Allround plaatwerker CNC in één pittig jaar

Chiel Alferink van Disselhorst Metaal en Peter du Bois en Joey Poelarends van Jansen Poultry Equipment volgen sinds februari bij Stodt Toekomsttechniek in Hengelo de sprint opleiding BBL 3 Allround plaatwerker CNC. Zij zijn de eerste drie cursisten die deze nieuwe opleiding volgen. Stodt start in september met een tweede groep.

Het zijn lange dagen voor Alferink, Du Bois en Poelarends. Elke maandag van 9.00 tot 20.30 uur zijn ze hard aan het werk in het applicatiecentrum voor Plaat- en Lasbewerking bij Stodt Toekomsttechniek. De pittige maandagen in Hengelo zijn de moeite echter meer dan waard: binnen een jaar kunnen de drie cursisten complexe samengestelde producten van diverse soorten plaat- en profielmaterialen produceren met behulp van CNC gestuurde productiemachines.

Stodt biedt op het gebied van verspaning al een aantal jaren een 1-jarige sprintopleiding op BBL-3 niveau aan. Sinds begin vorig jaar beschikt het kenniscentrum in De Gieterij in Hengelo (waar ook het ROC van Twente is gehuisvest) echter tevens over een uitstekend geoutilleerd plaatbewerkingscentrum. Dit Applicatie Centrum voor Plaat en Lasbewerkingen (ACPL) is ingericht met moderne CNC plaatbewerkingsmachines: een vlakbedsnijlaser TruLaser 1030, een TruPunch 1000 ponsnibbelsnijmachine en een (ergonomische) TruBend 7036 kantbankmachine.

Elk vraagstuk
Bij de inrichting en de opzet van dit centrum heeft Frans Hutten een belangrijke rol gespeeld. Nu hij met pensioen is, is zijn werk overgenomen door Ard Hofmeijer en Arjan Morsink, die allebei bij Stodt in dienst zijn als Adviseur Plaat- en Lasbewerking. Het applicatiecentrum voor Plaat- en Lasbewerking is sinds begin 2012 in gebruik. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hier voor elk vraagstuk op plaatbewerkingsgebied terecht, of het nu gaat om de aanschaf van een lasrobot, het opleiden van personeel of een opdracht op het gebied van lasersnijden, pons-/nibbelen en kanten; seriegroottes van enkelstuks tot maximaal 50 stuks per opdracht kunnen in het applicatiecentrum worden uitgevoerd.

Drie onderdelen
Het heeft wel even geduurd voordat de sprint opleiding kon worden aangeboden. Er was namelijk geen lesstof. “Veel meer dan de handleidingen voor de machines hadden we eigenlijk niet”, zegt Hofmeijer. “We hebben alles zelf moeten ontwikkelen.”

Al het lesmateriaal is bijeengebracht in een dikke syllabus. De sprint opleiding BBL 3 Allround plaatwerker CNC is opgebouwd uit drie onderdelen. De eerste negen weken staan in het teken van lasersnijden, daarna volgen negen weken kantbanktechniek en tot slot negen weken ponsnibbelen. Elk onderdeel wordt afgesloten met het maken van een werkstuk in de praktijk. Gedurende alle drie perioden volgen de cursisten tevens lessen in verbindingstechniek. Stodt beschikt namelijk ook over vijftien lasboxen voor MAG/TIG lassen. De cursisten leren MIG/MAG/TIG lassen, lijmen en bouten. Zelfs laserlassen kan in het lesprogramma worden opgenomen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het Laser Applicatie Centrum (LAC) in het nabijgelegen Enschede. “Zo kunnen we complete plaatwerkopleiding aanbieden, die uniek is in Nederland”, aldus Hofmeijer.

Veel praktijk
De sprint opleiding bestaat voor 70 procent uit praktijk en voor 30 procent uit theorie. Er wordt gebruik gemaakt van de zogeheten ‘blended learning’ methode. Dit is een combinatie van online leren aangevuld met klassikale praktijklessen. De theorie wordt aangeboden via het online leren platform van Stodt, dat naast tekst veel gebruik maakt van interactief materiaal. De deelnemers leren de theorie thuis, in hun eigen tempo. Hierdoor kunnen de klassikale lessen volledig worden besteed aan de praktijk. Er is veel ruimte voor vragen rondom actuele praktijksituaties en het uitwisselen van tips en trucs bij bepaalde vaardigheden. Door te controleren of de cursisten de lesstof ook begrijpen kunnen de docenten (allemaal gecertificeerde trainers) ingaan op de zaken die extra aandacht behoeven. Er is alle tijd om in te gaan op de praktische toepassing van hetgeen men geleerd heeft. Bij Stodt is er wat dat betreft sprake van een ideale situatie: het theorielokaal ligt pal naast de ruimte waar de machines staan. De cursisten kunnen direct op de machine testen of bijvoorbeeld een snij-file die ze hebben gemaakt correct is.

Voor wie?
De sprintopleiding is vooral bedoeld voor medewerkers die reeds werkzaam zijn in een plaatwerkbedrijf, maar die verder moeten worden geschoold. Ook deelnemers vanuit vakvreemde gebieden kunnen na een instromingstoets via een schakelprogramma klaargestoomd worden voor deelname aan de Sprint BBL 3.

Hofmeijer weet zeker plaatwerkbedrijven in Nederland belangstelling hebben voor deze sprint opleiding. Om de productie van steeds complexere producten in vaak kleine series zo efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen, is er immers grote behoefte aan allround vakmensen, die kennis hebben van het hele productieproces.

Volgens Hofmeijer is het voor werkgevers interessant om Stodt voor de opleiding in te schakelen. De bruto kosten voor de 1-jarige opleiding bedragen bijna 13.000 euro per cursist. Maar door fiscale tegemoetkomingen van de overheid en scholingsbijdragen vanuit de metaalsector (OOM) zijn de netto kosten ongeveer 5500 euro. Hofmeijer: “Voor dat geld krijg je als werkgever een allround plaatbewerker in je bedrijf met een landelijk erkend diploma en bovendien twee NIL–lasdiploma’s. Je hebt zelf geen gecertificeerde opleider nodig, je hoeft geen productiecapaciteit beschikbaar te stellen om de cursisten te laten oefenen en je hebt geen materiaalkosten. Wij beschikken over de machinecapaciteit om volle bak te kunnen opleiden.”

Stodt start in september met een tweede groep. Hofmeijer rekent er op dat deze wat groter zal zijn dan de eerste groep. “Voor zo’n eerste keer is drie cursisten ideaal, omdat we dan de kinderziekten er goed uit kunnen halen, maar op den duur is het natuurlijk te weinig. Twaalf cursisten zou een mooie omvang zijn, daar zitten we bij het verspanen ook op. Dat moet haalbaar zijn, gezien de omvang van de plaatbewerkingsindustrie in Nederland. Maar het zal niet vanzelf gaan, omdat men deze manier van opleiden niet gewend is. Wat dat betreft zullen we de plaatbewerkingssector wakker moeten schudden.”

Chiel Alferink, Disselhorst Metaal
“Ik ben door mijn werkgever op deze cursus gewezen. Hij ziet wel potentie in mij. Ik bedien nu zo’n twee jaar de lasersnijmachine, maar ben straks overal inzetbaar. Dat lijkt me wel wat. Wellicht dat ik in de toekomst naar de tekenkamer kan gaan. De opleiding bevalt me goed. Je krijgt wel iedere week huiswerk mee. Dat is best redelijk zwaar, maar het is ook logisch, omdat de hele opleiding maar een jaar duurt.”

 

Peter du Bois, Jansen Poultry Equipment
“Ik ben voorman en werk nu 3 jaar bij Jansen Poultry Equipment. Van plaatbewerking had ik helemaal geen kennis omdat ik vooral in de lasconstructies zit. Maar het lassen wordt minder; alles wordt zetten en bouten omdat dat efficiënter is. Het niveau van deze cursus is prima. Je leert veel van allerlei aspecten van plaatbewerking. Je maakt lange dagen, maar dat is goed te doen, omdat ook de voorzieningen voor eten en drinken uitstekend zijn.”

 

Joey Poelarends
“Mijn werkgever heeft me gevraagd deze opleiding te volgen. Hij ziet het blijkbaar wel zitten in mij. Daar ben ik natuurlijk blij mee. Ik zit nu nog achter de kantbank en sta af en toe bij de ponslaser. Ik wil graag hogerop komen in het bedrijf. Bijvoorbeeld ploegleider worden of op de tekenkamer gaan werken. De opleiding loopt soepel, al duurt de maandag wel lang. Het huiswerk kost me ongeveer vier uur per week. Dat is goed te doen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

STODT leidt Oekraïense vakman in 10 dagen op tot CNC-verspaner

01-02 Donghua produceert kettingoplossingen en tandwielen voor mechanische aandrijfsystemen. Het bedrijf heeft net als veel…

MetaalNieuws Extra IM

Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

03-02 Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom…

Personeel en Opleiding

Ruim 100 gratis e-learnings voor medewerkers MKB-metaal

08-04 Medewerkers in het MKB-metaal kunnen direct aan de slag met meer dan 100 online…

Personeel en Opleiding

Roestvast staal, normen en namen

01-11 In de roestvast staal wereld wordt met duidelijke normen/standaarden gewerkt. In deze normen zijn…

Personeel en Opleiding

Aanmelding cursus RVS Basis gestart

28-10 RVS Basis is een cursus om kennis van roestvast staal te vergroten en de…

Personeel en Opleiding

Industrie & Veiligheid

23-10 Op 1 november organiseert NEN samen met het ministerie van SZW de bijeenkomst ‘Platform…

Materialen

Leama.nl biedt online E-trainingen Materialen

15-02 Naast de online E-training Basiskennis Roestvast Staal, biedt Leama.nl nu ook de basiscursussen staal,…

Oppervlaktetechniek

Cursus industriële oppervlaktetechnieken

20-04 Bij voldoende deelname start de Vereniging ION op dinsdag 1 mei de cursus Industriële…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV