200 bruggen per jaar met kracht van de zon

0

Civieltechnisch bedrijf Haasnoot Bruggen heeft in 2017 ingezet op het gebruik van zonne-energie voor de productie van bruggen. In 2016 nog slechts een idee en nu een dagelijkse werkelijkheid met de productie van zo’n 200 bruggen per jaar.

Haasnoot Bruggen ontwerpt en produceert bruggen in hout, staal, beton en composiet. Ook het bedrijf uit Rijnsburg met het interne ingenieursbureau gespecialiseerd in nieuwe technologieën zoals 3D printing, sensortechnologie, duurzame materialen zoals bamboe en geavanceerde berekeningen.

Op dit moment wordt 93% van de energiebehoefte bij Haasnoot Bruggen gedekt door de opbrengst van de 1251 zonnepanelen. De laatste stap naar 100% duurzame energie is het vervangen van de gaskachels in de productieruimte voor warmtepanelen, waarmee de productie volledig kan draaien op zonne-energie. Deze laatste stap staat gepland voor begin 2020.

Haasnoot Bruggen is de eerste bruggenbouwer in Nederland die naar volledige CO2-neutrale productie is overgegaan. “Het is voor ons een mijlpaal in de zoektocht naar duurzaam produceren”, aldus algemeen directeur Hyuk Brands. “Als echte doeners hebben we iets tastbaars neergezet.” Technisch directeur Fred Floor heeft alle berekeningen en voorbereidingen op zich genomen. “Onze fabriek is al in 2004 voorzien van een ultra zuinig en geavanceerd klimaatsysteem, waarmee alle kantoorruimtes samen niet meer energie verbruiken dan een gezinswoning”, zegt de technisch directeur, die al sinds 2003 bezig is met energie-efficiënte oplossingen als onderdeel van de innovatiestrategie van het bedrijf.