Zero programming als stap richting Flexible Manufacturing

Bij Smart Industry is ‘digitalisering maakindustrie’ steeds het overkoepelende thema. Het landelijke Smart Industry wiel beschrijft de acht transformaties die bedrijven door moeten maken om toekomstbestendig te worden en te blijven. TNO werkt met bedrijven en instellingen samen aan vier van de acht transformaties: Flexible Manufacturing, Smart Work, Digital Factory (digital twinning), en Connected Factories (data delen).

Het Smart Industry wiel kent acht transformaties. TNO behandelt Flexible Manufacturing, Smart Work, Digital Factory digital twinning en Connected Factories (foto’s: TNO)

In een reeks artikelen in VerspaningsNieuws zal TNO deze kennis- en innovatielijnen ieder voor zich toelichten, met als doel om te informeren waar ze staan en waar ze aan werken. In dit eerste artikel zet TNO Flexible Manufacturing centraal.

“Voor de concurrentiekracht van BV Nederland is het van groot belang dat zoveel mogelijk maakbedrijven de Smart Industry transformaties doorlopen. TNO zet zich in om nieuwe kennis en technologie te ontwikkelen en om samen met aanbieders van industrialisatie te zorgen dat nieuwe innovaties landen op de fabrieksvloeren binnen de maakindustrie. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van Flexible Manufacturing, waarbij de uitdagingen van het produceren van kleine series, complexe producten in grote variëteit centraal staan.

Bedrijven die behoefte hebben aan kennis en technologie nodigen we hierbij uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we hun processen stap voor stap klaar maken voor de toekomst”, vertelt Gregor van Baars van TNO.

Flexible Manufacturing innovatie binnen Smart Industry

Om Flexible Manufacturing succesvol in de praktijk te brengen moeten er op twee fronten flinke vooruitgang worden geboekt. Bij het wisselen van een product moet ten eerste meteen foutloos geproduceerd worden (zero defect) en bovendien moet vanuit productiviteitsoverweging zo min mogelijk tijd verloren gaan aan omstellen en inrichting van productiestations voor het nieuwe product. Om kosteneffectief en concurrerend te blijven is er binnen Smart Industry veel aandacht voor digitalisering en automatisering. In het verlengde hiervan ligt robotisering van taken in fabrieken voor de hand. Voorbeelden hiervan zijn robotlassen en het beladen van bewerkingsmachines zoals kantbanken, automatisch afbramen en dergelijke.

Hier ontstaat echter al snel een knelpunt als er flexibiliteit wordt gevraagd in de vorm van korte series en frequente wisseling van robottaken. Robots moeten namelijk telkens opnieuw geprogrammeerd worden en dat kost tijd en daardoor productiviteit. In de praktijk wordt dan vaak gekozen om de taken toch weer handmatig uit te voeren met als resultaat dat er in fabrieken veel robots een groot deel van de tijd ongebruikt blijven.

Lees het hele artikel in de eerste editie van het nieuwe magazine VerspaningsNieuws.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Automatisering

Duits-Nederlandse Fieldlab Digital Twin van start

25-01 Het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry is van start gegaan. Het richt zich…

Bedrijf en Economie

Innovatiecluster Noordoostpolder timmert aan de weg

04-08 De bedrijven die deelnemen aan het Innovatiecluster Noordoostpolder presenteren hun vacatures sinds kort gezamenlijk…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV