Wereldwijde norm over toepassing RVS in binnenzwembaden

Het Nederlandse bedrijf Ironhaven in Hoofddorp heeft een norm uitgegeven voor materiaalselectie en inspectie van dragende materialen in binnenzwembaden. Deze MIS 1203-2016 norm biedt een betere borging van veiligheid en een besparing op controles.

Wereldwijd vallen sinds 1985 gemiddeld twee doden en acht gewonden per jaar door scheurvormende spanningscorrosie van roestvaststalen (RVS) bevestigingselementen en ophangconstructies in binnenzwembaden en talloze incidenten als vallende lampen en instortende plafonds. Ironhaven stelt dat dit patroon kan worden doorbroken door juiste toepassing van de MIS 1203-2016.

Roestvast staal is een mooi en goed in te zetten materiaal, maar niet voor iedere omgeving en toepassing. Daar waar het de veiligheid betreft, moet zorgvuldig het meest optimale materiaal worden gekozen. Bij bevestigingselementen en ophangconstructies in binnenzwembaden wordt gewoon staal met een geschikte coating voor een aantal boutjes als een betere keuze gezien. Behalve dat het veiliger is, is deze keuze ook voor de RVS-branche beter. Ongevallen door toepassing van RVS in binnenzwembaden tasten alleen maar de goede naam van RVS aan.

Het juiste materiaal op de juiste plaats
De basis van de materiaalselectie is ‘gewoon verzinkt staal’, zoals dat in de bouwmarkten te koop is. Voor de nattere delen, op vloerniveau, zijn verschillende superieure coatings in de handel, waaronder de zogenaamde duplex coatings (op schroefdraad). Dit kan zijn zink-epoxy of zink-PTFE. Een voordeel van PTFE is dat het in decoratieve kleuren kan worden gecoat op projectbasis.

Onder water en voor andere zaken dan bevestigingsmiddelen en ophangconstructies kan men zonder problemen RVS A2 en A4 toepassen. Zo ziet de bezoeker nauwelijks een verandering bij het betreden van een zwembad dat voldoet aan MIS 1203-2016. De boutjes vallen immers niet op en de hekwerken, duikplanken, bassins en dergelijke blijven gewoon van dat mooi ogende RVS.

Besparing door inspecties eigen onderhoudsdienst
Voordelen voor de zwembaden zijn dat de veiligheid beter is geborgd en er veel bespaard kan worden op inspecties van externe bureaus omdat de eigen onderhoudsdienst beter RVS kan herkennen en verwijderen. Als bij breuk letsel kan ontstaan, dan wordt RVS altijd direct verwijderd omdat de scheurtjes onzichtbaar zijn; ze zitten onder de boutkop.
Gewoon verzinkt staal kan op den duur ook roesten, maar dat duurt tientallen jaren. Daarbij kan men dat zien aankomen door de bruine roestvorming. Het advies is om 1 jaar na nieuwbouw te inspecteren (dat kan de onderhoudsdienst zelf doen), als alles goed is dan na 2 jaar, dan weer na 3 jaar. Als roestvorming begint, gaat men terug naar 2 respectievelijk 1 jaar totdat onderdelen vervangen moeten worden door nieuwe. Onderdelen met de eerder genoemde duplexcoating gaan naar verwachting niet roesten binnen de economische levensduur van 25 jaar.

Bij een norm als deze hoort uiteraard een toelichting met foto’s, merknamen (zoals Duroc, Dynaplus, Ecophon) en adressen, waar de artikelen te verkrijgen zijn. Met een kwaliteitsbeoordeling in ‘cycli Kesternich test’ volgens MIS 1203-2016.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Toeleveren

Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

Materialen

MCB Direct bouwt drie XL-vestigingen

03-05 MCB Direct beschikt nu nog over acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

Verspanen

CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Bedrijf en Economie

Martin Suijker nieuwe Algemeen Directeur Van Raak Groep

05-11 Martin Suijker (51) wordt de nieuwe Algemeen Directeur van Van Raak Groep. Hij volgt…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X