Volhardmetaalboor Force M boort in roestvast staal

0

Dormer Pramet heeft zijn assortiment van high-performance volhardmetaalboren uitgebreid met een specifieke uitvoering voor het boren in roestvast staal, Force M genaamd.

 

De boren uit de Force M reeks zijn probleemoplossers die optimale productiviteit combineren met betrouwbare prestaties en repeteerbaarheid. Ze zijn geschikt voor uiteenlopende machines en bedrijfsomstandigheden. Dit maakt ze volgens de producent tot de ideale keuze voor alle toepassingen waarbij productiviteit, nauwkeurigheid en efficiency gewenst zijn.

De introductie van deze boren binnen het Dormer-assortiment volgt na de recente introductie van de Force X-reeks. Deze is bedoeld voor universele toepassing in een breed scala aan materialen. Alle boren binnen het Force-assortiment zijn voorzien van een 4-vlaks splitpoint ter verbetering van de zelfcentrering en de nauwkeurigheid van gaten. De splitpoint verbetert ook de spaanvorming, gereedschap stabiliteit en slijtvastheid. Een unieke functie van de Force-boren is hun Continuously Thinned Web (CTW) spaangroefgeometrie. Deze resulteert in een sterke kern, terwijl toch de vereiste boordruk afneemt. In combinatie met de voorspelbare slijtage-eigenschappen dankzij de speciale snijkantafwerking van de boren zorgt de CTW-constructie voor een consistent en betrouwbaar boorproces.

dormer pramet Force M side angle
De Force M-boren zijn geschikt voor bewerkingen in roestvast staal.

Elke boor binnen het Force-assortiment is vervaardigd op basis van hoogwaardig fijnkorrelig hardmetaal. Dit resulteert in een uitmuntende combinatie van hardheid en taaiheid, en daarmee een hogere slijtvastheid en langere standtijd. De sterke snijhoek verhoogt de stabiliteit tijdens het boren en verlaagt de krachten die optreden bij het doorkomen uit het materiaal bij zowel normale boring als bij het boren van een kruisgat.
De Force M-boren zijn leverbaar voor een boordiepte van 3xD (R467) en 5xD (R463), voorzien van inwendige koelkanalenmiddel en leverbaar in uitvoeringen van 3 mm tot 16 mm en 1/8 tot 5/8 inch.

Dormer Pramet breidt uit in luchtvaartindustrie
Tevens komt Dormer Pramet met overnamenieuws. Het bedrijf heeft namelijk Wetmore Tool and Engineering overgenomen, een in de VS gevestigde producent van klantspecifieke HSS- en volhardmetalen snijgereedschappen. Wetmore is gespecialiseerd in handheld snijgereedschap voor boortoepassingen voor rompbekleding die worden uitgevoerd door verschillende luchtvaartbedrijven voor nieuwbouw en onderhoud. De overname versterkt Dormer Pramets positie en vergroot het productaanbod in de luchtvaartindustrie, met name in markten zoals de VS, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Stefan Steenstrup, president van Dormer Pramet: “Wetmore is een vooraanstaande leverancier van verspanend gereedschap van hoge kwaliteit en staat bekend om zijn nauwkeurige en inzetbare producten in de luchtvaartindustrie. Wat ons betreft kunnen beide bedrijven op dezelfde voet doorgaan. Ondertussen groeien we door en breiden we onze aanwezigheid uit in de luchtvaartindustrie. Dit biedt ons een aanzienlijke merkherkenning, niet alleen in de VS, maar wereldwijd.” Als onderdeel van de overname wordt het merk Wetmore een onderdeel van het productmerk van Dormer Pramet, evenals de huidige assortimenten Dormer, Pramet, Precision Twist Drill en Union Butterfield.