Precisiebeurs biedt bijzondere inkijk in de wereld van ASML

0
479

Vier experts vertellen tijdens de Precisiebeurs het bijzondere verhaal achter de lithografiereus ASML. Dat doen ze tijdens een unieke lezingentrack op donderdagmiddag 16 november in de Koningshof in Veldhoven.

Met deze lezingen biedt Precisiebeurs-organisator Mikrocentrum een bijzondere inkijk in de wereld van het Veldhovense hightechbedrijf ASML, wereldleider op het gebied van lithografie. De volgende vier experts komen aan het woord:

  • Prof. dr. Ir. Jan van Eijk, directeur MICE
  • Drs. René Raaijmakers, Managing Director Techwatch/High Tech Institute
  • Dr. Ir. Jelm Franse, Senior Director Precision Mechanics  ASML
  • Dr. Ir. Wilbert van Luenen, Senior Director EUV ASML

Verleden, heden en toekomst vanuit vier perspectieven
De lezingentrack wordt geopend door Jan van Eijk, directeur bij MICE. Als inleiding op de drie daaropvolgende lezingen die het verleden, heden en de toekomst belichten van ASML, vertelt hij het verhaal over het ontstaan van de eerste (nog bij Philips vervaardigde) machine tot aan de voorlaatste generatie machines. Daarbij gaat hij in op de omstandigheden die leidden tot de ontwikkeling van de waferstepper en op de werking van de lithografiemachine.

Verleden: de factoren die van ASML een succes maken
Bij de ontwikkeling van een techniek gaat het in de eerste plaats om het vakmanschap van de ingenieur. Echter, bij het succes van een groot bedrijf spelen vaak ook allerlei niet-technische factoren een belangrijke rol. Techniekjounalist René Raaijmakers, de schrijver van de eerder dit jaar verschenen boeken ‘De architecten van ASML’ en ‘De Geldmachine’, vertelt over de menselijke beslissingen, de lobby en de politiek achter het succes van ASML.

Heden: huidige technologieën en uitdagingen
Jelm Franse, Senior Director Precision Mechanics bij ASML, bespreekt de huidige technologieën met de bijbehorende uitdagingen. Zowel de machines die bij normale atmosferische druk werken als bij de machines onder vacuüm worden hierbij belicht. Van dat laatste type, de EUV machine,  verwacht ASML dit jaar twaalf systemen te leveren aan chipfabrikanten en volgend jaar zelfs twintig.

De toekomst: van nano- naar picometers
Wilbert van Luenen, Senior Director EUV bij ASML, zal tijdens zijn presentatie uitwijden over de nabije toekomst en de periode na de huidige EUV-machines. Hierbij vertelt hij onder andere over de overgang van nanometers naar picometers die zal gaan plaatsvinden, de flinke slag die cleanroom omgevingen moeten maken en de vragen over hoe je nu precies dat meet, wat je moet weten.

Meer info en gratis toegang
Bezoekers kunnen de Precisiebeurs, en daarmee de unieke kijk in de wereld van ASML, gratis bezoeken op donderdag 16 november. Registratie vooraf is gewenst. Dit kan via de website www.precisiebeurs.nl. Op deze website vindt u bovendien het gehele lezingenprogramma en een overzicht van de exposanten.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein