiseringsoplossingen bij het aangaan van deze uitdagingen. Zo kan de inzet van de robot naast de mens het personeelstekort terugdringen. Ook neemt de robot minder populair handmatig productiewerk uit handen van de mens. Wanneer men kiest voor aandrijving van de productie in combinatie met een robot, zal de productiesnelheid stijgen. Bovendien werkt de robot efficiënt en nauwkeurig. Vision speelt onder meer een belangrijke rol bij de kwaliteit en inspectie van de geproduceerde goederen. Deze technologie biedt overzicht in de systemen en processen en finetunen daarvan.

Alle slimme oplossingen onder één dak

Vision, Robotics & Motion biedt een uitgebreid expo- en demoplein met ruim honderd exposanten. Hier delen maakbedrijven en vakexperts hun use cases en tips. Een van de technieken die te zien is, is de industrierobot met ‘zicht’, zodat die ziet dat er een pakje scheef ligt bij het palletteren. Ook zijn systemen te zien die complete logistieke processen zonder tussenkomst van de mens afhandelen, zoals bijvoorbeeld een plukrobot in geautomatiseerde kassen. Daarnaast maakt de bezoeker kennis met systemen die het mogelijk maken om de software van verschillende machines met elkaar data uit te laten uitwisselen voor het optimaal benutten van de productiecapaciteit. In de BOB – Baluff on Board bus van Baluff kunnen bezoekers live een compleet geïntegreerd systeem ervaren: van vision en optics tot motion control en data science oplossingen.

Het is een greep uit de vele oplossingen die te zien is op de vakbeurs. Bezoekers ontdekken hier in zeer korte tijd op één locatie alle kennis over de laatste technologische ontwikkelingen en toepassingen. Bekijk hier de plattegrond en de exposanten Plattegrond | Vision, Robotics & Motion

Industry 4.0

In de ogen van veel exposanten is Industry 4.0 een noodzaak. Het betekent bijvoorbeeld de oplossing voor het gebrek aan arbeidskrachten dat zich steeds nadrukkelijker voordoet. Toch is zoals bij elke voorgaande industriële revolutie het geval was, sprake van aarzeling om deze oplossingen te implementeren.  “Ik denk dat er veel interesse en bereidheid is om met die nieuwe technieken aan de slag te gaan”, zegt Managing Director Eddie Mennen van Yaskawa Benelux, een van de exposanten.

“Maar er zijn veel mensen die zich afvragen: hoe dan? Als ik de markt beluister zie ik dat er veel geworsteld wordt met een goed plan van aanpak om het te kunnen implementeren in hun onderneming. De meesten hebben wel de vergezichten voor ogen, maar wat ze er concreet morgen of overmorgen mee kunnen doen is niet altijd even helder. Je moet op het vlak van wat wij i3-mechatronics noemen, toch eerst een goed beleid ontwikkelen. Dat is voor veel mensen best lastig.”

Informele setting

Ook productmanager Henk Oosterhuis van exposant en sensorenproducent SICK ziet die voorbehouden en bezwaren bij fabrikanten in binnen- en buitenland. Het aan elkaar koppelen van productieprocessen aan de IT-omgeving zorgt volgens hem voor veel hoofdbrekens bij bedrijven.

Vision, Robotics & Motion is naar zijn mening juist een plek om de voors en tegens van die verschillende toepassingen in een informele setting met elkaar te bespreken. “Hier zie je dat vragers en aanbieders met elkaar in gesprek komen. Je kunt heel gemakkelijk een probleem op tafel leggen en een exposant vragen wat hij als oplossing voor een bepaald specifiek probleem op het vlak van vison, robotica of motion biedt. Dat is voor ons ook een reden om er aan deel te nemen. En het is ook leuk. Ik vind het altijd inspirerende sessies.”

Voetbalrobots Studententeam Tech United

Vision, Robotics & Motion verwelkomt dit jaar een speciale deelnemer: Tech United. Dit multidisciplinaire team van (oud) studenten, PhD’s en medewerkers van de TU/e houdt zich bezig met de ontwikkeling van robotica. Hun diepgaande kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes wordt ingezet om (maatschappelijke) problemen op te lossen. Zo zijn de voetbalrobot en zorgrobots HERO, AMIGO en SERGIO inmiddels volop in bedrijf. De robots hebben meerdere wereldtitels op hun naam staan. Op Vision, Robotics & Motion is het robotvoetbalteam in full action te zien. Dat is alvast een voorproefje op 2024, wanneer de RoboCup naar Eindhoven komt voor het wereldkampioenschap voor robots. De droom van het project is om halverwege de 21ste eeuw een team van volledig autonome humanoid robots te hebben ontwikkeld die kunnen winnen van de FIFA-wereldkampioen voetbal.

Congres

Naast het expo- en demoplein, biedt Vision, Robotics & Motion een sterk inhoudelijk congres met een gevarieerd programma. Een van de lezingen in het programma is de lezing door door Mark Naves (onderzoeker aan Hogeschool Windesheim): ‘Cobots vs. robots (in de industrie). Hij neemt op 7 juni de bezoekers mee in de ontwikkeling van cobots en de mogelijkheden hiervan bij automatisering. Op donderdag 8 juni deelt Michael Finke (Product Manager Robots bij Mitsubishi Electric Europe – German Branch) zijn visie over predictive maintenance tijdens zijn lezing: ‘Robotics Predictive Maintenance with AI and Data Transfer into cloud systems’.

Finke gaat in op de gestructureerde aanpak van digitalisering van Mitsubishi Electric, rekening houdend met het niveau van digitaliseringsvolwassenheid van het bedrijf. Verder neemt Richard Hulskes (Co-founder Wevolver) de bezoekers mee in de nieuwste inzichten vanuit het Manufacturing Robotics Rapport 2023.

Het complete lezingenprogramma van 7 en 8 juni is hier te vinden

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Automatisering

Eén smart systeem voor elke robot en elke grijper

24-05 Match is compatibel met elke lichtgewicht robot, cobot en met alle 6-assige robots op…

Personeel en Opleiding

J. v.d. Mortel heeft zijn eigen digitale leeromgeving

24-05 Hoe dat werkt? Neem Marcel. Een tijdje geleden is hij bij J. v.d. Mortel…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema