Prima Additive lanceert nieuwe 3D metaalprinters

Prima Additive, de divisie van Prima Industrie voor metaal additieve productie systemen, exposeerde voor het eerst op Formnext, de beurs voor additive manufacturing in Frankfurt.

De Print Genius 250 werd gelanceerd in oktober tijdens de Innovatie Dagen in het nieuwe Prima Industrie Advanced Laser Center in Collegno (Turijn) en stond nu voor het eerst op een tentoonstelling. De PBF machine heeft een bouwvolume van 262x262x350 mm en is geschikt voor de productie van medium-grootte componenten. Het is een oplossing voor hoog productieve metaal print applicaties. Productietijden worden gereduceerd dankzij de duale single-mode 500W laser en intelligente software voor snelle stuk oriëntatie en definitie van de machine parameters.

Volledige materiaalwisseling
Andere sterke punten van deze machine zijn een geoptimaliseerde gasstroom, die gasverbruik minimaliseert, en de mogelijkheid om een volledige materiaalwisseling in minder dan 2 uur uit te voeren. De Print Genius 250 is uitgerust met een 2-lijn filtereenheid voor de recirculatie van het gas in het werkgebied, waardoor de machine schoon blijft en de vervanging van aan slijtage onderhevige onderdelen wordt geminimaliseerd. De nieuwe HMI bewaakt in realtime de bouwomgeving, de bouwplaat, de dispenser, de recoater en genereert rapporten met alle belangrijke print parameters. Print Genius 250 is geschikt voor het verwerken van een breed scala aan materialen, waaronder: hoge sterkte staal, roestvrij staal, maraging staal, hoge-temperatuur nikkellegeringen (bijv. Inconel), aluminium en koperlegeringen, kobalt-chroom en titanium.

De nieuwe Prima Additive Advanced Head voor een breed gamma aan DED toepassingen.

Nieuwe DED laserkop
De tweede première, Laserdyne 430 DED, is een compact en nauwkeurig laser metaal depositie platform met een werkvolume van 585x400x500 mm en een hoog bouwbereik (max 40-50 cm3/h – typisch 20 cm3/h), en excellente eind-stuk eigenschappen, geschikt voor 3D productie, aanpassing en herstelling. Het platform is uitgerust met de Advanced Head, de innovatieve multi-functionele DED laserkop met een modulair design. Deze kan worden gemonteerd in verschillende configuraties, om gemakkelijk aan te passen aan meerdere laser processen. Enkele sterke punten van deze nieuwe kop zijn: het metaal fusie bad monitoren, de overdruk in de optische weg om stof te vermijden, en de water-gekoelde nozzle voor continue depositie, welke het risico op poeder adhesie tijdens het proces reduceert. De additieve nozzle wordt gemaakt met een additief productie proces. De kop biedt ook eenvoudig onderhoud en snelle uitlijning van het poeder naar de laser punt.
De Advanced Head kan worden gemonteerd op alle Prima Industrie Laser Metaal Depositie producten. Ze is ook beschikbaar als onderdeel van de Prima Additive’s ‘Laser Metal Deposition Kit’. Deze kit omvat de kop, een hoog-efficiënte laser bron, een flexibele poeder voeder en additieve CAM software voor off-line programmering. De kit kan worden geïntegreerd in bijna alle machines en robotische systemen. De flexibiliteit van de Laserdyne 430 DED kan verder worden verhoogd door het toevoegen van een optionele roto-kantel tafel, die twee extra assen toevoegt voor meer complexe toepassingen.
De nieuwe Convergent CS450 laserbron, ontwikkeld door Prima Electro, werd ook getoond op de Prima Additive stand. Het is een hoog efficiënte en compacte fiber laser voor Additive Manufacturing. Ze werd ontwikkeld met de expertise van de Prima Industrie Groep op gebied van laser technologieën. De grootste voordelen van deze laserbron zijn: hoge straal kwaliteit, hoge efficiëntie (tot 30%), éénvoudig, compact, robuust en onderhoud vrij design, en lange termijn stabiel vermogen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

24-08 Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen