Anamet Europe en Gelre Metaalwaren IJzersterk

Normen, overtuigingen en gedragingen die maken dat veiligheid leeft en op de vloer zichtbaar is, zitten in het DNA van Anamet Europe in Amsterdam en Gelre Metaalwaren in Lichtenvoorde. Beide bedrijven zijn verkozen tot uitgeroepen tot 5xbeter IJzersterk bedrijf 2018. 5xbeter onderscheidt hiermee bedrijven in de metaal en metalektro, die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen op het gebied van veilig en gezond werken.

Tijdens het negende 5xbeter Congres eind juni in Evenementenhal Gorinchem ontvingen beide bedrijven een plaquette uit handen van ‘hun’ Verbetercoach. Anamet Europe en Gelre Metaalwaren laten medewerkers meedenken, sturen op saamhorigheid en hebben veiligheid ook hoog op de agenda staan bij het management. Het zijn bedrijven die aan de weg timmeren, uit willen blinken. Als bedrijf. En voor hun mensen: ’s avonds gezond thuiskomen is voor hen het allerbelangrijkste.

Anamet Europe
Bij Anamet Europe in Amsterdam laten ze hun medewerkers veel meedenken aan de voorkant van veranderingen. Het management stuurt sterk aan op saamhorigheid, ook met alle verschillende achtergronden van mensen: ‘Wij zijn Anametters’. Volgens Verbetercoach Annemieke Leegwater zit veilig en gezond werken ingebakken in de dagelijkse gang van zaken bij Anamet. ‘Even snel’ is uitgebannen, KAM-coördinator Wim Ottink loopt regelmatig rondes door de fabriek en spreekt medewerkers direct aan als de veiligheid of gezondheid in het geding is. De resultaten van de oogrondes staan standaard op de agenda van het management over kwaliteit en veiligheid. Uiteraard heeft Anamet afspraken gemaakt over veilig gedrag. Maar daar blijft het niet bij. “Ik geef uitleg waarom we bepaalde afspraken hebben gemaakt en maak de waarden van de regels duidelijk”, aldus Ottink. Hiermee is veel draagvlak bij de werknemers ontstaan. “Voortdurend kijken, praten en zo nodig aanwijzingen geven: blijven communiceren is hier het devies.”

Gelre Metaalwaren
Peter van Loon is zowel directeur als preventiemedewerker bij Gelre Metaalwaren. Voor velen een spanningsveld, voor Van Loon een vanzelfsprekendheid. Hij heeft veel aandacht voor de balans tussen werk en privé en voor zoals hij dat noemt ‘opladen’. Verbetercoach Marti Beefting bezocht Gelre Metaalwaren in Lichtenvoorde voor het eerst in november 2015. Peter zat toen met de handen in het haar, omdat hij niet wist waar te beginnen. “Ik ben met hem aan de slag gegaan, te beginnen bij de RI&E. Van hieruit is hij de 5xbeter instrumenten op gaan pakken. Als je de lijst bekijkt van wat hij sindsdien gedaan heeft, zie je waarom ik het bedrijf heb genomineerd. Ik ken Peter als een directeur die de zaken wat betreft veiligheid en gezondheid optimaal wil hebben, zijn werknemers zijn zijn belangrijkste kapitaal.”

Overname Eiki Neede
Gelre Metaalwaren heeft recentelijk ook Eiki Neede overgenomen. Door deze bundeling van krachten wordt de slagkracht van beide organisaties verder versterkt. Hiermee kan blijvend in de sterk toenemende vraag naar de producten en diensten worden voorzien op de manier zoals klanten die verwachten en gewend zijn. Gelre Metaalwaren is gespecialiseerd in licht constructie- en plaatwerk in kleine tot middelgrote series voor uiteenlopende branches. Eiki Neede heeft gedurende de afgelopen decennia een uitstekende reputatie opgebouwd als leverancier van met name winkelinterieurs, displays en verkoopstandaards. Peter van Loon is eindverantwoordelijk voor de gecombineerde activiteiten van Gelre Metaalwaren en Eiki Neede.

Preventiemedewerker 2018
Peter Anker van Lasbedrijf Alphen en Twan Beurskens van Tennant in Uden zijn tijdens het congres in Gorinchem verkozen tot 5xbeter Preventiemedewerker 2018. De twee hebben met elkaar gemeen dat ze beseffen dat veiligheid en gezondheid momentopnames zijn. Dat je allemaal, met elkaar, iedere dag en elk moment je uiterste best moet blijven doen om ’s avonds gezond en wel thuis komen mogelijk te maken. Peter Anker is bij Lasbedrijf Alphen bedrijfsleider en preventiemedewerker in één. “Het toepassen van een veilige en gezonde werkwijze en het dragen van pbm’s was nog geen goede gewoonte bij Lasbedrijf Alphen. Door de gezondheid van het personeel voorop te stellen en de doortastende manier van werken van Peter Anker, heeft er een cultuuromslag plaats gevonden op het gebied van veilig en gezond werken,” vertelt Verbetercoach Susanne Rambali. Twan Beurskens heeft sinds zijn komst bij Tennant zijn schouders onder het thema arbo gezet. Verbetercoach Peter Kanters: “Twan is met meerdere thema’s aan de slag gegaan, waaronder lasrook en schadelijk geluid. Daar had het bedrijf in het verleden al vaker naar gekeken, maar niet echt doorgepakt. Bij Twan is dat anders. Hij heeft er zijn tanden in gezet en laat dan niet meer los totdat er concrete maatregelen worden genomen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

“Je kunt niet de hele dag fysiek zwaar werk doen”

13-10 Maar liefst 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijke…

Verbinden

Veilig lassen in 5 stappen

14-04 De Check van 5 Lasrook is een doorontwikkeling van de Verbetercheck Lasrook.  Hij werkt…

Automatisering

Toepassingen big data in industrie

26-06 The House of Technology organiseert op donderdag 12 december in Eindhoven een praktijkgericht en…

Personeel

EHBO-pakket op maat voor MKB-metaal

14-01 Het Preventiefonds, een initiatief van Koninklijke Metaalunie, MEVAS en Zilveren Kruis, gaat nauw samenwerken…

Featured

Veiligheid zit bij genomineerden IJzersterk bedrijf in de haarvaten

14-05 De genomineerden voor IJzersterk bedrijf 2018 zijn bekendgemaakt. De verbetercoaches van het platform 5xbeter…

Bedrijf en Economie

5xbeter lanceert Verbetercheck Gevaarlijke stoffen

04-12 5xbeter heeft haar nieuwste Verbetercheck gelanceerd: Gevaarlijke stoffen. Het is een praktisch instrument, dat…

Bedrijf en Economie

Metalco en AWL-Techniek IJzersterk bedrijf 2017

03-07 Metalco in Oisterwijk en AWL-Techniek in Harderwijk zijn verkozen tot IJzersterk bedrijf 2017. Ieder…

Personeel

Veilig en gezond werken een week lang extra in de spotlight

19-06 De metaal maakt zich deze week extra sterk voor veilig en gezond werk. De…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X