Roestvast staal, normen en namen

0

In de roestvast staal wereld wordt met duidelijke normen/standaarden gewerkt. In deze normen zijn de samenstelling en andere specificaties van de diverse roestvast staalsoorten en -producten beschreven. Zo wordt het mogelijk om het juiste materiaal te selecteren en toe te passen voor de gevraagde toepassing. Voor wie meer wil weten over deze standaarden RVS Connect de cursus RVS Basis.

Van oudsher worden in verschillende landen verschillende normen gehanteerd. Hierdoor heeft hetzelfde materiaal verschillende namen volgens verschillende normen. Een voorbeeld is het veelgebruikte ‘304’. Dit is een naam volgens het Amerikaanse ASTM/AISI-systeem. Hetzelfde materiaal is met het Duitse Werkstoffnummer ‘1.4301’ en ‘X5CrNi 18-10’ volgens de Europese DIN/EN-norm. Het is natuurlijk praktisch om wereldwijd dezelfde standaarden te hanteren. Inmiddels is de naamgeving ook al veel uniformer geworden. In Europa zijn bijvoorbeeld al veel nationale normen afgeschaft.

Dit is nog lang niet afgerond. Zolang we dus nog met verschillende normen werken, is het nuttig om hier een duidelijk overzicht van te hebben. Via deze link is een tabel te benaderen, waarin de verschillende namen van veelgebruikte roestvast staalsoorten worden vergeleken. In de Europese DIN/EN-norm is de samenstelling van het materiaal goed aflezen. Voor meer informatie over RVS wordt op 12 november in Woerden de cursus RVS Basis georganiseerd. De cursus duurt 4 dagdelen. Meer informatie is te vinden op de website van RVS Connect.