Alles in dienst van kwaliteit

Van een klein hok voor wat spoedjes en aanpassingen, is de werkplaats van Niverplast in enkele jaren uitgegroeid tot een volwaardig productiebedrijf. Hier maakt de machineproducent in Nijverdal 60 procent van alle metalen onderdelen voor haar volautomatische verpakkingslijnen. Het accent ligt daarbij op kwaliteit. Twee ontbraammachines en een natwerkende afzuiger van Q-Fin leveren hier al ruim 3 jaar een belangrijke bijdrage aan.

Patrick van Scherpenseel van Q-Fin (links) en Erwin Stokman van Niverplast bij de Ultimate Set: een F1200 en een F200XL ontbraammachine en een WES6000 natwerkende afzuiger. Met deze complete oplossing kan Niverplast 99,99 procent van de onderdelen ontbramen.

Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan mee gemaakt. “We zijn steeds meer gaan doen. Onze projectjes werden steeds groter: we gingen een keer een frame maken of een prototype bouwen. Dat is uitgegroeid tot de volledige productie van de meeste onderdelen.” Stokman geniet zichtbaar van wat er is bereikt. “We maken niet extreem moeilijke onderdelen, maar zijn wel heel goed in de nauwkeurigheid qua maatvoering. Dat is belangrijk want het maakt het werk van onze collega’s in de montage een stuk aangenamer en eenvoudiger. Daar krijgen we vaak complimenten voor.”

Opvallende hoofdvestiging

Niverplast is een producent van volautomatische verpakkingssystemen voor de voedingsmiddelenindustrie; van relatief eenvoudige standalone machines tot volledig geautomatiseerde lijnen inclusief robots. Deze gaan de hele wereld over. Niverplast realiseert bijvoorbeeld complete lijnen voor de distributiecentra van de Nederlandse online supermarkt Picnic, die de vleugels begint uit te slaan in andere Europese landen, maar ook mega-projecten voor een grote producent van kiwi’s in Australië. Alle systemen worden gebouwd in Nijverdal, waar Niverplast beschikt over een opvallende hoofdvestiging. Dit duurzaam gebouwde pand is volmaakt rond. In het hart daarvan bevinden zich de kantoren, daar rondom heen worden alle systemen geassembleerd.

Passion for Stainless Steel

In een tweede pand, iets verderop, worden de innovatieve verpakkingsoplossingen voor de snelgroeiende e-commerce markt geassembleerd. En dan is er nog een derde pand, waar de kleine werkplaats van vroeger zit. Dit is nu als ‘Passion for Stainless Steel’ een compleet metaalbedrijf. Er is een verspanende afdeling met een CNC-draaibank en twee CNC-freesbanken, maar het accent ligt vooral op het bewerken van plaatmateriaal en kokers.

Hiervoor zijn een vlakbedlaser en een buislaser, enkele kantbanken, een lasafdeling en een slijpcabine beschikbaar. Het is allemaal RVS 304 dat hier wordt bewerkt; in verschillende diktes (tot maximaal 15 mm) en afmetingen. Alles staat in dienst van de productie van onderdelen voor de verpakkingssystemen van Niverplast. Wellicht gaat Passion for Stainless Steel in de toekomst ook toeleveren aan derden.

Ontbraamcapaciteit

Bij de inrichting van het productiebedrijf waren eigenlijk twee dingen over het hoofd gezien, zo vertelt Erwin Stokman eerlijk: een magazijn voor de opslag van plaatmateriaal en de ontbraammachine(s) om de plaatdelen te ontbramen en af te ronden. “Toen we alle plaatdelen nog inkochten bij toeleveranciers, waren we eraan gewend dat die dubbelzijdig waren ontbraamd en afgerond, omwille van de veiligheid in de montage en natuurlijk vanwege de eisen van de eindgebruiker. In de voedingsmiddelenindustrie zijn scherpe kanten uit den boze.”

Dus moest er een ontbraammachine komen. Hiervoor ging een delegatie van Niverplast op bezoek bij Q-Fin in Bergeijk, gewapend met diverse plaatdelen voor testen in de showroom van de ontbraamspecialist. Stokman en zijn collega’s hadden daar gelijk een goed gevoel bij. Allereerst natuurlijk bij de functionaliteit van de machines, maar ook bij de fraaie uitstraling daarvan, de vakkundige uitleg die er bij werd gegeven en de ongedwongen en professionele sfeer.

Ultimate Set voor groot en klein

Maar het belangrijkste doel waren de ontbraammachines. Niverplast koos voor de Ultimate Set van Q-Fin, bestaande uit een F1200 ontbraammachine voor plaatdelen tot 1200 mm breed en een F200XL voor plaatdelen van 15 mm tot 200 mm breed, samen met een WES6000 natwerkende afzuiger. Dit is een complete ontbraam-, afrond- en finish-oplossing. “De variatie van hun producten ligt nogal uiteen”, zegt accountmanager Patrick van Scherpenseel van Q-Fin. “Met deze Ultimate Set kunnen ze het geheel aan producten bewerken. Andere bedrijven willen nog wel eens kiezen voor een grote óf een kleine machine, waarbij ze dan nog een deel van de onderdelen handmatig blijven doen of de kleine delen in de grote machine bewerken. Maar wij hebben duidelijk de visie ‘klein voor klein’ en ‘groot voor groot’. We zien in de markt dat de kleine F200XL toch echt wel een toevoeging is. Deze geeft door de vacuümkracht een effectieve fixatie op de doorvoerband en het raakmoment van de borstels is minder agressief, wat zich vertaalt in een betere kwaliteit en een hoge doorvoersnelheid.”

Erwin Stokman heeft geen moment getwijfeld en voor beide machines gekozen. Dat is een goede keuze gebleken. “We kunnen 99,99 procent onze onderdelen in deze machines ontbramen. Van het kleinste ringetje ter grootte van euro tot de grote plaatdelen voor de behuizingen van de machines. Beide machines zijn dan ook dagelijks in gebruik.”

Tijdsbesparing vergroten

Binnenkort komt er een stukje automatisering bij in de vorm van een retourband. Deze voert de plaatdelen van de achterzijde van de machine terug naar de voorzijde, zodat de operator ze enkel maar hoeft te keren en nogmaals kan doorvoeren voor het bewerken van de andere zijde. “Tijdsbesparing is het grootste terugverdienmodel van deze machines”, vertelt Van Scherpenseel. “Die kun je verder vergroten met een terugvoerband.”

Tijd besparen zou ook kunnen door te kiezen voor een machine die in één arbeidsgang beide zijden kan bewerken. Maar daar kiest Q-Fin niet voor. “Wij zullen nooit afstappen van enkelzijdige bewerking”, zeg de accountmanager. “We zien dat enkelzijdig bewerken stukken beter is. Je kunt altijd dezelfde druk zetten en op hoge snelheid de gewenste afronding realiseren.”
Veel liever concentreert Q-Fin zich op het automatiseren van de aansturing van de machines. “We duiken steeds dieper de machine in, zodat deze zich met een paar simpele handelingen op het bedieningspaneel of het inscannen van een barcode automatisch instelt naar de waardes die nodig zijn. Zo vereenvoudigen we de bediening, beperken we de foutenmarge en garanderen we een constante kwaliteit.”

Stokman hoort dit met genoegen aan. Ook hij is binnen Niverplast voortdurend bezig met verbeteren. Alle plaatdelen worden al gecodeerd zodat duidelijk is wat er mee moet gebeuren en waar ze zich in het proces bevinden. Momenteel is hij bezig de plaatdelen die gezet moeten worden anders te groeperen, zodat de kantbanken minder vaak te hoeven worden ingesteld en de productiviteit omhoog gaat. En zo zijn er veel meer ontwikkelingen. “We zijn blij met een partner als Q-Fin, die daar naadloos bij aansluit.”

Meer PlaatBewerkingsNieuws

Lees hier de nieuwe editie van PlaatBewerkingsNieuws online.

Wilt u een GRATIS abonnement op ons PlaatBewerkingsNieuws magazine? Schrijf u dan HIER in!
U ontvangt de eerstvolgende editie van PlaatBewerkingsNieuws dan ook GRATIS in uw brievenbus!

Meer weten over de advertentiemogelijkheden?

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

WMS Machinery vertegenwoordigt Costa ontbraammachines

17-06 Costa heeft met een groot aantal geïnstalleerde ontbraammachines al een lange historie in Nederland…

Plaatbewerking

Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

22-05 Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Q-Fin en baanwielrenner Harrie Lavreysen slaan handen ineen richting Parijs

28-06 Met roots in dezelfde Brabantse gemeente, Bergeijk, en een gedeelde drive om alles eruit…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV