Aantrekkende marktvraag geeft VDL vertrouwen in tweede helft van het jaar

De omzet van het industriële familiebedrijf VDL Groep is door de coronacrisis in de eerste zes maanden van 2020 met 32 procent gedaald. Toch kon het eerste halfjaar winstgevend worden afgesloten. Door de aantrekkende marktvraag bestaat er vertrouwen in de tweede helft van het jaar.

De coronacrisis heeft vooral de automotive-industrie hard geraakt, terwijl andere sectoren, zoals hightech, infrastructuur, food en health, minder gevolgen ondervinden. VDL Groep zag hierdoor de omzet afnemen met 32 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 (2,9 miljard euro). Het nettoresultaat is na de eerste twee kwartalen gedaald van 76 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen euro nu. De orderportefeuille van VDL (exclusief de divisie Autoassemblage) is gestegen van 1.158 miljoen euro in week 1 van 2020 naar 1.231 miljoen euro in week 35. Het aantal medewerkers is sinds eind 2019 met 2,6 procent gedaald naar 15.320 medewerkers in week 26.

Zwaar eerste halfjaar

“We kijken terug op een zwaar eerste halfjaar”, licht president-directeur Willem van der Leegte toe. “Bij een aantal bedrijven heeft de productie gedeeltelijk of in z’n geheel stilgelegen; nagenoeg al onze 104 bedrijven hebben op de één of andere manier met de crisis te maken gehad. Dat we door onze strategische spreiding van activiteiten en ons aanpassingsvermogen desondanks winstgevend zijn gebleven én al onze vaste medewerkers binnenboord hebben gehouden, stemt ons positief.”
Doordat VDL door de coronacrisis te maken heeft met substantieel omzetverlies is om de werkgelegenheid te behouden een beroep gedaan op de eerste NOW-regeling. Met het voorschot van de overheid, 50 miljoen euro, zijn salarissen van medewerkers doorbetaald die tijdelijk geen of onvoldoende werk te verrichten hebben gehad. Doordat VDL ook tijdens de referentieperiode van de tweede NOW-regeling tot nu toe te maken heeft gehad met een substantiële omzetderving is ook een beroep gedaan op NOW-2.

Toeleveringen

De omzet van de divisie Toeleveringen is gestegen van 649 miljoen euro vorig jaar naar 700 miljoen euro na het eerste halfjaar van 2020. Deze stijging is met name toe te schrijven aan de vraag in markten zoals hightech, infrastructuur, food en health. De divisie Toeleveringen is in het eerste halfjaar winstgevend geweest.

Autoassemblage

Zoals bekend is het aantal te bouwen auto’s bij VDL Nedcar lager dan in 2019. De omzet staat na twee kwartalen op 903 miljoen euro. Dat was een jaar geleden 1.620 miljoen euro. Vanwege emissienormen, mondiale handelsbetrekkingen en disruptieve ontwikkelingen maakt de auto-industrie een turbulente periode door. De coronacrisis is daar bij gekomen, waardoor VDL Nedcar in maart de productie ruim 6 weken heeft onderbroken. Sinds begin juni worden weer auto’s gebouwd in twee diensten. Corona heeft de mondiale marktvraag naar nieuwe auto’s verder doen afnemen. Een van de gevolgen hiervan is dat VDL Nedcar het additionele BMW-model niet zal gaan bouwen waarover in 2019 met BMW Group een contract is overeengekomen. Op dit moment spreekt VDL met BMW over de opvolging van andere mogelijke modellen, maar er wordt ook gesproken met potentiële nieuwe opdrachtgevers die mogelijk auto’s willen laten bouwen in Born.

Bussen

De omzet van deze divisie is met ruim 50 procent gedaald, van 308 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2019 naar 146 miljoen euro nu. De coronacrisis heeft gezorgd voor onzekerheid in de marktvraag naar bussen.  VDL stelt dat daarnaast ook met name het gunnen van honderden elektrische bussen voor concessies in Nederland aan Chinese concurrenten 2020 een moeilijk jaar voor de divisie Bussen maakt. “Wij blijven overheden oproepen om in Europees verband actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat onze hoogwaardige maakindustrie niet verdwijnt, met alle gevolgen van dien voor de bijbehorende werkgelegenheid.” De divisie Bussen is verlieslatend.

Eindproducten

De bedrijven die onderdeel uitmaken van de divisie Eindproducten hebben in het eerste halfjaar gezamenlijk 232 miljoen euro omgezet ten opzichte van 346 miljoen euro in dezelfde periode van 2019. Deze daling kan worden verklaard doordat door de coronacrisis de marktvraag bij de bedrijven in deze divisie is teruggelopen. De divisie Eindproducten heeft het eerste halfjaar winstgevend afgesloten.

Vooruitzichten

Hoewel onderbouwd vooruitblikken onder de huidige omstandigheden nauwelijks mogelijk is, is VDL Groep gematigd positief over de tweede helft van 2020. “Aan onze orderportefeuille zien we dat de marktvraag op de korte termijn herstel laat zien. Daardoor verwachten we dat het tweede halfjaar beter zal zijn dan de eerste zes maanden. Door de gevolgen van de coronacrisis zullen omzet en resultaat over heel 2020 achterblijven ten opzichte van het niveau van 2019. De beoogde jaaromzet van VDL Groep voor 2020 zal naar verwachting ongeveer een kwart lager liggen dan vorig jaar.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Bedrijf en Economie

BMW stopt met productie auto’s bij VDL Nedcar

15-10 BMW stopt eind 2023 met de productie van auto’s bij VDL-NedCar in Born. Hierdoor…

Toeleveren

Jansen Poultry Equipment in VDL Groep

05-10 VDL Groep heeft Jansen Poultry Equipment in Barnveld overgenomen. JPE is één van ’s…

Bedrijf en Economie

Medibus van VDL fungeert als mobiel lab in strijd tegen coronavirus

03-06 De Medibussen van Deutsche Bahn, gebouwd door VDL Bus & Coach, worden momenteel ingezet…

Toeleveren

Demcon levert eerste beademingssystemen op; met dank aan creativiteit toeleveranciers

23-04 Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Mede dankzij de samenwerking met…

Toeleveren

Dikke mastenorder voor VDL

17-03 VDL gaat 104 zogeheten wintrackmasten (hoogspanningsmasten) leveren aan netbeheerder TenneT. De hoogspanningslijnen die deze…

Verspanen

Aanloop naar TechniShow gestart

09-12 Met een kick-off bijeenkomst voor de exposanten is begin december de aanloop naar het…

Toeleveren

VDL AEC Maritime sleept order binnen voor scrubbersystemen in Griekenland

18-11 VDL AEC Maritime in Eindhoven heeft een grote order gekregen van het Griekse scheepsbeheerbedrijf…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X