Vraag naar metalen trekt aan door mondiaal herstel

Hoewel de activiteit bij de meeste eindgebruikers van metaal in Europa het hersteltempo versterkt, verwacht ABN AMRO geen substantiële prijsstijgingen. Dit concludeert het bankconcern ABN AMRO in de Industriële Metalen Monitor van september.

De metaalmarkten kregen begin augustus een impuls door positieve economische ontwikkelingen. Door geopolitieke gebeurtenissen (Syrië) en onzekerheid over de stimuleringsmaatregelen van de Fed vielen de prijzen na enige tijd echter terug naar vrijwel hetzelfde niveau als begin augustus. Het besluit van de Fed haar steunaankopen voor te zetten, heeft een positief effect op de metaalprijzen. Tegelijkertijd vertalen de marktomstandigheden in China – de overgang van het Chinese groeimodel en de noodzakelijke structurele hervormingen die hiermee gepaard gaan – zich in een lager groeipad van het bruto binnenlands product. Dit heeft indirect effect op de vraag naar metalen. De vooruitzichten blijven dit jaar voorlopig onzeker op de meeste metaalmarkten. Dit geldt met name voor Europa waar de activiteit relatief zwak blijft. Hoewel de activiteit bij de meeste eindgebruikers van metaal het hersteltempo versterkt, verwacht ABN AMRO geen substantiële prijsstijgingen. Buiten Europa is de behoefte aan metaal groter.

Prijzen basismetalen stijgen
ABN AMRO signaleert in 2013 een stijging van de totale volumes van voorraden van de London Metal Exchange (LME), terwijl sprake is van een daling van de gewogen basismetaalprijzen. Sinds het record op 16 juli daalden de totale voorraden met 3 procent, terwijl de gewogen basismetaalprijs met 3 procent steeg. Producenten met een relatief hoge kostenbasis verwelkomen een stijging van de metaalprijzen, met name in de aluminiumsector waar energiekosten 30 tot 35 procent van de totale kosten vertegenwoordigen. Producenten in landen met relatief hoge energietarieven hebben hierdoor een concurrentieachterstand. Bovendien wordt de aluminiumsector – na staal ’s werelds grootste metaalmarkt in volume – gedomineerd door overproductie en grote voorraden. Niettemin hebben ook niet-fundamentele factoren impact op de marktontwikkelingen. Belanghebbenden blijven zich richten op indicatoren die gunstig uitwerken voor grondprijzen, zoals stimuleringsmaatregelen en import- en exportcijfers van de grootste landen die basismetaal consumeren en produceren. ABN AMRO verwacht dat de prijzen van basismetalen in de komende drie maanden stijgen.

Staalprijzen nog steeds onder druk in Europa en China
De vraag naar staal bevindt zich nog steeds onder het niveau van voor de crisis. Dit geldt vooral voor Europa, waar de vraag naar staal tot juli achterbleef. Toch stelt ABN AMRO vast dat sprake is van veelbelovende vooruitzichten en verwijst zij onder meer naar de toename van de PMI voor industriële activiteit. Ook in de Verenigde Staten is sprake van een herstel van de activiteiten in de verwerkende sector. Tegelijkertijd benadrukt ABN AMRO dat overcapaciteit een probleem blijft, met name in China en Europa. Dit zet staalprijzen onder druk, ondanks de relatieve gunstige vooruitzichten voor de vraag. Prijzen voor ferro-metalen zullen de komende drie maanden waarschijnlijk dalen.

Lees hier de ABN AMRO Industriële Metalen Monitor.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Van welke metalen worden auto’s gemaakt?

18-07 Hierdoor weet je ook precies van welk materiaal de Opel Vivaro occasion die je…

Materialen

Nieuwe laser sensor verbetert recyclen van metalen

10-02 Voor maakbedrijven is de beschikbaarheid van grondstoffen zoals chroom, nikkel, koper en kobalt essentieel.…

Verbinden

Metalen verbinden zonder lassen

11-06 Lassen is nog altijd de standaard techniek om metalen met elkaar te verbinden. Maar…

Bedrijf en Economie

Optimisme over China stuwt industriële metaalprijzen

26-10 De staalprijs in Europa zal in het vierde kwartaal verder versterken door de relatief…

Bedrijf en Economie

Stevige opmars industriële metaalprijzen

23-09 In vergelijking met januari 2016 is de mondiale staalprijs met 46,0% gestegen. Ook de…

Bedrijf en Economie

Onzekerheid in industriële metaalmarkten houdt aan

12-04 De onzekerheid in de industriële metaalmarkten houdt aan door de schuchtere houding van investeerders;…

Bedrijf en Economie

China houdt industriële metaalmarkten in haar greep

30-09 Het groeiende wantrouwen in de Chinese economie werkt ongunstig uit voor het sentiment in…

Geen categorie

Noviostaal: stijging staalprijzen niet waarschijnlijk

20-06 Het herstel van de Europese economieën houdt aan en dus neemt ook de vraag…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV