Henkel helpt kwaliteit van biervaten te verbeteren

Henkel heeft Entinox, een Spaanse producent van roestvrijstalen biervaten, geholpen een innovatieve beits- en passiveringslijn op te zetten die gebruik maakt van een salpeterzuurvrij Bonderite-proces. Voordelen zijn onder meer goede gezondheids-, veiligheids- en duurzaamheidsprestaties.

Daarnaast wordt ook de levensduur van het bad ten opzichte van traditionele gemengde zuurbeitsystemen verlengd en biedt Bonderite goede corrosiebestendigheid. De uitdaging bij het maken van beitsoplossingen voor roestvrij staal ligt in het verwijderen van alle kalkaanslag, ijzerverontreiniging en lasoxiden om zo een volledig gepassiveerd oppervlak met gelijkmatige, schone en esthetische afwerking te realiseren. In de levensmiddelenindustrie moet het oppervlak na het proces ook absoluut vrij zijn van sporen van beitsmiddelen.

Behulpzaam
Bovendien worden fabrikanten geconfronteerd met steeds strengere gezondheids-, veiligheids- en milieuverordeningen (HSE) met betrekking tot het vrijkomen van potentieel schadelijke stoffen, zoals NOx-emissies in lucht- en nitraateffluenten in water. “In onze biervatenproductieruimte in Zaragoza hebben we besloten het Bonderite C-CP 1300 beits- en passiveringsproces uit te voeren vanwege de uitstekende combinatie van hoge productiviteit en compromisloze duurzaamheid”, zegt José Enrique Gerona, General Manager van Entinox. “Bovendien was Henkel behulpzaam bij het opzetten en optimaliseren van het proces.”

Henkel helpt kwaliteit van biervaten te verbeteren

ierfusten verlaten de tunnel na het beitsen met salpeterzuurvrij Bonderite C-CP 1300. (Foto: Entinox)

Nieuwste generatie
Bonderite C-CP 1300 is de nieuwste generatie van Henkel’s salpeterzuurvrije reinigingstechnologieën. In tegenstelling tot gewone gemengde zuurbeitsystemen bevat Bonderite geen HNO3 (salpeterzuur), terwijl goede resultaten voor beitsen en passiveren worden behaald. Bovendien komt de afwezigheid van salpeterzuur ook tegemoet aan de toenemende bezorgdheid bij bierbrouwers over restaroma’s in de vaten. “Ons Bonderite C-CP 1300-proces is ontwikkeld om de risico’s van HNO3 in traditionele gemengde zuurbeitsystemen te elimineren”, zegt Ronald Elemans, Business Development Manager voor Cleaners bij Henkel. “Stikstofoxide-emissies van deze systemen kunnen aanzienlijke neutralisatiekosten met zich meebrengen en er is praktisch geen haalbare manier om nitraateffluenten in afvalwater te verwijderen. Beide factoren beperken ook de mogelijkheid om de productiviteit van het beitsproces te verhogen zonder zware investeringen voor het verwijderen van NOx en NO3-ionen.”

Uitstekend proces
Bonderite C-CP 1300 kan worden gebruikt in sproei- of immersielijnen en is geschikt voor bijna alle soorten roestvast staal op basis van austeniet, ferriet, martensiet of duplex, inclusief hoogwaardige chroom AISI/SAE 4XX-kwaliteiten. Het systeem bevat een starter (ST) voor badmake-up, twee componenten (R & Z) om de zuurgraad van het bad te behouden, evenals de oxidatie- en passiveringscapaciteit van de beitsoplossing en een optionele versneller (TO) voor gebruik in moeilijk te pekelen materialen of in toepassingen met beperkte contacttijden. De vaten van Entinox worden normaliter gemaakt van RVS van 1.4307 (AISI 304L), een van de meest gebruikte austenitische chroom-nikkelstaallegeringen. Na het buigen, vormen en lassen heeft elk vat een oppervlakte van 2 vierkante meter. Voorafgaand aan het beitsen worden de lopen schoongemaakt en ontvet met behulp van een Bonderite C-AK-product in een sproeier. De Bonderite C-CP 1300 R en Z-mix worden vervolgens in een andere spuitstap aangebracht. De fabriek in Zaragoza heeft een productiecapaciteit van 450.000 vaten per jaar en biedt vaten in standaardformaten van 20 tot 50 liter. “De beitskwaliteit en -efficiëntie die we bereiken met Henkel’s proces is uitstekend”, zegt Angel Roche, technisch manager van Entinox. “Hoewel de resulterende corrosiebestendigheid op één lijn ligt met die van gemengde systemen op basis van salpeterzuur, biedt de Bonderite C-CP 1300 een langere levensduur van het bad. Bovendien elimineert het als een milieuvriendelijker salpeterzuurvrije oplossing ook het risico van stikstofdampen in het productiegebied. En de afwezigheid van zeswaardig chroom betekent dat alle effluenten kunnen worden behandeld in onze afvalwaterinstallatie.”

Henkel helpt kwaliteit van biervaten te verbeteren

De fabriek van Entinox heeft een productiecapaciteit van 450.000 vaten per jaar en biedt vaten in standaardformaten van 20 tot 50 liter (Foto: Entinox)

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Ecoclean biedt optimaal aangepaste oplossingen voor precisie- en high-purity toepassingen

02-11 Hoewel de concrete specificaties variëren afhankelijk van het onderdeel, de industriesector en het toepassingsgebied,…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean: componentenreiniging voor de strengste eisen

07-09 Bij de reiniging van productieapparatuur voor de halfgeleiderindustrie zoals componenten voor de DUV- en…

Oppervlaktetechniek

Precisie reiniging van frezen

18-01 Het familiebedrijf in Enter heeft al eerder machines bij Topfinish aangekocht om frezen te…

Oppervlaktetechniek

Henkel verbetert voorbehandeling metalen

03-03 Henkel heeft een nieuw procesbesturingssysteem geïntroduceerd, dat de voorbehandeling van metalen verbetert. Deze Bonderite…

Oppervlaktetechniek

3-in-1: reiniging, opslag en vervoer

12-11 Hulkenberg, leverancier van transport- en opslagsystemen, presenteert op Surface Campus de Techrack reinigingskorven en…

Oppervlaktetechniek

3-in-1: reiniging, opslag en vervoer

12-11 Hulkenberg, leverancier van transport- en opslagsystemen, presenteert op Surface Campus de Techrack reinigingskorven en…

Werkplaatstechniek

Nieuwe lijn JB Sonic ultrasone reinigingsmachines

25-10 Met de nieuwe lijn JB Sonic breidt Leering Hengelo het assortiment ultrasone reinigingsmachines uit…

Werkplaatstechniek

Bonderite bactericidevrije metaalbewerkingsolie lost vervuiling op

24-10 Een probleem met schimmel in de machine bracht Estech Metaalbewerking bij Bonderite van Henkel.…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021