Optimaliseren koeling matrijzen dankzij 3D printen

0
488

Teqnow en 3D Print magazine hebben de aftrap gegeven van een serie workshops rond 3D metaalprinten. De eerste bijeenkomst bij Maakmij stond in het teken van de mogelijkheden om de koelcapaciteit spuitgietmatrijzen te verbeteren met 3D metaalprinten.

Samen met 3D printmagazine organiseert Teqnow dit jaar enkele workshops rond specifieke thema’s van 3D metaalprinten, zoals koeling, gewichtsreductie en functie integratie. Christiaan Alofs richt zich met Maakmij in Zaltbommel met name op het eerste onderwerp. Door koelkanalen qua vorm en ligging in de matrijs te optimaliseren, kunnen spuitgietcycli korter worden en verbetert vaak ook de kwaliteit van het product. Als voorbeeld toonde hij een insert met daarin een dubbel spiraalvormig koelkanaal. “Met dezelfde diameter als een opkomer heeft zo’n dubbele spiraal acht keer méér koelvermogen”, legt Alofs uit. Dat komt niet alleen doordat de koelkanalen dichter onder het oppervlak zitten. “Het komt ook door de turbulentie vanwege de spiraalvormige kanalen.” Zijn ervaring is dat het dikwijls volstaat om in een matrijs enkele hotspots aan te pakken om de totale prestatie van het gereedschap aanzienlijk te verbeteren.

Technology Cluster AM
Jo van de Put, adviseur bij Teqnow, kondigde tijdens de bijeenkomst de start van een technologie cluster rond AM aan. Teqnow zet dit samen met TNO op. Ook in dit cluster gaat het om de mogelijkheden met 3D metaalprinten de koeling te verbeteren, gewichtsreductie te realiseren of functies te integreren zodat minder assemblage nodig is. Deelnemers aan dit cluster kunnen hun eigen use case inbrengen.

Businessinnovatie het belangrijkste
Franc Coenen, hoofdredacteur van 3D Print magazine, schetste aan het eind van de workshop de ontwikkelingen die er momenteel zijn op 3D printgebied, zoals de betekenis van geïntegreerde software voor additief en subtractief produceren om een doorbraak als maaktechnologie te versnellen. Tot slot benadrukte hij dat de technologie slechts een middel is. “De echte innovatie zit in de businessmodel innovatie. 3D printen maakt heel nieuwe businessmodellen mogelijk.”3D printen kan dan ook niet los worden gezien van de digitalisering in de maakindustrie.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein