Binder3D ontvangt Fieldlab-status

Tijdens een hybride bijeenkomst heeft Binder3D in Westerbork, proeftuin voor industrieel 3D printen, de formele status van Fieldlab gekregen.

Egbert-Jan Sol, Programmadirecteur Smart Industry, reikt het Fieldlab schildje uit aan Jan Geerts, eigenaar van Binder3D.

Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer Smart Industry, reikte Egbert-Jan Sol, Programmadirecteur Smart Industry, het Fieldlab schildje uit aan Jan Geerts, eigenaar van Binder3D en GeTech.

Experimenteeromgeving

Hiermee is Binder3D het vijfde Fieldlab in Noord-Nederland. Binder3D is een experimenteeromgeving voor het MKB. In deze proeftuin vinden bedrijven alles wat ze nodig hebben voor het ontdekken van de kansen binnen industrieel 3D printen. Samen met een krachtig, professioneel kennisnetwerk faciliteert en begeleidt Binder3D bedrijven bij hun innovatieve ambities. Hierdoor worden de drempels tot het ontdekken van 3D printen verlaagd en bereiden de deelnemende partijen zich voor op de productie- en ontwerpmethodieken van morgen.

Vouchers 3D Kompas

Binder3D onder meer deelnemer in het 3D Print Kompas, een samenwerkingsverband op het gebied 3D-printen en 3D-elektronica tussen bedrijven, kennisinstellingen, en onderwijsinstellingen. Aandachtsgebieden zijn 3D-metaalprinten, 3D-kunststof- en composietprinten, 3D-glasprinten, 3D-elektronica, en bijhorende ontwerpmethodieken. Middels een vouchersysteem kunnen MKB’ers tegen minimale kosten in het 3D Print Kompas participeren. De voucher is in principe beschikbaar voor ieder MKB-bedrijf dat een haalbaarheidsonderzoek wil doen naar de toepassingsmogelijkheden van 3D printing.

Het eerste bedrijf dat zo’n voucher heeft ontvangen is Marlan. dat samen met Binder3D een haalbaarheidsonderzoek uitvoert naar de mogelijkheid om productiemallen voor Solid Surface producten te 3D printen. “Normaliter moeten wij eerst een ‘vadermal’ frezen uit bijvoorbeeld MDF, die vervolgens moet worden geschuurd en afgelakt”, vertelt Rik Heerema, CEO van Marlan. “Deze vadermal wordt weer gebruikt om de uiteindelijke productiemal te produceren. In totaal moeten er dus twee mallen gemaakt worden. Wanneer wij de definitieve productiemal in een keer kunnen printen, bespaart dit tijd, geld en materiaal.” De eerste testen hebben inmiddels plaats gevonden en een referentieproduct is succesvol in een 3D-geprinte mal gegoten.

Marlan gebruikt een 3D Kompas voucher om samen met Binder3D te onderzoeken of productiemallen voor Solid Surface producten 3D geprint kunnen worden.

Marlan gebruikt een 3D Kompas voucher om samen met Binder3D te onderzoeken of productiemallen voor Solid Surface producten 3D geprint kunnen worden.

Muziekinstrumenten

Een ander MKB-bedrijf dat samenwerkt met Binder3D is Vancore Percussion Instruments, fabrikant van muziekinstrumenten. Vancore oprichter en CEO Jan ter Heide is altijd op zoek naar innovaties en verbeteringen en is daarom partner geworden van Binder3D om te onderzoeken in hoeverre Additive Manufacturing ingezet kan worden als een geschikte productietechniek voor de vervaardiging van specifieke percussie onderdelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Verspanen

Zero programming als stap richting Flexible Manufacturing

12-04 In een reeks artikelen in VerspaningsNieuws zal TNO deze kennis- en innovatielijnen ieder voor…

Automatisering

Duits-Nederlandse Fieldlab Digital Twin van start

25-01 Het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry is van start gegaan. Het richt zich…

Bedrijf en Economie

Innovatiecluster Noordoostpolder timmert aan de weg

04-08 De bedrijven die deelnemen aan het Innovatiecluster Noordoostpolder presenteren hun vacatures sinds kort gezamenlijk…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws Thema: Smart Industry

26-05 Editie 12 van MetaalNieuws  verschijnt op dinsdag 09 juni 2020. Dit speciale themanummer zal…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X