Wiksol nu dealer Bonderite bactericidevrije metaalbewerkingsolie

0
386

Wiksol is sinds kort officieel dealer van de Bonderite snijvloeistoffen (voorheen Multan) van Henkel. Deze geurloze en bactericidevrije metaalbewerkingsolie past uitstekend bij de onafhankelijke smeermiddelenspecialist in Maarsbergen. “Ook voor de metaalbewerking hebben we nu een topproduct”, zegt Roelof van Wikselaar.

Al jarenlang behoren de producten van Mobil en Total tot het leveringsprogramma van Wiksol. Deze merken hebben ook producten voor de industrie (zoals leibaanolie en vetten), maar Bonderite is een prima aanvulling. “Het sluit goed aan op de strengere wetgeving van de laatste jaren, waarmee de bactericiden aan banden worden gelegd”, aldus Roelof van Wikselaar. “Dat gaf bij een aantal klanten problemen. Maar die kunnen we nu uitstekend bedienen met het Bonderite programma van Henkel. Daarmee maken we ook in de metaalbewerking onze slogan ‘met Wiksol draait ‘t op alle onderdelen beter’ waar.”

Bonderite is wereldwijd de nieuwe naam van de geurloze en bactericidevrije snijvloeistoffen die enkele jaren geleden door Henkel zijn geïntroduceerd onder de naam Multan. Tot het assortiment behoort onder meer Bonderite L-MR 71-2 (voorheen Multan L-MR 71-2). Deze allrounder is nog steeds leverbaar, maar is inmiddels wel opgevolgd door L-MR 71-7, een vloeistof met gelijkwaardige eigenschappen maar een iets hoger reinigend vermogen. L-MR 71-7 houdt machines en werkstukken schoon en biedt een uitstekende corrosiebescherming. De vloeistof is geschikt voor metaalbewerkers die staal, hooggelegeerd staal, gietijzer, non-ferrometalen en aluminiumlegeringen boren, draaien, zagen, frezen, draadtappen en slijpen. Zelfs verspaning van koper is gedeeltelijk mogelijk. Daarnaast is er de water mengbare Bonderite L-MR 90-2 snijvloeistof. Dit is ook een universele verspaningsvloeistof, maar dan boronvrij. Verder is er de specialist Bonderite L-MR 21972. Deze bevat geen gechloreerde paraffines, zwavel, fosfor en boron, en veroorzaakt bijvoorbeeld geen verkleuring bij aluminiumlegeringen.

Wiksol Voorraad
Wiksol beschikt over een grote handelsvoorraad en logistiek in eigen beheer waardoor de meeste producten snel leverbaar zijn.

Gepatenteerd emulgatorsysteem
Bonderite L-MR is geurloos en bactericidevrij dankzij een gepatenteerd emulgatorsysteem. Hiermee is Henkel erin geslaagd te voorkomen dat, zodra een bepaalde minimum concentratie aan bacteriën is bereikt, deze voedingsstoffen opnemen vanuit de emulgatoren. In tegenstelling tot de klassieke technologieën voorkomt de formulatie van Bonderite producten de aangroei van bacteriën, een bekend fenomeen bij het gebruik van koelsmeermiddelen, zonder dat hiervoor bactericiden moeten worden toegevoegd.

Veiligheid voor werknemers
“Deze smeermiddelen onderscheiden zich niet alleen doordat ze bactericidevrij zijn, maar ook door hun lange levensduur, hoge stabiliteit, laag schuimend vermogen en lage navulconcentratie (0,5 tot 1 procent)”, zegt Van Wikselaar. Dat levert in de metaalbewerkingspraktijk van alledag grote voordelen op. Voor werknemers maken de geurloze metaalbewerkingsvloeistoffen de werkplaats veiliger. Ze voldoen aan hoge dermatologische eisen omdat ze geen middelen bevatten waarbij formaldehyde of andere toxische bactericiden vrijkomen.
De goede reinigingseigenschappen garanderen een optimale zuiverheid van machines, gereedschappen en machinaal bewerkte onderdelen. Latere reinigingsstappen worden verminderd en zijn soms zelfs overbodig. Corrosiebescherming is inbegrepen.

Milieu en portemonnee
En dan de duurzaamheid. Er wordt minder snijvloeistof verbruikt door het lage uitslijppercentage en de lange levensduur van de geavanceerde emulsie. Daarvan profiteren zowel het milieu als de portemonnee van de metaalbewerker. Dat laatste kan Van Wikselaar beamen. Het dealerschap van Henkel heeft hem een nieuwe klant opgeleverd, die twaalf vaten per jaar van zijn oude vloeistof nodig had. Door de overstap heeft hij er nog maar zes nodig.  “Nog steeds aantrekkelijk, maar wel minder dan we hadden gedacht”, vertelt Roelof van Wikselaar lachend. “Wel mooi natuurlijk. Het laat zien dat Henkel Bonderite per liter misschien niet de voordeligste is, maar wel in het gebruik.” Wiksol levert overigens het complete pakket van Bonderite, dus ook de cleaners.

Dezelfde dag leveren
Wiksol is al ruim 50 jaar actief. Het is een traditionele oliehandel, altijd al gespecialiseerd in smeermiddelen. Lange tijd was het familiebedrijf vooral gericht op de sectoren automotive, agri, bouw en food, maar de laatste jaren is de industrie daar nadrukkelijk bij gekomen. De flexibele organisatie koppelt hoogwaardige producten (“we leveren topsegment smeermiddelen”) aan een hoge servicegerichtheid. De kennis en expertise die Wiksol in de loop der jaren als onafhankelijke leverancier heeft opgebouwd, wordt gedeeld met de klanten. Zij mogen rekenen op een persoonlijke benadering en direct antwoord op hun vragen. Daarbij beschikt Wiksol over een grote handelsvoorraad en logistiek in eigen beheer, waardoor de meeste producten snel leverbaar zijn, als het moet zelfs dezelfde dag.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein