Weima Puehler C.200 spanenpers wint emulsie terug

Bij het frezen, draaien, boren of zagen van metaal en kunststoffen ontstaan onvermijdelijk grote hoeveelheden spanen. Deze worden doorgaans niet verder behandeld en worden daarom vaak inclusief relatief grote hoeveelheden emulsie, olie of koelvloeistof afgevoerd. Een kostbare aangelegenheid. Om dit probleem op te lossen heeft Weima de Puehler C.200 spanenpers ontwikkeld, die deze week tijdens de METAVAK op de stand van Dormatec wordt gepresenteerd.

Dormatec presenteert de Puehler C.200 spanenpers van Weima op de Metavak in Gorinchem.

Elk metaalbewerkingsbedrijf kent het beeld maar al te goed: kiepcontainers die overvol zitten met spanen en die regelmatig handmatig moeten worden geleegd. Deze situatie vormt een groot probleem bij een geautomatiseerde en onbemande productie. Een overvloed aan spanen zorgt binnen de kortste keren voor grote problemen. Om de proceszekerheid te verhogen bij een onbemande productie, heeft Weima in de vorm van de Puehler C.200 spanenpers een robuuste totaaloplossing ontwikkeld. Zoals alle Weima-persen gebruikt ook deze pers hydraulische druk voor het persproces. Dankzij een onderhoudsarme persstempel is er geen schroeftransporteur of aparte voorpersing nodig. Vreemde voorwerpen en extra lange of kogelvormige spanen worden met de Puehler-pers eenvoudig samengeperst.

Kosten besparen

De Puehler C.200 spanenpers zet grote hoeveelheden spanen om in gemakkelijk hanteerbare pellets met een diameter van 200 mm. Grote volumes worden op die manier met een factor 10 verkleind. Omdat tijdens het persproces de aan de spanen klevende vloeistoffen eruit worden geperst, blijft er een laag restvochtgehalte achter. De smeer- of koelvloeistof komt via zeefgaten in een opvangbak terecht. Van daaruit kan het worden weggepompt en eventueel worden teruggevoerd naar de bewerkingsmachine. Dit bespaart op twee manieren kosten: Er hoeven minder nieuwe koelmiddelen te worden aangeschaft en de afvoerkosten van de spanen zijn aanzienlijk lager omdat er geen emulsie wordt afgevoerd. Bovendien zijn er door het samenpersen van de spanen minder transportbewegingen nodig.

Plug-and-play installatie

De Puehler C.200 pers kan eenvoudig onder elke gangbare spanenafvoer van een draai-, frees-, boor- of zaagcentrum worden geplaatst. De ruime trechter biedt voldoende ruimte voor het opnemen van grote hoeveelheden spanen en fungeert tevens als materiaalbuffer. Eenmaal in de perskamer worden de spanen geperst en afgevoerd met behulp van een horizontaal beweegbare perscilinder in combinatie met een persstempel. Door middel van nauwkeurige vulniveausensoren in de invoertrechter wordt de pers automatisch ingeschakeld wanneer een bepaald vulniveau in de vultrechter is bereikt. Om slijtage van machineonderdelen te voorkomen, schakelt de Puehler C.200 automatisch over op stand-by zodra het vulniveau onder een bepaald niveau komt. Het hydraulische systeem heeft een vermogen van 4 kW een bereikt een maximale druk van 200 bar. De PLC-besturing van Siemens kan de perscycli flexibel aanpassen. Een eenvoudig signaal verbindt de pers en de bewerkingsmachine. Persen gebeurt alleen als ook de spanentransporteur in bedrijf is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

Verspanen

Scen vindt stabiel verspaningsproces naast machine

22-09 Om meer output te genereren met het huidige machinepark en ook om een aangenaam…

Verspanen

Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

06-09 Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie,…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

Dormatec levert spanenpersen voor grote volumes

27-01 Hiermee biedt Dormatec naast de compacte brikettenpersen nu ook een lijn spanenpersen voor de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen