Ziptool reduceert gereedschapswissels op kantbank

De operator komt niet naar het kantgereedschap, maar de gereedschappen – die reeds onder de zetbalk hangen – komen automatisch naar hem toe. Dat is de kern van de nieuwe gereedschapshouder van de Belgische start-up Ziptool. Deze herbergt een lineaire motor die elk gereedschapssegment in de kantbank onafhankelijk kan bewegen.

Met Ziptool kunnen de gereedschapssegmenten in de kantbank onafhankelijk van elkaar automatisch bewegen.

Ziptool is het bedrijf van Bart Embrechts. Hij is er 5 jaar geleden mee begonnen na een loopbaan bij diverse plaatverwerkers en een fabrikant van plaatbewerkingsmachines. Kantbanken hebben hem altijd geïntrigeerd.

ATC’s

Embrechts startte Ziptool kort nadat de eerste automatische gereedschapswisselaars (ATC) op de markt verschenen, zoals de ATC van Amada en de ToolCell van LVD. Hij had vrij snel door het dat automatisch wisselen van gereedschappen in de kantbank een trend ging worden, maar zag ook nadelen: “ATC’s voor kantbanken zijn vaak complex en duur. Ze verkorten de insteltijden, maar in veel gevallen niet genoeg om de investering te rechtvaardigen. Lange terugverdientijden weerhouden veel plaatbewerkers ervan om in een ATC te investeren.”

Gesegmenteerde motor

Embrechts besloot out of the box te denken en probeerde zich een systeem voor te stellen dat het mogelijk maakt om de gereedschappen zo veel mogelijk in de machine, onder de zetbalk te houden. Met dat idee is hij aan de slag gegaan. Samen met een elektronica-engineer ontwikkelde hij een gesegmenteerde motor met geïntegreerde driver en encoder, die zo compact is dat hij past in een gereedschapshouder. Daarin hangen movers – een soort kleine karretjes met permanente magneten – die een gereedschap kunnen vastnemen, klemmen en ook weer loslaten.

Na jaren van ontwikkelen en testen is er nu een gereedschaps-houder met een lengte van 650 mm, die functioneert zoals Embrechts het heeft bedacht. “Een proven concept”, zegt hij. “De motor werkt, is snel genoeg, er kan worden geklemd, er zit een meetsysteem in en alles is gelagerd.”

Meer productiviteit

Embrechts heeft zijn systeem al aan verschillende plaatverwerkers gepresenteerd. “Als ik vertel dat ik een nieuw soort ATC heb ontwikkeld, dan is de eerste reactie meestal: dat hebben we niet nodig, want dat kunnen we niet terugverdienen. Maar als ik dan een animatie van mijn systeem toon, dan zien ze binnen 10 seconden wat ik bedoel en worden ze enthousiast.” Embrechts somt de voordelen van Ziptool op: “Je wint tijd doordat de gereedschappen die je nodig hebt naar je toe komen.

Het beeldscherm blijft vlak bij de operator en het voetpedaal hoeft niet te worden verplaatst. Door onderdelen die op het zelfde soort gereedschap worden gezet te groeperen, kunnen twee van de drie gereedschapswissels uitgespaard worden. Zo kun je sneller produceren en tot wel 50 procent meer productiviteit realiseren. Iwk verwacht dat je dit systeem binnen 3 jaar kunt terugverdienen.”

Het nieuwe systeem is al gepatenteerd in Australië en de belangrijkste Europese landen. Japan en de Verenigde Staten volgen binnenkort. Nu moet het naar de markt worden gebracht. Embrechts gaat hiervoor het liefst in zee met een partner. Hij denkt aan een gereedschapsbouwer, een fabrikant van besturingen, een fabrikant van kantbanken of een producent van offline software, waarmee hij samen een showcase kan bouwen om zijn systeem in de praktijk te testen. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen: “Gezien de reacties van eindgebruikers op Ziptool, denk ik dat de markt voor dit systeem veel groter is dan die voor ATC’s.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Plaatbewerking

Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

22-02 De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X