AI maakt poedercoaten duurzamer

Nieuwe software, mede ontwikkeld door AkzoNobels Powder Coatings-bedrijf en coatingAI, gebruikt kunstmatige intelligentie om klanten te helpen het applicatieproces te verbeteren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

De nieuwe software, die poedercoatbedrijven helpt het poederverbruik te verbeteren, is het resultaat van samenwerking tussen AkzoNobels Powder Coatings en startup coatingAI.

De eerste technologie in de sector, genaamd Flightpath, optimaliseert de instellingen van de apparatuur om defecten en overspray te verminderen en het poederverbruik te verbeteren. Hierdoor worden de kosten verlaagd, wordt nabewerking vermeden en worden tijd en energie bespaard. De op AI gebaseerde software is al twee jaar in ontwikkeling en er is onlangs een exclusiviteitsovereenkomst getekend door beide partijen – die hun krachten bundelden nadat ze elkaar voor het eerst ontmoetten tijdens de Paint the Future start-up challenge van AkzoNobel in 2021.

“We zijn verheugd om samen te werken met coatingAI en onze technische servicecapaciteiten te versterken”, zegt Remco Maassen van den Brink, Marketing Director van de Powder Coatings-divisie van AkzoNobel. “We zoeken proactief naar manieren om klanten te ondersteunen bij het duurzamer worden van hun activiteiten en dit zal ons vermogen om hen te helpen betere resultaten te behalen aanzienlijk verbeteren. Tegelijkertijd draagt het bij aan onze eigen ambitie om de CO2-uitstoot in de waardeketen tegen 2030 te halveren.”

Marlon Boldrini, CEO van coatingAI, voegt hieraan toe: “Onze oplossing, gebouwd op de kracht van kunstmatige intelligentie en de technische expertise van AkzoNobel, zal niet alleen de efficiëntie voor hun klanten verhogen, maar ook een grotere duurzaamheid binnen de poedercoatingsindustrie stimuleren.”

De software stelt klanten in staat apparatuurinstellingen zoals pistoolbewegingen te optimaliseren en een meer uniforme, consistente dekking met minder fouten te bereiken – allemaal dankzij de AI-gedreven aanbevelingen. De software vereist geen complexe integratie en past voortdurend de aanbevolen parameters aan als de omstandigheden veranderen. “Samenwerken met een startup als coatingAI – die grenzen verlegt om de coatingindustrie te transformeren – betekent dat we onze eigen poederrevolutie kunnen versnellen en diensten kunnen leveren als geen ander”, voegt Maassen van den Brink toe. “Het is het nieuwste voorbeeld van hoe we voortdurend innoveren en op zoek zijn naar nieuwe manieren om klanten de meest vooruitstrevende en duurzame oplossingen te bieden.”

Eerder dit jaar was de divisie Powder Coatings van het bedrijf de eerste in de branche die een openlijk toegankelijke online energiebesparingscalculator lanceerde voor alle gebruikers van poedercoatings. Het helpt klanten beter te begrijpen hoe zelfs kleine veranderingen in het coatingproces een grote impact kunnen hebben op het vlak van energie-efficiëntie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘KI en gebrek aan jong talent grootste uitdagingen ooit voor productietechniek’

30-01 Hij zal zich als WGP-president bijzonder gaan inzetten voor twee belangrijke gebieden die een…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Automatisering

AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

08-01 Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke…

Toeleveren

VDL Groep wordt slimmer

11-10 De AI-technologie van VBTI verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan…

Oppervlaktetechniek

Poedercoaten in razend tempo

11-05 Deze meting onderstreepte namelijk dat er dankzij het stilstaande-luchtprincipe vrijwel geen warmteverlies optreedt als…

Oppervlaktetechniek

Jansen Poedercoating houdt gasrekening binnen de perken met infrarood oven

14-03 Dat gasverbruik is wel een ding, met de torenhoge prijzen van tegenwoordig. Ook Jansen…

Oppervlaktetechniek

Groeiende populariteit infrarood poedercoatovens

14-02 Het ontwikkelen, bouwen en installeren van complete poedercoatsystemen is uitgegroeid tot een belangrijke activiteit…

Oppervlaktetechniek

Samenwerking in hogere versnelling

14-02 AkzoNobel en McLaren gingen voor het eerst samenwerken in 2008. Sindsdien zijn er verschillende…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?