In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

Kennametal heeft het HiPACS-boor- en verzinksysteem voor bevestigingsgaten in de luchtvaart geïntroduceerd. Ontworpen om gaten in één bewerking te boren en af te schuinen, voldoet het nauwkeurige gereedschap aan de strenge nauwkeurigheidseisen van de lucht- en ruimtevaart, terwijl het een langere standtijd levert bij het bewerken van composiet, titanium en aluminium vliegtuig plaatdelen.

Het HiPACS boor en verzink systeem is een kostenbesparend en eenvoudig te monteren systeem dat bestaat uit drie componenten: een reduceerhuls, verzink wisselplaat en vol-hardmetaal-boor.

“De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte gereedschappen met lange levertijden”, zegt Georg Roth van Kennametal. “HiPACS gebruikt standaard, uit voorraad verkrijgbare componenten voor snelle levering en lage kosten per gat, doordat de boor en de aanschuinwisselplaat onafhankelijk van elkaar kunnen worden geïndexeerd.

Bovendien is dit het enige indexeerbare boor- en verzinksysteem op de markt dat in slechts één bewerking de vereiste toleranties voor de afschuining van bevestigingsgaten in de lucht- en ruimtevaartindustrie aankan.”

Aangepaste gereedschappen overbodig

Het modulaire HiPACS systeem is ontworpen om in een standaard hydraulische opname te worden gebruikt en bestaat uit drie componenten die snel en eenvoudig zijn samen te stellen:

  • een reduceerhuls met daarin aangebracht een nauwkeurige wisselplaatzitting. In combinatie met een standaard hydraulische opname zorgt dit onderdeel voor een veilige klemming en een rondslag van niet meer dan 3 µm, waardoor de stand tijden aanzienlijk worden verlengd en de gat kwaliteit hoog blijft.
  • een PCD verzink inzetstuk. Dit voorkomt de noodzaak voor dure getrapt geslepen boren op maat, waardoor de productiekosten worden verlaagd en tegelijkertijd wordt voldaan aan de nauwkeurigheidseisen van de industrie.
  • de twee series volhardmetalen boren – zowel met diamantbekleding als met PCD-punt – die alle materiaalcombinaties bereiken die te vinden zijn in een typische ruimtevaartassemblage. Bovendien maken de gereedschappen met cilindrische schacht lengteaanpassingen mogelijk in stappen van 10 mm.

Het nieuwe HiPACS-boor- en verzinksysteem kan worden gebruikt op alle machines die doorgaans worden gebruikt voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. In minder stabiele omstandigheden, zoals seriële robot manipulators, bieden de diamantbekleedde volhardmetalen boren een uitstekende standtijd en gatkwaliteit.

Boren met PCD-punt blinken daarentegen uit in stabiele omstandigheden zoals portaalmachines. Met een interface volgens industriestandaard kan HiPACS op elke CNC-machine worden gebruikt en is het geschikt voor een verscheidenheid aan boor- en verzinktoepassingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Walter presenteert drie nieuwe gereedschappen

05-02 De VHM-frezen MD340 en MD344 Supreme zijn nieuwe gereedschappen voor ISO P-materialen. De MD340…

Verspanen

Kennametal breidt KenTIP FS modulaire boorportefeuille uit

04-01 Verder bestaat de  uitbreiding uit verschillende nieuwe rechte spiraalboren voor meerdere materialen en toepassingen,…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Verspanen

Lichtgewicht kottergereedschappen

07-03 Deze nieuwste versie van het gereedschap heeft een nieuw ontworpen armstructuur, een grotere middenbuis…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen