In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

Kennametal heeft het HiPACS-boor- en verzinksysteem voor bevestigingsgaten in de luchtvaart geïntroduceerd. Ontworpen om gaten in één bewerking te boren en af te schuinen, voldoet het nauwkeurige gereedschap aan de strenge nauwkeurigheidseisen van de lucht- en ruimtevaart, terwijl het een langere standtijd levert bij het bewerken van composiet, titanium en aluminium vliegtuig plaatdelen.

Het HiPACS boor en verzink systeem is een kostenbesparend en eenvoudig te monteren systeem dat bestaat uit drie componenten: een reduceerhuls, verzink wisselplaat en vol-hardmetaal-boor.

“De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte gereedschappen met lange levertijden”, zegt Georg Roth van Kennametal. “HiPACS gebruikt standaard, uit voorraad verkrijgbare componenten voor snelle levering en lage kosten per gat, doordat de boor en de aanschuinwisselplaat onafhankelijk van elkaar kunnen worden geïndexeerd.

Bovendien is dit het enige indexeerbare boor- en verzinksysteem op de markt dat in slechts één bewerking de vereiste toleranties voor de afschuining van bevestigingsgaten in de lucht- en ruimtevaartindustrie aankan.”

Aangepaste gereedschappen overbodig

Het modulaire HiPACS systeem is ontworpen om in een standaard hydraulische opname te worden gebruikt en bestaat uit drie componenten die snel en eenvoudig zijn samen te stellen:

  • een reduceerhuls met daarin aangebracht een nauwkeurige wisselplaatzitting. In combinatie met een standaard hydraulische opname zorgt dit onderdeel voor een veilige klemming en een rondslag van niet meer dan 3 µm, waardoor de stand tijden aanzienlijk worden verlengd en de gat kwaliteit hoog blijft.
  • een PCD verzink inzetstuk. Dit voorkomt de noodzaak voor dure getrapt geslepen boren op maat, waardoor de productiekosten worden verlaagd en tegelijkertijd wordt voldaan aan de nauwkeurigheidseisen van de industrie.
  • de twee series volhardmetalen boren – zowel met diamantbekleding als met PCD-punt – die alle materiaalcombinaties bereiken die te vinden zijn in een typische ruimtevaartassemblage. Bovendien maken de gereedschappen met cilindrische schacht lengteaanpassingen mogelijk in stappen van 10 mm.

Het nieuwe HiPACS-boor- en verzinksysteem kan worden gebruikt op alle machines die doorgaans worden gebruikt voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. In minder stabiele omstandigheden, zoals seriële robot manipulators, bieden de diamantbekleedde volhardmetalen boren een uitstekende standtijd en gatkwaliteit.

Boren met PCD-punt blinken daarentegen uit in stabiele omstandigheden zoals portaalmachines. Met een interface volgens industriestandaard kan HiPACS op elke CNC-machine worden gebruikt en is het geschikt voor een verscheidenheid aan boor- en verzinktoepassingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Verspanen

Het juiste gereedschap om roestvast staal te bewerken

01-12 Volgens cijfers van het International Stainless Steel Forum (ISSF) is de mondiale vraag naar…

Verspanen

Zwaar draaien met acht snijkanten per wisselplaat

24-11 “FIX8 is ontworpen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder draaien en vlakken, gladde…

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

2e editie VerspaningNieuws in teken van gereedschappen

17-05 Dit thema wordt uitgebreid aangevuld met vaktechnische nieuwsartikelen over machine- en gereedschapleveranciers, toeleveranciers, brancheorganisaties…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X