Prima Additive lanceert nieuwe 3D metaalprinters

Prima Additive, de divisie van Prima Industrie voor metaal additieve productie systemen, exposeerde voor het eerst op Formnext, de beurs voor additive manufacturing in Frankfurt.

De Print Genius 250 werd gelanceerd in oktober tijdens de Innovatie Dagen in het nieuwe Prima Industrie Advanced Laser Center in Collegno (Turijn) en stond nu voor het eerst op een tentoonstelling. De PBF machine heeft een bouwvolume van 262x262x350 mm en is geschikt voor de productie van medium-grootte componenten. Het is een oplossing voor hoog productieve metaal print applicaties. Productietijden worden gereduceerd dankzij de duale single-mode 500W laser en intelligente software voor snelle stuk oriëntatie en definitie van de machine parameters.

Volledige materiaalwisseling
Andere sterke punten van deze machine zijn een geoptimaliseerde gasstroom, die gasverbruik minimaliseert, en de mogelijkheid om een volledige materiaalwisseling in minder dan 2 uur uit te voeren. De Print Genius 250 is uitgerust met een 2-lijn filtereenheid voor de recirculatie van het gas in het werkgebied, waardoor de machine schoon blijft en de vervanging van aan slijtage onderhevige onderdelen wordt geminimaliseerd. De nieuwe HMI bewaakt in realtime de bouwomgeving, de bouwplaat, de dispenser, de recoater en genereert rapporten met alle belangrijke print parameters. Print Genius 250 is geschikt voor het verwerken van een breed scala aan materialen, waaronder: hoge sterkte staal, roestvrij staal, maraging staal, hoge-temperatuur nikkellegeringen (bijv. Inconel), aluminium en koperlegeringen, kobalt-chroom en titanium.

De nieuwe Prima Additive Advanced Head voor een breed gamma aan DED toepassingen.

Nieuwe DED laserkop
De tweede première, Laserdyne 430 DED, is een compact en nauwkeurig laser metaal depositie platform met een werkvolume van 585x400x500 mm en een hoog bouwbereik (max 40-50 cm3/h – typisch 20 cm3/h), en excellente eind-stuk eigenschappen, geschikt voor 3D productie, aanpassing en herstelling. Het platform is uitgerust met de Advanced Head, de innovatieve multi-functionele DED laserkop met een modulair design. Deze kan worden gemonteerd in verschillende configuraties, om gemakkelijk aan te passen aan meerdere laser processen. Enkele sterke punten van deze nieuwe kop zijn: het metaal fusie bad monitoren, de overdruk in de optische weg om stof te vermijden, en de water-gekoelde nozzle voor continue depositie, welke het risico op poeder adhesie tijdens het proces reduceert. De additieve nozzle wordt gemaakt met een additief productie proces. De kop biedt ook eenvoudig onderhoud en snelle uitlijning van het poeder naar de laser punt.
De Advanced Head kan worden gemonteerd op alle Prima Industrie Laser Metaal Depositie producten. Ze is ook beschikbaar als onderdeel van de Prima Additive’s ‘Laser Metal Deposition Kit’. Deze kit omvat de kop, een hoog-efficiënte laser bron, een flexibele poeder voeder en additieve CAM software voor off-line programmering. De kit kan worden geïntegreerd in bijna alle machines en robotische systemen. De flexibiliteit van de Laserdyne 430 DED kan verder worden verhoogd door het toevoegen van een optionele roto-kantel tafel, die twee extra assen toevoegt voor meer complexe toepassingen.
De nieuwe Convergent CS450 laserbron, ontwikkeld door Prima Electro, werd ook getoond op de Prima Additive stand. Het is een hoog efficiënte en compacte fiber laser voor Additive Manufacturing. Ze werd ontwikkeld met de expertise van de Prima Industrie Groep op gebied van laser technologieën. De grootste voordelen van deze laserbron zijn: hoge straal kwaliteit, hoge efficiëntie (tot 30%), éénvoudig, compact, robuust en onderhoud vrij design, en lange termijn stabiel vermogen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X