Altijd drang om te pionieren

De nieuwe SDV van Romias was de grote smaakmaker tijdens een bedrijfsrondleiding bij Itter. Een delegatie van Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), Metaal- en machinebouwnetwerk in Noord-West Duitsland (MEMA) en Innovatiecluster Drachten (ICD) bezochten het verspanende bedrijf voorafgaand aan een bezoek aan de vakbeurs TIV en keek hun ogen uit.

Het bedrijfsbezoek aan Itter is ooit ontstaan uit een initiatief van Evenementenhal Hardenberg. Destijds werd elke bezoeker aan de TIV uitgenodigd om ook Itter te bezoeken, maar dit jaar was de insteek anders. De wens van de toeleverancier van fijnmechanische componenten en modules was namelijk om een gerichter publiek naar het bedrijf te krijgen. Het thema automatisering leverde circa dertig aanmeldingen van bedrijven uit Noordoost-Nederland en Duitsland op.

Nederland als voorloper
Smaakmaker binnen de bedrijfsrondleiding bij Itter was een gloednieuwe SDV van Romias. “We hebben sinds kort een pilot afgerond”, zegt Frank Wiersma, Managing Director bij Itter. “Een zelfrijdend voertuig brengt producten van de machine naar de ruimte met meetapparatuur. Deze pilot is zo goed bevallen dat we het gebruik nu gaan intensifiëren.” De delegatie bezoekers kreeg een kijkje in de keuken van het gemoderniseerde machinepark van Itter en kon met eigen ogen zien wat automatisering binnen een bedrijf kan doen en wat nodig is om zover te komen. “Vooral voor de Duitse bezoekers ging er een wereld open”, vervolgt Wiersma. “Nederland is toch voorloper als het gaat om automatisering en automatisering kun je heel breed trekken natuurlijk. Dat heeft niet alleen betrekking op productie, maar ook op bijvoorbeeld logistiek en administratie. Ook van de Nederlandse bezoekers hebben we goede feedback gehad. Het zijn allemaal techneuten en die vinden zoiets prachtig.”

Een delegatie van Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), Metaal- en machinebouwnetwerk in Noord-West Duitsland (MEMA) en Innovatiecluster Drachten (ICD) bezochten het verspanende bedrijf Itter voorafgaand aan een bezoek aan de vakbeurs TIV.

Duitse markt
De keuze om bedrijven die zijn aangesloten bij de MEMA uit te nodigen, was een heel bewuste keuze. “De potentie in Duitsland is enorm”, verklaart Wiersma. “De Duitse industrie is heel groot en bovendien wil de Evenementenhal volgend jaar met MIX Noordoost volgend jaar ook meer Duitse bezoekers trekken. Volgens mij waren ze onder de indruk en dat hoeft niet altijd meteen klandizie te betekenen, bedrijven kunnen ook een ambassadeur van je onderneming worden.”

Een delegatie van Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), Metaal- en machinebouwnetwerk in Noord-West Duitsland (MEMA) en Innovatiecluster Drachten (ICD) bezochten het verspanende bedrijf Itter voorafgaand aan een bezoek aan de vakbeurs TIV.

Trots
De kernactiviteit van Itter bestaat uit het frezen van aluminium componenten met behulp van een modern (geautomatiseerd) machinepark en goed opgeleide vakmensen. In steeds grotere mate automatiseert Itter de processen en de meest recente ontwikkeling hierin is de aanschaffing van de SDV van Romias. “We hebben altijd de drang gehad om te pionieren, flexibel te zijn en open te staan voor nieuwe ontwikkelingen”, zegt Wiersma. “Met die instelling zijn wij gaan zoeken naar mogelijkheden om te automatiseren en na grondig onderzoek kwam deze SDV eruit. Voordeel is dat er geen sensoren of magneten nodig zijn in het pand. Het zelfrijdende voertuig zoekt zonder hulpmiddelen zijn weg en de begeleiding en het advies van Romias heeft ook een doorslaggevende rol gespeeld. We zijn het eerste verspanend bedrijf in Nederland dat een SDV in combinatie met productiecel heeft gerealiseerd en daar zijn we erg trots op!”

Leden van Innovatie Cluster Drachten, VMO en MEMA brachten een bezoek aan Itter in Hardenberg

Een delegatie van Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), Metaal- en machinebouwnetwerk in Noord-West Duitsland (MEMA) en Innovatiecluster Drachten (ICD) bezochten het verspanende bedrijf Itter voorafgaand aan een bezoek aan de vakbeurs TIV.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Kumatech Highway showt mogelijkheden AGV’s

06-09 Op de highway zal Tractor Tom, die pallets vanaf een bokje oppakt, en Pallet…

Plaatbewerking

Prominente rol voor Tractor Tom AGV’s in logistieke concept MCM

24-03 Het eerste wat opvalt bij MCM (Machine Constructies Marknesse) is de duidelijke scheiding tussen…

Toeleveren

MIX Noordoost verplaatst naar 2022

08-02 De meest recente ontwikkelingen zoals de covid-19 varianten, de lockdown en een nog steeds…

Plaatbewerking

VD Leegte Metaal wil af van uitslaan producten

27-01 Dit vergt nog wel het een en ander, want 70 tot 80 procent van…

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Featured

In de maakindustrie kent 62 procent Smart Industry

19-08 De naamsbekendheid van Smart Industry is gegroeid. Van de ondernemers in de maakindustrie heeft…

Featured

247TailorSteel doet er alles aan om op tijd te blijven leveren

22-04 Hoewel ook bij de medewerkers van 247TailorSteel het dagelijks leven door het coronavirus op…

Bedrijf en Economie

Eerste editie MIX Noordoost verplaatst naar mei 2021

07-04 De eerste editie van de vakbeurs MIX Noordoost, die gepland stond op 16 en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X