3 miljoen voor vliegende start asperge-oogstrobot

Cerescon, de ontwikkelaar van de eerste selectieve asperge-oogstrobot Sparter, heeft onlangs 3 miljoen extra financiering opgehaald. Dit additionele kapitaal gebruikt Cerescon om een vliegende start te maken met de verkoop en productie van Sparter, nadat de 1-rijige zelfrijdende oogstrobot uitvoerig gedemonstreerd is in het huidige aspergeseizoen.

De nieuwe private investeerder, een succesvolle Brabantse ondernemer: “De unieke technologie van Sparter in combinatie met de werkwijze en het sterke team van Cerescon maakt dat ik onder de indruk ben van dit bedrijf. Omdat zowel het bedrijf Cerescon als ook de aspergemarkt enorm veel potentie bieden, zie ik dit als een mooie investeringskans.”

Aspergemarkt

De robotica ontwikkelingen in de agro sector volgen elkaar in een rap tempo op. Ook in de aspergesector wordt hard aan de weg getimmerd. Nog altijd is het vinden van geschikt en voldoende personeel om asperges te steken de grootste uitdaging voor aspergetelers. De coronacrisis heeft dit probleem alleen nog maar versterkt waardoor de behoefte aan automatisering in de aspergeoogst stijgt. Verschillende telers kampen momenteel met een tekort van 30% aan handoogsters. “De aanvragen van telers die interesse hebben in Sparter zijn sinds de coronacrisis verdubbeld nu het vinden van handoogsters moeilijker is dan ooit”, aldus Mark van Lier, international sales manager Cerescon.

Opzet productie

Cerescon staat voor de uitdaging om Sparter in grotere aantallen commercieel te gaan produceren. In 5 jaar tijd wil het bedrijf groeien naar 150 machines per jaar. Dit gaat zij doen door samen te werken met een aantal partners, grote partijen uit de Brainport maakindustrie. Door goede ervaringen met de samenwerking in voorgaande jaren en de kennis van het eigen personeel is er vertrouwen is een stabiele productieopzet. Cerescon is een kop-staart bedrijf: ontwikkeling doet zij zelf, de productie met partners. Ook de service en het vermarkten van Sparter gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in de markt doen. Hiervoor zijn al diverse contacten en contracten opgezet. Thérèse van Vinken, general manager: “Het opzetten en opschalen van de machineproductie in de aantallen die we voor ogen hebben, vraagt behalve de juiste marktpartijen ook een stevige financiële basis. Met de huidige financiering is dit gewaarborgd.”

Sparter

Het unieke van Sparter is de ondergrondse detectie waardoor je naast 50% oogstkosten reductie ook méér en betere kwaliteit asperges oogst. De technologie van de detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is verder geoptimaliseerd. De zelfrijdende oogstrobot op rupsbanden wordt dit seizoen bij verschillende telers in Nederland en Duitsland gedemonstreerd. De 1-rijige Sparter vervangt ongeveer 25 handstekers. Door het zelfrijdende concept zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. Vanwege de compacte afmetingen kan er op kleinere velden met standaard kopakkers geoogst worden en kan de machine gemakkelijk over de weg vervoerd worden met een trailer. Sparter kan bediend worden door één operator.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X