Met de 3D Finish van WNT snel en betrouwbaar naar resultaat

0

Om procestijden effectief te reduceren, zoeken productiebedrijven vaak oplossingen in het ruwen. Echter, juist het tijdrovende finishen biedt veel potentieel om productietijden te verkorten en sneller te produceren. Precies hier zet WNT, de verspaningsspecialist uit de CERATIZIT-groep, in met de nieuwe 3D Finish. Met deze frezen kan aanzienlijk tijd worden bespaard bij het finishen met de 5-assige machine en tegelijkertijd een betere oppervlaktekwaliteit worden bereikt.

De nieuwe gereedschapsfamilie 3D Finish is een doorontwikkeling van de radiusfrezen en geheel ontworpen voor finishbewerking. Het bijzondere aan de frezen zijn de grote radiussen (tot 1500 mm) in het snijdende bereik, die de snijdiameter van een radiusfrees simuleren. Daardoor zijn met de nieuwe 3D Finish-frezen, in vergelijking met radiusfrezen met dezelfde gereedschapsdiameter, duidelijk grotere stappen mogelijk. De procestijden in de pre-finish- of finishbewerking kunnen daardoor tot wel 90% worden verkort zonder dat het werkstuk, het gereedschap en de machine zwaarder worden belast.

Bovendien zijn met de 3D Finish-frezen aanzienlijk hogere aangrijplengtes (ap) mogelijk dan met conventionele radiusfrezen. Bewerkingstijden worden daardoor merkbaar korter zonder dat de kwaliteit van de oppervlakte hieronder te lijden heeft. Als er met een kleinere stapgrootte wordt gewerkt, lukt het zelfs de oppervlaktekwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Een typische radiusfrees Ø 20 mm zou met een stapgrootte van 0,5 mm een oppervlaktekwaliteit van Ra1,6 µ bereiken; met de 3D Finish en een radius van 1500 mm zou bij een gelijke oppervlaktekwaliteit de stapgrootte tot 6,93 mm kunnen worden verhoogd.

Voor elk onderdeel de juiste geometrie
WNT biedt met het 3D Finish-assortiment het omvangrijkste productportfolio in de markt aan en kan voor elke onderdeelvorm de geschikte freesgeometrie aanbieden. De 3D Finish-gereedschappen zijn verkrijgbaar in de vormen ton, druppel, conus en lens en zijn bestemd voor het finishen van contouren in het 5-assige bereik, zoals ze in de gereedschap- en matrijzenbouw of in de lucht- en ruimtevaartindustrie te vinden zijn. De 3D Finish-frees heeft universele toepassingsmogelijkheden en is geschikt voor de bewerking van staal, roestvrij staal, gietijzer, non-ferro materialen, hittebestendig staal en gehard staal.

Beproefde prestatie
De 3D Finish-gereedschappen zijn door de verspaningsexperts van de CERATIZIT-groep onderzocht op hun efficiëntie. Uit deze test is gebleken dat productiebedrijven profiteren van duidelijk lagere looptijden van de machine per onderdeel als er in plaats van een radiusfrees een 3D Finish-gereedschap (met gereedschapsdiameter 10 mm) wordt gebruikt. In de vergelijkende test werd een 100×200 mm groot onderdeel met een voeding van Vc 200m/min gefreesd. Vanwege de hogere stapgroottes van ap 1,5 mm bij de 3D Finish (radiusfrees: ap 0,1 mm) kon de gehele freesbaan van 200 m bij een radiusfrees met de 3D Finish tot 13 m worden gereduceerd. De bewerkingstijd werd daarbij teruggebracht van 79 minuten tot 7 minuten. Als deze tijdsbesparing wordt doorberekend in de machine- en gereedschapskosten, is met de 3D Finish een totale kostenbesparing van 88% mogelijk.

Produceren met geringere kosten
Om volledig te profiteren van de voordelen van de 3D Finish-gereedschappen is een modern 5-assig bewerkingscentrum en overeenkomstige CAD/CAM-software nodig die de gereedschapsgeometrie van de 3D Finish ondersteunt en kan verwerken. Diverse softwareproducenten hebben hiervoor al passende CAD/CAM-oplossingen ontwikkeld. Productiebedrijven die aan deze voorwaarden voldoen, kunnen volgens WNT met het 3D Finish-programma onmiddellijk productie- en machinetijden verkorten en daarmee produceren met geringere kosten.