Binder3D ontvangt Fieldlab-status

Tijdens een hybride bijeenkomst heeft Binder3D in Westerbork, proeftuin voor industrieel 3D printen, de formele status van Fieldlab gekregen.

Egbert-Jan Sol, Programmadirecteur Smart Industry, reikt het Fieldlab schildje uit aan Jan Geerts, eigenaar van Binder3D.

Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer Smart Industry, reikte Egbert-Jan Sol, Programmadirecteur Smart Industry, het Fieldlab schildje uit aan Jan Geerts, eigenaar van Binder3D en GeTech.

Experimenteeromgeving

Hiermee is Binder3D het vijfde Fieldlab in Noord-Nederland. Binder3D is een experimenteeromgeving voor het MKB. In deze proeftuin vinden bedrijven alles wat ze nodig hebben voor het ontdekken van de kansen binnen industrieel 3D printen. Samen met een krachtig, professioneel kennisnetwerk faciliteert en begeleidt Binder3D bedrijven bij hun innovatieve ambities. Hierdoor worden de drempels tot het ontdekken van 3D printen verlaagd en bereiden de deelnemende partijen zich voor op de productie- en ontwerpmethodieken van morgen.

Vouchers 3D Kompas

Binder3D onder meer deelnemer in het 3D Print Kompas, een samenwerkingsverband op het gebied 3D-printen en 3D-elektronica tussen bedrijven, kennisinstellingen, en onderwijsinstellingen. Aandachtsgebieden zijn 3D-metaalprinten, 3D-kunststof- en composietprinten, 3D-glasprinten, 3D-elektronica, en bijhorende ontwerpmethodieken. Middels een vouchersysteem kunnen MKB’ers tegen minimale kosten in het 3D Print Kompas participeren. De voucher is in principe beschikbaar voor ieder MKB-bedrijf dat een haalbaarheidsonderzoek wil doen naar de toepassingsmogelijkheden van 3D printing.

Het eerste bedrijf dat zo’n voucher heeft ontvangen is Marlan. dat samen met Binder3D een haalbaarheidsonderzoek uitvoert naar de mogelijkheid om productiemallen voor Solid Surface producten te 3D printen. “Normaliter moeten wij eerst een ‘vadermal’ frezen uit bijvoorbeeld MDF, die vervolgens moet worden geschuurd en afgelakt”, vertelt Rik Heerema, CEO van Marlan. “Deze vadermal wordt weer gebruikt om de uiteindelijke productiemal te produceren. In totaal moeten er dus twee mallen gemaakt worden. Wanneer wij de definitieve productiemal in een keer kunnen printen, bespaart dit tijd, geld en materiaal.” De eerste testen hebben inmiddels plaats gevonden en een referentieproduct is succesvol in een 3D-geprinte mal gegoten.

Marlan gebruikt een 3D Kompas voucher om samen met Binder3D te onderzoeken of productiemallen voor Solid Surface producten 3D geprint kunnen worden.

Marlan gebruikt een 3D Kompas voucher om samen met Binder3D te onderzoeken of productiemallen voor Solid Surface producten 3D geprint kunnen worden.

Muziekinstrumenten

Een ander MKB-bedrijf dat samenwerkt met Binder3D is Vancore Percussion Instruments, fabrikant van muziekinstrumenten. Vancore oprichter en CEO Jan ter Heide is altijd op zoek naar innovaties en verbeteringen en is daarom partner geworden van Binder3D om te onderzoeken in hoeverre Additive Manufacturing ingezet kan worden als een geschikte productietechniek voor de vervaardiging van specifieke percussie onderdelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Plaatbewerking

Binder3D kiest hoogwaardig lasersysteem met afzuigsysteem van Widenhorn

11-05 Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de…

Toeleveren

MIX Noordoost brengt theorie en praktijk samen

13-04 “De bezoeker van MIX Noordoost heeft handvatten nodig om zijn dagelijkse werkzaamheden te verbeteren…

Automatisering

Praktische toepassingen 3D bin-picking

09-03 3D bin-picking is een techniek waarbij een robot ongesorteerde onderdelen uit een bak weet…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV