Abraservice: meer dan een staalleverancier

Na een aantal woelige jaren is Abraservice weer helemaal terug op de Nederlandse markt. Het bedrijf is niet alleen leverancier van een breed scala hoogvaste en slijtvaste staalsoorten, maar tevens van totaaloplossingen in hoog- en slijtvaste producten. Abraservice is onder meer exclusief distributeur van de ‘high performance’ Creusabro slijtvaste kwaliteiten.

Ooit opereerde Abraservice onder de vleugels van IMS. Dit concern is enkele jaren geleden echter overgenomen door de Franse Jacquet Metal Service Group. In 2010 is deze overname afgerond en sindsdien is een nieuwe organisatie op poten gezet, die er nu vol tegenaan gaat in de markt.
Jacquet Metal Service is de Europese marktleider in de distributie van speciale stalen. De groep exploiteert vier merken: Jacquet (roestvast staal quarto-platen), Stappert (roestvast stalen stafmateriaal), Abraservice (slijtvaste en hoogvaste stalen platen) en IMS groep (engineering staal).

Enorme mogelijkheden
Binnen de Jacquet-organisatie functioneert Abraservice als een zelfstandige groep, die profiteert van alle mogelijkheden op het gebied van IT, centrale inkoop en communicatie. De ruim tweehonderd medewerkers staan onder leiding van COO Michel Raets. Abraservice Nederland opereert vanuit Dordecht, waar Lars de Goede als sales manager fungeert. De Nederlandse tak heeft een pure handelsfunctie, maar kan een beroep doen op alle voorraden en mogelijkheden van de groep. En die zijn groot. Abraservice is volgens Raets Europa’s grootste distributienetwerk in hoogvaste en slijtvaste staalsoorten. “Het feit dat we een onderdeel zijn van een grote globale groep, betekent dat we beschikken over een grote slagkracht en veel expertise. Onze klanten kunnen rekenen op de expertise en de kracht van een internationaal merk.”

Veeleisende omgevingen
Abraservice is volgens De Goede meer dan een staalleverancier. “Met vele jaren ervaring in de industrie, kunnen wij technisch advies en ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat alle onderdelen die aan slijtage en corrosie onderhevig zijn, of onderdelen waar een hoge treksterkte vereist is, geschikt zijn voor gebruik. Door onze ervaring en technische deskundigheid en ons uitgebreide leveringsprogramma zijn wij in staat opdrachten geheel volgens de specifieke eisen van de klant uit te voeren.”
De producten en diensten van Abraservice worden wereldwijd gebruikt door klanten die opereren in diverse industrieën en in veeleisende omgevingen. Daaronder onder andere staalproductie, mijnbouw, bagger, recycling, energie, yellow goods, on- en offshore, speciale machinebouw, chemie en papierindustrie.

Creusabro
Abraservice is zelf geen staalproducent maar levert producten van een aantal fabrikanten. Wel voert de groep zelf alle bewerkingen uit aan deze producten, zoals HD plasma en autogeen snijden, lasersnijden, afschuinen, boren, walsen en kanten, CNC bewerken, stralen en conserveren.
Het leveringsprogramma bevat vooral veel slijtvaste staalsoorten, waarvan Creusabro de belangrijkste is. Creusabro is een product van Industeel, een onderdeel van ArcelorMittal. Daar waar  andere staalsoorten meestal slijtvast worden gemaakt door waterharden, een vorm van oppervlakteveredeling, daar heeft Creusabo een intrinsieke hardheid. Het is een homogeen plaatmateriaal, dat in de kern even hard is als aan de oppervlakte. Lars de Goede spreekt van ‘een zelfhardende plaat’ omdat de hardheid oploopt tijdens gebruik. “Je kunt voor een toepassing kiezen voor een Creusabro plaat, die zachter is dan een watergeharde plaat. Dat biedt voordelen bij de bewerking. Bovendien resulteert abrasieve slijtage tijdens gebruik tot een hogere eindhardheid. De winst zit ‘m dus in de gemakkelijker bewerking én in de uiteindelijk hogere hardheid, die een veel langere technische standtijd oplevert.”

Drie varianten
Creusabro is beschikbaar in drie varianten. Creusabro 4800 combineert een hoge slijtbestendigheid en een eenvoudige bewerk- en lasbaarheid. De zelfhardende eigenschap van Creusabro 4800 zorgt voor een verlenging van de levensduur tot wel 45% vergeleken met conventionele 400 HB kwaliteiten. Tevens is Creusabro 4800 geschikt voor toepassingen bij een bedrijfstemperatuur tot 400°C.
Creusabro 8000 is een extreem slijtvaste plaat met een hardheid van 430-500 HB in leveringstoestand en uitstekende las- en bewerkingseigenschappen. Ook hier zorgt de zelfhardende eigenschap voor een verlenging van de levensduur tot wel 45% vergeleken met conventionele 500 HB kwaliteiten.
Tot slot is er Creusabro Dual, dat is gebaseerd op de samenstelling van Creusabro 8000 en versterkt is met titanium carbiden. Dit is de oplossing voor toepassingen met een sterke schurende slijtage gecombineerd met stotende belasting. Creusabro Dual is geschikt voor toepassingen waar normaal conventionele watergeharde kwaliteiten (500HB, 550HB) worden gebruikt.

Complete oplossingen
Creusabro wordt met name op grote schaal toegepast in de baggerindustrie. Volgens De Goede zijn er echter ook alle mogelijkheden om te groeien in andere takken van de industrie. Bijvoorbeeld bij de bouw van vuilniswagens. In de afvalverbrandingsinstallatie in het noorden van het land wordt ook Creusabro toegepast in plaats van watergeharde kwaliteiten.
De Goede wijst ook op de samenwerking van Abraservice met een klant, waarvoor een speciaal aangepaste kwaliteit is ontwikkeld. “Dat is een mooi voorbeeld van de complete oplossingen die wij kunnen bieden, van het concept van een project tot de realisatie hiervan. Zo kunnen onze klanten zich focussen op hun werk, terwijl hun slijtageproblemen toevertrouwen aan een ervaren partner.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Sietzema Techniek klaar voor slijtvaste toekomst

07-07 Sietzema Techniek heeft onlangs zijn intrek genomen in het nieuwe bedrijfspand in Gorredijk. Met…

Geen categorie

SSAB versterkt logistieke structuur in Benelux

21-05 Het gebruik van geavanceerd hoogsterkte staal en slijtvaste platen neemt in de Benelux ieder…

Geen categorie

Hoogsterkte staal SSAB voldoet aan alle eisen voor lasersnijden

30-04 Hoogsterkte staal (HSS) en Wear Plate bieden aanmerkelijke voordelen op zachte stalen. Echter wanneer…

Bedrijf en Economie

Geha en Laverman bundelen krachten

09-08 Geha en Laverman, allebei actief in slijttechniek, gaan intensief samenwerken. Deze bundeling van krachten…

Geen categorie

UltraFlex maakt complexe componenten slijtvast

12-06 UltraFlex is een nieuw programma van oppervlaktebehandelingen van Kennametal, dat zorgt voor een grote…

Geen categorie

Ruukki levert hoogsterkte en slijtvast staal in buisvorm

15-05 Ruukki levert sinds kort ook hoogsterkte staal en slijtvast staal in buis en buisprofiel…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?