Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

3D Printer Solutions is de distributeur voor Meltio metaal 3D-printer producten in de Benelux. “Samen met Meltio werken we aan een lokaal eco-systeem met resellers, integrators en technologiecenters voor de beste klantbeleving en optimale service voor de eindgebruiker”, vertelt Ralf Verhoeven, eigenaar van het in Bergeijk gevestigde 3D Printer Solutions.

Ralf Verhoeven van 3D Printer Solutions bij de Meltio M450 3D Printer. Deze is ideaal voor de fabricage van kleine tot middelgrote onderdelen en onderzoek naar multimetaal 3D-printen.

Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op hoge precisie met lasdraad en poeder. Met een dichtheid van 99,998% doen geprinte objecten niet onder voor normaal verspaande stukken. Deze printer is geschikt voor het 3D-printen van volledig functionele metalen onderdelen voor industriële prototyping of eindgebruik. Meltio’s missie is om klanten, partners en werknemers te laten werken met een betaalbare oplossing voor additieve fabricage van metaal, die betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk is.

De Meltio M450 is een standalone 3D-printer die near-net shapes kan printen in harde materialen als staal, gereedschapstaal, RVS, inconel en titanium. Zodoende hoeft maar een minimale hoeveelheid materiaal verspaand te worden, wat gereedschapsslijtage en afval beperkt.

Ook levert Meltio Engine oplossingen die van een CNC machine een hybride systeem maken voor het printen van herstellingen aan bestaande stukken of add-on’s die vervolgens gefreesd kunnen worden in eenzelfde proces. Daarnaast kan de Meltio Engine van een robot een 3D-printer maken voor het 3D-printen van grote stukken. Denk hierbij aan grote enkelwandige objecten, herstellen van matrijzen, oplassen van versleten assen. Door het rechtstreeks te 3D-printen hoeft geen gietmal meer te worden gemaakt.

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van Meltio?

Ralf Verhoeven: “Sinds de oprichting in 2019 is Meltio snel gegroeid. Vooral het laatste jaar was uitstekend. Het bedrijf verwelkomde zijn eerste terugkerende klanten en nam zijn 50ste werknemer aan. Het steeds groter wordende ecosysteem van Meltio is aanzienlijk geëvolueerd en telt momenteel meer dan 25 onderzoeks- en industriële partners en meer dan 35 partners voor lokale verkoop, integratie, service en ondersteuning. Een hoogtepunt in 2021 was zonder twijfel het bereiken van het serienummer 100 op onze machines. Nu staat de teller wereldwijd al op meer dan 120 geleverde machines.”

Wat zijn de verschillende producten van Meltio?

“Het huidige productportfolio bestaat uit de Meltio M450 metalen 3D-printer en de Meltio Engine, die naadloos kan worden geïntegreerd in een CNC-machine of een robotarm. Dit helpt gebruikers om het pakket te kiezen dat past bij hun productievereisten; een turn-key metalen 3D-printer, CNC-integratie voor hybride productie of robotintegratie voor grote componenten.

De Meltio M450, leverbaar vanaf €125.000,-, opent een nieuwe wereld van mogelijkheden voor het ontwerpen van onderdelen van industriële kwaliteit zonder de noodzaak van industriële infrastructuur. Hij is naadloos te integreren in elke kantooromgeving of universiteitslab en het open materiaalplatform maakt toepassingen mogelijk variërend van industriële prototyping, matrijzen, eenmalige kleine oplagen tot massaproductie, onderhoud en reparatie.

De Meltio Engine, leverbaar vanaf €135.000,-, zorgt ervoor dat onze unieke Wire-Powder Laser Metal Deposition-technologie wordt gehost in vrijwel elk bewegingssysteem. De integratie van CNC-machines is een van de meest betaalbare hybride productieoplossingen, die op bijna elke CNC-machine op de markt past. De robotintegratie ontsluit geometrievrijheid, terwijl het nog steeds een van de meest kosteneffectieve oplossingen is die beschikbaar zijn.”

Hoever is de markt waarin je nu actief bent?

“Omdat de metaal 3D-printindustrie de afgelopen 20 jaar geen echte veranderingen heeft ondergaan, bleef de adoptie van deze technologie beperkt tot enkele nichetoepassingen. Dit werd veroorzaakt door diverse factoren, zoals hoge investerings-, ontwikkelings- en bedrijfskosten, beperkte onderdeelgrootte en onderdeeleigenschappen, en last but not least, continue ondermaatse gebruikerservaring en gemak. De industrie is echter klaar om te worden hervormd en in plaats van zich te concentreren op complexe en geavanceerde ontwerpen, wil Meltio het gezicht van de industrie veranderen door het creëren van relatief eenvoudige vormen mogelijk te maken.”

Wat zijn de meest innovatieve producten die op de markt worden gebracht?

“De Wire-Powder Laser Metal Deposition-technologie van Meltio is baanbrekend omdat de printkop wordt geleverd met zes kosteneffectieve lasers in plaats van een dure laser en hij draad en poeder onafhankelijk of gelijktijdig kan verwerken. Wire-LMD is een Directed Energy Deposition (DED)-proces dat functioneert door lasrupsen nauwkeurig op elkaar te stapelen, in poeder- of draadvorm, wanneer ze in het door laser gegenereerde smeltbad worden gebracht. Dankzij dit unieke DED-proces kan onze technologie volledig functionele 3D-geprinte onderdelen produceren.

Welke verwachtingen heb je voor 2022?

“Voor de Nederlandse markt hebben we dit jaar grote doelen gesteld. We willen iets unieks met onze technologie creëren. Ons channel ecosystem begint vorm te krijgen en we verwachten binnen enkele weken de eerste systemen uit te leveren. We gaan in zee met meerdere verkooppartners en integrators, die elkaar wederzijds versterken en ontwikkelen. Samen willen we zakelijke kansen stimuleren en de optimale service te verlenen aan onze klanten.”

Benieuwd wat Meltio voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

K3D benoemd tot servicebureau van Meltio en Europees referent voor applicatieontwikkeling

15-06 K3D is een technologiecentrum dat zich richt op het leveren van toegankelijke en betaalbare…

3D

Hele waardeketen komt aan bod op Prototyping-MNE

27-01 Ontwerpen en maken zijn in de 4de industriële revolutie meer dan ooit verbonden. Daarom…

3D

Ontwerp- en simulatie-oplossing voor 3D-printen

26-12 Altair heeft op de Formnext-beurs in Frankfurt een nieuwe ontwerp- en simulatie-oplossing geïntroduceerd voor…

3D

Prima Additive lanceert nieuwe 3D metaalprinters

11-12 Prima Additive, de divisie van Prima Industrie voor metaal additieve productie systemen, exposeerde voor…

Automatisering

SSEB introduceert flexibel transfersysteem voor persen en lasers

04-12 SSEB (Smart Solutions Engineering Boxmeer) introduceert het SSEB Systems Transfersysteem FLX. Dit is een…

3D

Krachtenbundeling in 3D-metaalprinten

25-11 Additive Industries, producent van industriële 3D metaalprintsystemen, start een partnerschap met het Fraunhofer Project…

3D

200 bruggen per jaar met kracht van de zon

22-11 Civieltechnisch bedrijf Haasnoot Bruggen heeft in 2017 ingezet op het gebruik van zonne-energie voor…

3D

Eerste MetalFAB1 systeem in China

13-11 Additive Industries uit Eindhoven heeft tijdens een handelsmissie ter viering van de 25-jarige relatie…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema