‘Werkwijze SafanDarley sluit aan bij die van ons’

Meijer Metal in het Friese Sint Jacobiparochie viert over twee jaar het honderdjarig bestaan. Maar ondanks die leeftijd is de specialist in plaat- en buisbewerking modern en up-to-date. Het machinepark telt maar liefst tien machines van SafanDarley, waaronder drie nieuwe E-Brake Ultra kantbanken. Productiemanager Reinder Hoekstra: “De werkwijze van SafanDarley sluit precies aan bij wat wij willen en wat wij doen.”

Bij Meijer Metal, onderdeel van de Meijer Group, werken zo’n 130 mensen en bij Meijer Handling Solutions 50. De laatste tak produceert reachvorken voor heftrucks en ontwikkelt continu nieuwe producten voor logistieke toepassingen. Beide ondernemingen ondersteunen elkaar. Anderhalf jaar geleden is de structuur van Meijer Metal veranderd vanwege de groei van de beide bedrijven. Hoekstra: “We wilden de doorlooptijd verkorten, verbeteringen doorvoeren en mensen verder ontwikkelen. Maar door de snelle groei waren we te vaak brandjes aan het blussen. Dat was aanleiding om te kijken naar een andere werkwijze. We willen steeds meer gaan werken met multifunctionele teams. We zijn bezig om Quick Response Manufacturing in te voeren, zodat de doorlooptijd van orders minimaal wordt. Dat past bij ons en bij onze klanten.”

Ontwikkeling
Die ontwikkeling is nog in volle gang. “We hebben teams gevormd met coördinatoren. De teams kunnen hun eigen planning digitaal inzien. De werkverdeling en aanpak vullen ze zelf in. Als ze laten zien dat ze de verantwoordelijkheid aankunnen, krijgen ze daarbij alle vrijheid. De nieuwe werkwijze verloopt voorspoedig.” In het begin kwamen er wel vragen, vertelt Hoekstra. “Maar het gaat nu steeds beter. Productiemanager Peter van Dijk en ik coachen de teams. Wij faciliteren en zetten mensen in hun kracht. We willen naar multifunctionele teams die een product helemaal afmaken, van begin tot eind. Daarom zijn we nu met de teams in gesprek om te kijken hoe we de fabriek het beste kunnen inrichten. In het verleden werd alles op kantoor beslist. Nu vormen de teams het hart van Meijer. De kloof tussen kantoor en werkvloer moet kleiner. Het liefst voegen we ook een werkvoorbereider aan het team toe om de doorlooptijd daarmee nog verder te verkorten.”

Door de offline software Autopol GT wordt het product in 3D gevisualiseerd op het touchscreen van de kantbank weergegeven en daardoor wordt de kwaliteit nog beter geborgd.

Duurzaamheid
Onlangs heeft Meijer Metal een fikse vervangingsinvestering gedaan. “Drie kantbanken zijn vervangen door drie nieuwe exemplaren. We kwamen qua capaciteit en tonnage tekort. Daarom hebben we bij meerdere partijen ons eisen- en wensenpakket voor de drie nieuwe kantbanken neergelegd”, zegt Hoekstra. “Uit het oogpunt van QRM en duurzaamheid passen de SafanDarley E-Brakes daar het beste bij. Bovendien is de elektrische aandrijving niet alleen duurzaam, maar ook stil. Daarnaast is SafanDarley een Nederlands bedrijf dat qua karakter aansluit bij Meijer. Als je vragen hebt, bel je gewoon en krijg je meteen goed en deskundig advies.” De samenwerking van Meijer en SafanDarley is dan ook al langdurig. In de loodsen aan de Oudebildtdijk staan onder meer tien machines van SafanDarley: diverse EHP-kantpersen en E-Brakes, waaronder de drie gloednieuwe E-Brake Ultra’s. Hoekstra vertelt: “Met deze elektrisch aangedreven kantbanken kunnen we nog sneller een kwalitatief hoogwaardig product maken. Samen met een gebruiksvriendelijke besturing maakt dat het prettig werken is met deze nieuwe machines.”

Gebruiksvriendelijk
Naast de kantbanken is er ook geïnvesteerd in de offline software Autopol GT van SafanDarley om op een normale computer kantprogramma`s voor deze kantbanken te kunnen schrijven. Hierdoor wordt het product in 3D gevisualiseerd op het touchscreen van de kantbank weergegeven en daardoor wordt de kwaliteit nog beter geborgd. “Het is een prachtig visueel programma dat precies aansluit bij hoe een zetter denkt. Op één scherm zien de jongens aan de bank precies wat er moet worden gemaakt. Dit werkt heel goed in de praktijk en is zeer gebruiksvriendelijk”, zegt Hoekstra. De productiemanager verwacht daarmee een kwaliteitsslag te kunnen maken. “Je ziet het gereed product op het scherm compleet met alle details, waardoor je het product altijd in de juiste oriëntatie zet, met het juiste gereedschap. Voor ons geldt: kwaliteit gaat voor alles. Daarnaast is de leverbetrouwbaarheid erg belangrijk. Nu kunnen we daarbij ook nog eens een kortere doorlooptijd realiseren. We zitten in een high-mix low-volume-markt, waarbij we de hoogwaardige producten met de juiste kwaliteit snel bij de klant willen kunnen afleveren. Met SafanDarley sluiten we precies aan bij wat de klant wil.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Automatisering

SafanDarley lanceert vernieuwde app

17-12 De vernieuwde SafanDarley app is live. De nieuwe app heeft een moderne uitstraling, werkt…

Plaatbewerking

Anopanel zweert al 25 jaar bij E-Brakes

02-12 Toen SafanDarley 25 jaar geleden de eerste elektrische kantbank op de markt bracht, kocht…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-10 Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees,…

Verspanen

Specials Verspanen & Plaatbewerking op de agenda

14-09 Nu na de AMB en de EuroBLECH ook de METAVAK definitief is verplaatst naar…

Plaatbewerking

Schaar 2.0 van SafanDarley is eigenlijk een kleine pers

06-07 SafanDarley heeft een bijzondere schaar ontwikkeld en geproduceerd voor een nieuwe productielijn bij de…

Plaatbewerking

ERBA Groep ontwikkelt zich tot professionele, dynamische toeleverancier

11-06 Gecontroleerd groeien, professioneler worden en tegelijk ook heel toegankelijk blijven voor iedere klant. Met…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X