AD Chemicals en Weert groep winnaars ION Borghardt Award

1014

Tijdens de opening van Surface 2016, de vakbeurs voor oppervlaktetechniek, is de ION Borghardt Award 2016 uitgereikt aan AD Chemicals in partnership met Weert Groep. Ze hebben een innovatie geleverd op het gebied van chroom(VI)-vrije voorbehandeling op verzinkt staal voor poedercoaten en natlakken.

Deze innovatie won de prijs omdat zij volgens de jury over de gehele breedte van de gestelde criteria op het gebied van ‘people-planet-profit’ bijzonder hoog scoort. “Niet alleen marktbelang en ketenoptimalisatie, maar ook zaken als maatschappelijk verantwoord ondernemen, kostenreductie, arbeidshygiëne en ontzorgen van de klant zijn nadrukkelijk meegewogen in ons oordeel”, aldus Arjan Mol namens de jury.

Chroom(VI)-vrije voorbehandeling op verzinkt staal
Weert Groep en AD Chemicals hebben de afgelopen zes jaar een intensief partnership opgebouwd om tot een chroom (VI)-vrije voorbehandeling voor poedercoating (Duplex systeem) te komen die qua eigenschappen op het vlak van corrosiebescherming en lakhechting vergelijkbaar is met het toxische chroom (VI). Uitgebreide laboratorium- en praktijktesten, zoals het machubad (versnelde corrosietest) en de zoutsproeitest geven minimaal dezelfde resultaten en zodoende worden alle goede eigenschappen behouden. De oplossing laat tevens zien dat intensieve ketensamenwerking leidt tot nieuwe innovaties.

Exposities in trek bij bezoekers
Op de eerste beursdag was er veel belangstelling voor de expositie ‘Glass Unlimited’ en ‘Trots op het werk’. Ook was er veel aandacht voor het ‘Surface Lab’, waar bezoekers zelf de kwaliteit van lagen en materialen kunnen testen. Verder toont ‘Surface Solutions’ uiteenlopende oplossingen per thema voor de beste keuze en kan men op de expo ‘Colour & Design’ het effect van kleur ervaren. Het ‘Reinigingsplein’ geeft inzicht in het verbeteren van producten door reiniging. En op het 3D-printingplein worden diverse 3D-geprinte producten van zowel kunststof als metaal getoond.

Surface 2016 is een initiatief van de Vereniging ION, Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland en maakt deel uit van de WOT2016, Week van de Oppervlaktetechnologie. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur, en vindt nog plaats t/m 6 oktober. Bezoekers kunnen tegelijkertijd de naastgelegen vakbeurs Energie en Ecomobiel (di/wo) bezoeken.