Werkpaard van MoVer maakt DS Metaal sterker

Voor 50 euro per uur kunnen snijden en niet nerveus worden als de machine eens een paar dagen achter elkaar niet wordt gebruikt. Met die instelling kochten Harold Kostons en Robert Moos van DS Metaal in Maastricht in het najaar van 2013 een gebruikte lasersnijmachine bij MoVer in Nieuwegein. Daar hebben ze geen moment spijt van gehad. Sterker nog: ze hebben de machine binnen enkele maanden ingeruild voor een groter exemplaar met wisseltafel en meer vermogen.

DS Metaal is een totaalleverancier van complexere lassamenstellingen. Het bedrijf levert snel en betrouwbaar topkwaliteit (robot) gelaste stalen halffabricaten, componenten en producten voor hef- en hijswerktuigen, speciale voertuigen, transportsystemen, CV-ketels en pijpleidingen. Zeven lasrobots, voor grote en kleine producten, vormen dan ook de kern van het bedrijf. Maar algemeen directeur Harold Kostons en technisch directeur Robert Moos hebben al jaren de ervaring dat, hoe meer je in eigen huis haalt, hoe sterker je bent. Daarom hebben ze sinds 2008 een afdeling voorbewerking en een afdeling verspanen voor het voor- en nabewerken van gelaste onderdelen opgetuigd.

Snelle levertijden
De afdeling voorbewerking was uitgerust met een plasmasnijmachine voor materiaal vanaf 15 mm en een watersnijmachine voor materiaal vanaf 40 mm. Maar een laser voor het dunnere materiaal ontbrak nog. “Ik heb altijd geroepen dat we geen laser gaan kopen, omdat er daarvan meer dan genoeg staan in Nederland”, vertelt Kostons. “Maar de markt is natuurlijk wel veranderd. Er wordt tegenwoordig flexibiliteit gevraagd, je moet zo veel mogelijk toegevoegde waarde bieden, het service-aspect wordt steeds belangrijker en snel kunnen leveren is gewoon een eis. Op die wensen van klanten wil je inspelen. Bij DS Metaal hanteren we een doorlooptijd van 4 weken en die is niet haalbaar als je een deel van het werk moet uitbesteden. Daarom wilden we ook zelf lasersnijden.”

Low budget instappen
Dus werd er bij MoVer een gebruikte Mazak lasersnijmachine gekocht. Kostons: “We wilden  low budget instappen, omdat we niet voor 500 uur snijwerk per jaar op de plank hadden liggen. Het plan was om er echt mee te pionieren en de tijd te nemen om het beste uit de machine te halen. Tijdsdruk was er toch niet. Met die eerste machine hebben we een paar weken gedraaid; we sneden er kleine productseries en prototypes mee. Maar als je zelf een lasersnijmachine hebt, ga je er ook andere dingen mee doen. Malletjes snijden bijvoorbeeld.”

Grotere producten snijden
Binnen een paar weken zeiden Kostons en Moos tegen elkaar dat de kleine compacte Mazak leuk was om ervaring op te doen, maar dat er eigenlijk een grotere machine moest komen. “Om de productiecapaciteit en de efficiency te vergroten moesten we een wisseltafel hebben.  En we wilden grotere producten snijden, die op de Mazak net niet konden. Bovendien wilden we meer vermogen om sneller en dikker te kunnen snijden.”
Low budget werken bleef het uitgangspunt en daarom werd de machine bij Mover ingeruild voor opnieuw een gebruikte machine. Ditmaal een Bysprint van Bystronic uit 1998 met weinig draaiuren. Deze snijdt tot 12 mm dik staal en natuurlijk ook RVS en aluminium. Kostons  is er super tevreden mee. “Het is een echt werkpaard”, zegt hij. “Storingen hebben we er niet mee gehad.”
De Bystronic is in januari 2014 geïnstalleerd. Vooraf was Kostons  tevreden met 500 snij-uren, maar dat zijn er ruim 1200 geworden. “Dat komt ook door bedrijven hier in de buurt. Als ze weten dat je kunt lasersnijden, dan komen ze. We snijden wel voor derden, maar zijn geen loonsnijder en zullen dat ook niet worden. We gebruiken de machine hoofdzakelijk voor onze eigen productie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Amada introduceert nieuwe fiberlaser op digitale en fysieke huisshow

23-11 Amada organiseert nog tot 11 december de ‘It’s your SOLUTION’ huisshow in het Solution…

Plaatbewerking

Jan en Heleen zijn trots op Rolin Metaal

21-10 Harde werkers waren Heleen van der Linde en Jan de Roo altijd al. Maar…

Plaatbewerking

Orders gaan als een raket door productie MC Driessen

08-07 De productieruimte van Metaalcenter Driessen in Weert is het afgelopen half jaar op z’n…

Plaatbewerking

Spectaculaire levering lasersnijder bij ERBA plaatbewerking

06-04 Metaalbewerkingsbedrijf ERBA in Veenendaal kreeg eind maart als eerste in de Benelux de hypermoderne…

Plaatbewerking

Lasersnijden met 15 kW

02-04 De Poolse Eagle Group baarde vorig jaar opzien op de Euroblech met een fiber…

Plaatbewerking

Prima Power maakt het verschil

20-12 Met de combinatie van de 2D fiberlasersnijmachine Laser Genius 1530, het flexibele opslagsysteem Combo…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X