In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

Kennametal heeft het HiPACS-boor- en verzinksysteem voor bevestigingsgaten in de luchtvaart geïntroduceerd. Ontworpen om gaten in één bewerking te boren en af te schuinen, voldoet het nauwkeurige gereedschap aan de strenge nauwkeurigheidseisen van de lucht- en ruimtevaart, terwijl het een langere standtijd levert bij het bewerken van composiet, titanium en aluminium vliegtuig plaatdelen.

Het HiPACS boor en verzink systeem is een kostenbesparend en eenvoudig te monteren systeem dat bestaat uit drie componenten: een reduceerhuls, verzink wisselplaat en vol-hardmetaal-boor.

“De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte gereedschappen met lange levertijden”, zegt Georg Roth van Kennametal. “HiPACS gebruikt standaard, uit voorraad verkrijgbare componenten voor snelle levering en lage kosten per gat, doordat de boor en de aanschuinwisselplaat onafhankelijk van elkaar kunnen worden geïndexeerd.

Bovendien is dit het enige indexeerbare boor- en verzinksysteem op de markt dat in slechts één bewerking de vereiste toleranties voor de afschuining van bevestigingsgaten in de lucht- en ruimtevaartindustrie aankan.”

Aangepaste gereedschappen overbodig

Het modulaire HiPACS systeem is ontworpen om in een standaard hydraulische opname te worden gebruikt en bestaat uit drie componenten die snel en eenvoudig zijn samen te stellen:

  • een reduceerhuls met daarin aangebracht een nauwkeurige wisselplaatzitting. In combinatie met een standaard hydraulische opname zorgt dit onderdeel voor een veilige klemming en een rondslag van niet meer dan 3 µm, waardoor de stand tijden aanzienlijk worden verlengd en de gat kwaliteit hoog blijft.
  • een PCD verzink inzetstuk. Dit voorkomt de noodzaak voor dure getrapt geslepen boren op maat, waardoor de productiekosten worden verlaagd en tegelijkertijd wordt voldaan aan de nauwkeurigheidseisen van de industrie.
  • de twee series volhardmetalen boren – zowel met diamantbekleding als met PCD-punt – die alle materiaalcombinaties bereiken die te vinden zijn in een typische ruimtevaartassemblage. Bovendien maken de gereedschappen met cilindrische schacht lengteaanpassingen mogelijk in stappen van 10 mm.

Het nieuwe HiPACS-boor- en verzinksysteem kan worden gebruikt op alle machines die doorgaans worden gebruikt voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. In minder stabiele omstandigheden, zoals seriële robot manipulators, bieden de diamantbekleedde volhardmetalen boren een uitstekende standtijd en gatkwaliteit.

Boren met PCD-punt blinken daarentegen uit in stabiele omstandigheden zoals portaalmachines. Met een interface volgens industriestandaard kan HiPACS op elke CNC-machine worden gebruikt en is het geschikt voor een verscheidenheid aan boor- en verzinktoepassingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Verspanen

Lichtgewicht kottergereedschappen

07-03 Deze nieuwste versie van het gereedschap heeft een nieuw ontworpen armstructuur, een grotere middenbuis…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Verspanen

Het juiste gereedschap om roestvast staal te bewerken

01-12 Volgens cijfers van het International Stainless Steel Forum (ISSF) is de mondiale vraag naar…

Verspanen

Zwaar draaien met acht snijkanten per wisselplaat

24-11 “FIX8 is ontworpen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder draaien en vlakken, gladde…

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X