3D printer voor verloren wasgieten

0

Met de introductie van de ProJet MJP 2500 IC brengt 3D Systems een industriële 3D printer op de markt die direct een wasmodel print voor de verloren wasmethode. De machine is vooral snel en heeft een groot bouwvolume, waardoor serieproductie nu tot de mogelijkheden behoort. De 3D printersystemen van 3D Systems worden in de Benelux geleverd door Landré Machines.

De verloren wasmethode wordt toegepast om enkelstuks of kleine aantallen metaalproducten te produceren met behulp van gietmallen. Met een 3D printer worden de producten geprint die worden gebruikt als moedermodel voor een tegenvorm die vervolgens met vloeibaar metaal gevuld wordt. Een bewerkelijk en ambachtelijk proces dat tot nu toe voornamelijk werd ingezet voor kleine producten, zoals sieraden en kleine onderdelen. Ondanks de vaak lange procestijd biedt de verloren wasmethode een kostenvoordeel ten opzichte van 3D printen met een metaalprinter of frezen op een CNC bewerkingscentrum. Met de ProJet MJP 2500 IC biedt 3D Systems een oplossing waarmee zowel de productietijd, als de nauwkeurigheid en de mogelijke productafmetingen sterk zijn verbeterd.

Floris Stam van Landré Machines, Product Manager voor de 3D printsystemen van 3D Systems in Nederland en België, ziet vooral voordelen voor kleine(re) gieterijen: “Die hebben hiermee de mogelijkheid hun levertijden sterk te verkorten en gelijktijdig de kosten te verlagen. Belangrijk aspect is dat door de hogere productnauwkeurigheid de oppervlakken gladder, de randen scherper en de details fijner zijn.”  De ProJet MJP 2500 IC heeft een bouwvolume van 295x211x142 mm (XYZ) en biedt in Xtrme High Definition modus de mogelijkheid om onderdelen met een resolutie van 1200 dpi te printen. Als printmateriaal worden VisiJet M2 iCast en VisiJet M2 IC SUW gebruikt. Beide printmaterialen zijn specifiek ontwikkeld voor dit proces, waarbij de eigenschappen overeenkomen met standaard gietwassen.